Start Interreg project Circular Biobased Construction Industry

Economie 25/02/2019 8:32:38

Om circulair en biobased bouwen mogelijk te maken, is het nodig om bouwmaterialen, processen, disciplines en wet- en regelgeving in kaart te brengen en een standaard te ontwikkelen.

Lees hieronder verder   
Verwant

1,36 miljoen euro voor iFLUX’ unieke grondwater technologie

Jan De Nul Group laat nieuw ‘groen’ baggerschip te water

Toepassing HR-glas bespaart 30% energie

Interreg Vlaanderen-Nederland investeert 1,7 miljoen euro in duurzaamheid

Internationale prijzen voor Antwerpse duurzaamheidsprojecten

H.Essers neemt LNG-vrachtwagens in gebruik

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Electrical Safety in industrial installations

Pilz Zonhoven

dinsdag 4 juni 2019

Ceci n'est pas un congres

Brussels Expo

dinsdag 4 juni 2019

Overzicht van HL7/IHE/DICOM

BluePoint Brussels (Agoria Academy)

dinsdag 4 juni 2019

Energie Platform Vlaanderen

Antwerp Expo

dinsdag 4 juni 2019

Safety Validation Training

Pilz Zonhoven

woensdag 5 juni 2019

Eerstelijns onderhoud op industriële tandwielkasten

Locatie in Rotterdam (NL)

donderdag 6 juni 2019

Keuze van de redactie

(23/5) Endress+Hauser kende sterke groei in 2018 - advertorial

(22/5) BAM start bouw langste 3D-geprinte brug ter wereld (+video)

(20/5) Jobbarometer van de chemie en life sciences staat op groei

(20/5) Elia installeerde met succes eerste stopcontact op zee (+video)

(15/5) Volvo Car Gent gaat batterijen elektrische wagens produceren

(15/5) Farma- en biotechsector plant eigen opleidingscentrum

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Hoe krijgen we het voor elkaar dat circulair en biobased bouwen worden geïntegreerd in onze maatschappij? Een immense klus, omdat naast bouwmaterialen ook allerlei processen, diverse disciplines en bedrijven, en wet- en regelgeving hierbij betrokken zijn.

Om daar een goed beeld van te vormen en uiteindelijk een standaard te kunnen wegzetten, start op 1 maart 2019 het Interreg project Circular Biobased Construction Industry. Het project duurt vier jaar en krijgt 7 miljoen euro subsidie.

De onderwijsinstellingen Avans Hogeschool, HZ University of Applied Sciences, KU Leuven en de University of Bath in Engeland werken in dit project samen met Kamp, CSTC-WTCB en de Vlaamse Confederatie Bouw uit België, Emergis en de provincie Zeeland uit Nederland en 18 overzeese partners.

De partners dragen bij in de kennis van materialen en business modellen, de projectorganisatie en het testen van prototypes. In het hele proces worden studenten van Avans en HZ van onder meer de afdelingen Bouwkunde, Milieukunde, Industrial Engineering, Technische bestuurskunde en Communicatie en Multimediadesign betrokken.

Het project draait om twee voorbeeldprojecten: de renovatie van een gebouw van Emergis in Zeeland en dat van een historisch pand in het centrum van Gent.

Deze gebouwen, die in gebruik blijven tijdens de renovatie, worden circulair gerenoveerd en er wordt gebruik gemaakt van biobased bouwmaterialen. Zo wordt er bij het slopen al rekening gehouden met het hergebruik van materialen.

Het testen van biobased bouwmaterialen op alle veiligheids- en brandwerende eisen speelt een belangrijke rol in dit project. Een bruikbare standaard voor de bouwwereld, inclusief wet- en regelgeving, zou na afloop van dit project gerealiseerd moeten zijn.

Iedere stap in dit proces wordt gevolgd, vastgelegd en geanalyseerd om vervolgens van te leren en de kennis te delen.

Het te gebruiken materiaal wordt speciaal ontwikkeld, getest en gekeurd. Hiervoor worden laboratoria in België en Engeland en in Nederland het SPARK Maker Space lab in Den Bosch gebruikt. << (Lydia Heida) (foto: CoE BBE)

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Nabeschouwing Hannover Messe - artikel

Het was één groot technologiefeest. Meer dan 215.000 bezoekers namen bij 6.500 exposanten de pols en focusten op artificiële intelligentie, robotica, 5G, Industrie 4.0, energie-transitie, …

BAM start bouw langste 3D-geprinte brug ter wereld (+video)

De komende weken printen BAM Infra en Weber Beamix bijna 100 onderdelen van de brug die als een legpuzzel in elkaar passen, compleet met uitsparingen om het beton te kunnen spannen.

AP Hogeschool lanceert duaal leren op bachelor niveau

AP Hogeschool pakt als eerste uit met een volwaardige bacheloropleiding werkplekleren en studeren. In het secundair onderwijs bestaat duaal leren al een tijdje met zo’n 1.026 leerlingen.

Ontwikkeling duurzamer asfalt met ’verjongingsmiddelen’

Afgefreesd asfalt wordt opnieuw in de productiecyclus van asfalt gebracht als granulaat. Een verjongingsmiddel zorgt er voor dat dit oude bitumen duurzamer gedrag vertoont bij recycling.

Lancering Interreg project voor opschaling 5G warmtenetten in Europa

Het project D2Grids zet vijf pilootsites op met 5G warmtenetten in Parijs-Saclay, de Duitse plaats Bochum, de Nederlandse stad Brunssum en de Engelse steden Glasgow en Nottingham.

Start it @KBC en Jobat.be sluiten partnershap

Accelerator Start it @KBC en jobplatform Jobat.be hebben besloten om de krachten te bundelen. De komende zes maanden moeten bijna 1.000 extra vacatures ingevuld worden.

Gentse ML6 opent ook kantoor in Berlijn

Met de opening van dit kantoor zet de Gentse scale-up ML6 een volgende stap om in Europa uit te groeien tot een referentie op het gebied van AI en machine learning.

Nieuwe STM32MP1 MPU-serie krijgt systeem­geheugen­oplossing - techniek

Rutronik, distributeur van elektronische componenten, kondigt een systeem­geheugen­oplossing aan voor de onlangs geïntroduceerde STM32MP1 multicore micro­processor­serie.

Schneider Electric breidt UPS-productlijn uit met Galaxy VS

Schneider Electric introduceert de Galaxy VS. Deze zeer efficiënte, modulaire, driefase Uninterruptible Power Supply (UPS) met capaciteiten van 10-100 kW is eenvoudig te installeren. De UPS is ontwikkeld om aan de kritieke vermogensvereisten in IT-, commerciële of industriële omgevingen te voldoen. >>

Partners