Onderzoeker zet aminozuren op duurzame manier om met licht

Onderzoek & Wetenschap 22/02/2019 11:09:11

Cecilia Bottecchia van de Technische Universiteit Eindhoven is er tijdens haar promotietraject als een van de eerste in geslaagd om aminozuren om te zetten met behulp van zichtbaar licht.

Lees hieronder verder   
Verwant

Machine learning voorspelt eigenschappen nanoporeuze materialen

Karel Proesmans wint prestigieuze ‘Early career prize’

Rekenmethode om nano-mikadodoosjes te ontwerpen voor fotonica

Analyse genoomsequentie kan sneller en goedkoper

Oplichtende nanodeeltjes vertonen opvallend gedrag

AcademicLabs connecteert Europese en Japanse wetenschappers

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Electrical Safety in industrial installations

Pilz Zonhoven

dinsdag 4 juni 2019

Ceci n'est pas un congres

Brussels Expo

dinsdag 4 juni 2019

Overzicht van HL7/IHE/DICOM

BluePoint Brussels (Agoria Academy)

dinsdag 4 juni 2019

Energie Platform Vlaanderen

Antwerp Expo

dinsdag 4 juni 2019

Safety Validation Training

Pilz Zonhoven

woensdag 5 juni 2019

Eerstelijns onderhoud op industriële tandwielkasten

Locatie in Rotterdam (NL)

donderdag 6 juni 2019

Keuze van de redactie

(23/5) Endress+Hauser kende sterke groei in 2018 - advertorial

(22/5) BAM start bouw langste 3D-geprinte brug ter wereld (+video)

(20/5) Jobbarometer van de chemie en life sciences staat op groei

(20/5) Elia installeerde met succes eerste stopcontact op zee (+video)

(15/5) Volvo Car Gent gaat batterijen elektrische wagens produceren

(15/5) Farma- en biotechsector plant eigen opleidingscentrum

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Het idee om licht te gebruiken om chemische reacties te laten verlopen, is niet nieuw. Maar voor biomoleculen, zoals aminozuren, was het nog niet erg geschikt omdat de meeste biomoleculen alleen uv-licht absorberen.

Theoretisch zou weliswaar met uv-licht gewerkt kunnen worden, maar uv-lampen hebben gezondheidsrisico’s voor mensen en zijn zo energetisch dat ze moleculen afbreken. Dus was een methode die werkt met zichtbaar licht, zeer wenselijk.

Bottecchia wist dit te realiseren door de juiste fotokatalytische stoffen te ontwerpen en de bijbehorende reactoren. Een belangrijke randvoorwaarde daarbij was dat het licht zo goed mogelijk bij de aminozuren kan komen.

Ze maakte daarom gebruik van microreactoren met zeer dunne, doorzichtige reactiekanaaltjes, wat voor een optimale lichttoelating zorgt in het hele mengsel.

De methode die ze daarmee tot stand bracht, is extreem snel. Bij de conventionele methode gaan de aminozuren sterk verdund in een reactievat dat wordt verhit, en reageren relatief traag.

Bij Bottecchia’s methode, met de microreactor, stromen de aminozuren in geconcentreerde vorm door de reactor en reageren snel. Verhitting is daarvoor niet nodig, wat veel energie bespaart. Wel is licht nodig, wat elk soort zichtbaar licht kan zijn, zoals zonlicht en LED-licht.

Ook wordt bij de nieuwe methode een hoger percentage van de aminozuren omgezet naar het gewenste product.

Nog een pluspunt: biomoleculen kunnen vaak niet tegen hogere temperaturen. Maar deze methode werkt op kamertemperatuur en zo zijn bepaalde chemische reacties tot stand te brengen die tot nu toe niet mogelijk waren.

Ook bijzonder is dat Bottecchia tijdens haar promotie-onderzoek meewerkte aan het ontwikkelen van een geautomatiseerd systeem voor een bepaald type vaak voorkomende laboratoriumtest, de zogeheten Stern-Volmeranalyse. De machine die daaruit voort is gekomen, bespaart onderzoekers nu veel tijd en moeite. << (Lydia Heida) (foto:

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Nabeschouwing Hannover Messe - artikel

Het was één groot technologiefeest. Meer dan 215.000 bezoekers namen bij 6.500 exposanten de pols en focusten op artificiële intelligentie, robotica, 5G, Industrie 4.0, energie-transitie, …

BAM start bouw langste 3D-geprinte brug ter wereld (+video)

De komende weken printen BAM Infra en Weber Beamix bijna 100 onderdelen van de brug die als een legpuzzel in elkaar passen, compleet met uitsparingen om het beton te kunnen spannen.

AP Hogeschool lanceert duaal leren op bachelor niveau

AP Hogeschool pakt als eerste uit met een volwaardige bacheloropleiding werkplekleren en studeren. In het secundair onderwijs bestaat duaal leren al een tijdje met zo’n 1.026 leerlingen.

Ontwikkeling duurzamer asfalt met ’verjongingsmiddelen’

Afgefreesd asfalt wordt opnieuw in de productiecyclus van asfalt gebracht als granulaat. Een verjongingsmiddel zorgt er voor dat dit oude bitumen duurzamer gedrag vertoont bij recycling.

Lancering Interreg project voor opschaling 5G warmtenetten in Europa

Het project D2Grids zet vijf pilootsites op met 5G warmtenetten in Parijs-Saclay, de Duitse plaats Bochum, de Nederlandse stad Brunssum en de Engelse steden Glasgow en Nottingham.

Start it @KBC en Jobat.be sluiten partnershap

Accelerator Start it @KBC en jobplatform Jobat.be hebben besloten om de krachten te bundelen. De komende zes maanden moeten bijna 1.000 extra vacatures ingevuld worden.

Gentse ML6 opent ook kantoor in Berlijn

Met de opening van dit kantoor zet de Gentse scale-up ML6 een volgende stap om in Europa uit te groeien tot een referentie op het gebied van AI en machine learning.

Nieuwe STM32MP1 MPU-serie krijgt systeem­geheugen­oplossing - techniek

Rutronik, distributeur van elektronische componenten, kondigt een systeem­geheugen­oplossing aan voor de onlangs geïntroduceerde STM32MP1 multicore micro­processor­serie.

Schneider Electric breidt UPS-productlijn uit met Galaxy VS

Schneider Electric introduceert de Galaxy VS. Deze zeer efficiënte, modulaire, driefase Uninterruptible Power Supply (UPS) met capaciteiten van 10-100 kW is eenvoudig te installeren. De UPS is ontwikkeld om aan de kritieke vermogensvereisten in IT-, commerciële of industriële omgevingen te voldoen. >>

Partners