Fruittelers gaan onbemande robot-tractors inzetten

Flanders Make ontwikkelt met drie partners twee zelfrijdende platformen die allerlei handelingen in de appel- en perenteelt automatiseren, terwijl data voor de fruitteler wordt verzameld.

Trefwoorden: #automatisering, #autonoom voertuig, #Flanders Make, #fruitteelt, #Proefcentrum voor Fruitteelt, #robot

Lees verder

Nieuws

( Foto: Proefcentrum Fruitteelt )

ENGINEERINGNET.BE Het project Autofruit, wat staat voor Automatisering Fruitteelt, is gericht op de ontwikkeling van nieuwe geautomatiseerde systemen om het werk van de fruitteler te verlichten. Bestaande technologieën worden hiertoe gecombineerd en verder verfijnd.

Partners in dit project zijn Flanders Make, R&D-bedrijf Octinion Agriculture, machinebouwer BAB Bamps en het Proefcentrum voor Fruitteelt.

Het Proefcentrum Fruitteelt gaat allereerst de gebruikersvereisten van de autonome voertuigen in kaart brengen, in samenwerking met een selecte groep fruittelers. De volgende stap is het ontwikkelen van twee prototypen en het uitvoeren van testen, in combinatie met diverse werktuigen.

Hierna wordt een vertaalslag gemaakt naar geautomatiseerde processen en praktijkklare toepassingen. Het gaat daarbij in eerste instantie om gewasbescherming, onkruidbestrijding en grasstrokenbeheer. Ook wordt onderzocht of het autonome voertuig is in te zetten voor de pluk van fruit en inspecties voor plaagdetectie en het inschatten van de oogst.

Er wordt berekend hoeveel kosten er per bewerking bespaard kunnen worden, wat het totaal hiervan is, en wat de terugverdientijd is van de investering in het autonome voertuig.

Het testen van de prototypes vindt plaats op de proefterreinen van het Proefcentrum Fruitteelt. In een later stadium worden ook testen en demonstraties uitgevoerd bij een aantal telers, om een bredere groep telers te interesseren voor de nieuwe technologie.

Een volgend plan is om de technologie geschikt te maken voor telers van steenfruit en druiven.

Vorig jaar was er een tekort aan seizoenarbeiders in de fruitteelt en de verwachting is dat dit zal toenemen in de komende jaren. Robotisering wordt gezien als een oplossing voor dit probleem.

Het project wordt afgerond in december 2020 en heeft een budget van 717.000 euro. De EU stelt 287.000 euro beschikbaar, in het kader van het EFRO-programma.'


'