Onderzoeker zet aminozuren op duurzame manier om met licht

Onderzoek & Wetenschap 22/02/2019 11:09:11

Cecilia Bottecchia van de Technische Universiteit Eindhoven is er tijdens haar promotietraject als een van de eerste in geslaagd om aminozuren om te zetten met behulp van zichtbaar licht.

Lees hieronder verder   
Verwant

“Proof of Concept Grant” voor bouw speciale 3D-PIV microscoop

Beter inzicht in bijzondere eigenschappen van water

Onderzoek: Zwaartekracht beschrijven, zonder zwaartekracht

Autoruiten en zonnepanelen gaan zichzelf reinigen

KU Leuven-onderzoekers stap dichter bij nieuwe generatie zonnepanelen

Synthetische huid laat robots zweten

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Waterstof Dagen

RNSYC - Oostende

van 26/08/2019 tot 30/08/2019

Robots-Cobots: vriend op het werk, vriend in huis

UAntwerpen Campus Groenenborger

donderdag 5 september 2019

Bouwstenen geïntegreerd aanwezigheidsbeleid

BluePoint Antwerpen (Agoria Academy)

maandag 9 september 2019

Rittal vakseminarie industriële systeemkasten

Laakdal

donderdag 12 september 2019

EMO Hannover

Messegelände - Hannover (D)

van 16/09/2019 tot 21/09/2019

Eerstelijns onderhoud op industriële tandwielkasten

MGH Servicecenter Machelen

dinsdag 17 september 2019

Keuze van de redactie

(19/8) VUB en ULB starten proefproject met zelfrijdende shuttlebus

(19/8) Primeur: Nederlandse waterstofwagen verslaat benzine racewagens

(12/8) Indaver scoort Schots afvalenergiecontract van 400 miljoen euro

(6/8) Masterproeffilmpje bezorgt ingenieur job bij Amazon

(15/7) Onderzoekers verhogen energiecapaciteit uit zonnepanelen

(3/7) Onthulling eerste hyperloopsysteem in Europa (+video)

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Het idee om licht te gebruiken om chemische reacties te laten verlopen, is niet nieuw. Maar voor biomoleculen, zoals aminozuren, was het nog niet erg geschikt omdat de meeste biomoleculen alleen uv-licht absorberen.

Theoretisch zou weliswaar met uv-licht gewerkt kunnen worden, maar uv-lampen hebben gezondheidsrisico’s voor mensen en zijn zo energetisch dat ze moleculen afbreken. Dus was een methode die werkt met zichtbaar licht, zeer wenselijk.

Bottecchia wist dit te realiseren door de juiste fotokatalytische stoffen te ontwerpen en de bijbehorende reactoren. Een belangrijke randvoorwaarde daarbij was dat het licht zo goed mogelijk bij de aminozuren kan komen.

Ze maakte daarom gebruik van microreactoren met zeer dunne, doorzichtige reactiekanaaltjes, wat voor een optimale lichttoelating zorgt in het hele mengsel.

De methode die ze daarmee tot stand bracht, is extreem snel. Bij de conventionele methode gaan de aminozuren sterk verdund in een reactievat dat wordt verhit, en reageren relatief traag.

Bij Bottecchia’s methode, met de microreactor, stromen de aminozuren in geconcentreerde vorm door de reactor en reageren snel. Verhitting is daarvoor niet nodig, wat veel energie bespaart. Wel is licht nodig, wat elk soort zichtbaar licht kan zijn, zoals zonlicht en LED-licht.

Ook wordt bij de nieuwe methode een hoger percentage van de aminozuren omgezet naar het gewenste product.

Nog een pluspunt: biomoleculen kunnen vaak niet tegen hogere temperaturen. Maar deze methode werkt op kamertemperatuur en zo zijn bepaalde chemische reacties tot stand te brengen die tot nu toe niet mogelijk waren.

Ook bijzonder is dat Bottecchia tijdens haar promotie-onderzoek meewerkte aan het ontwikkelen van een geautomatiseerd systeem voor een bepaald type vaak voorkomende laboratoriumtest, de zogeheten Stern-Volmeranalyse. De machine die daaruit voort is gekomen, bespaart onderzoekers nu veel tijd en moeite. << (Lydia Heida) (foto:

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

VUB en ULB starten proefproject met zelfrijdende shuttlebus

Onderzoekers van de VUB en de ULB starten vrijdag op Brussels Health Campus met dit innoverende proefproject om relatie tussen mens en machine te bestuderen.

Pilz introduceert veilig radarsysteem voor zonebewaking - techniek

Het LBK-systeem van Pilz voor de beveiliging van gevarenzones is gebaseerd op radartechnologie. Het LBK-systeem is ongevoelig voor externe invloeden, zoals stof, regen, licht, vonken, ... .

Jan De Nul haalt opnieuw Deens contract binnen

Jan De Nul Group heeft een contract getekend met Vattenfall Vindkraft Kriegers Flak voor het vervoer en de installatie van windturbines voor het Deense Kriegers Flak Offshore windmolenpark.

Primeur: Nederlandse waterstofwagen verslaat benzine racewagens

Het Nederlandse studententeam Forze kwam tijdens de Supercar Challenge op het TT Circuit in Assen als tweede over de finish en versloegen verschillende conventionele benzine racewagens.

Onderzoek: Zwaartekracht beschrijven, zonder zwaartekracht

Recent vond een grote verschuiving plaats in de manier waarop natuurkundigen denken over de quantumzwaartekracht: de gecombineerde theorie van quantummechanica en zwaartekracht.

Autoruiten en zonnepanelen gaan zichzelf reinigen

De Wageningse universiteit (NL) werkt aan dunne coatings van vloeibare kristallen, die met elektra van vorm en functie veranderen, zodat vuil en zanddeeltjes van zonnepanelen afglijden.

Onderzoekers zetten nieuwe stap in strijd tegen taaislijmziekte

Via gencorrectie kunnen KU Leuven en de Universiteit van Trento twee mutaties die mucoviscidose veroorzaken permanent herstellen. Dat gebeurde met 3D-celculturen afkomstig van mucopatiënten.

Satelliet met nieuwe generatie zonnepanelen gelanceerd

De net gelanceerde, hypermoderne Europese lasercommunicatiesatelliet EDRS-C krijgt energie van een nieuwe generatie zonnepanelen: de ARA Mark 4, ontwikkeld door Airbus Defence and Space.

Kontron lanceert COM Express Compact Type 6 met nieuwste Intel processoren

Kontron heeft nieuwe COM Express Compact Type 6 modules, die de 8ste generatie Intel-processoren bevatten, toegevoegd aan zijn gamma. De processoren verbruiken slechts 15 Watt. De nieuwe modules laten tot 24 GB DDR4-geheugen toe en zijn optioneel voor het eerst beschikbaar in Compact-formaat met snelle NVMe SSD. >>

Partners