Biocartis en Bristol-Myers Squibb gaan samenwerken

Biocartis Group heeft een overeenkomst met Bristol-Myers Squibb Company getekend, gericht op de potentiële registratie als 'companion diagnostic' en het gebruik van de Idylla MSI test.

Trefwoorden: #Biocartis, #Bristol-Myers Squibb, #Idylla MSI test, #tumoren

Lees verder

Techniek

( Foto: Biocartis )

ENGINEERINGNET.BE - MSI ('Microsatellite Instability') is het resultaat van de inactivatie van het zogenaamde 'DNA mismatch repair' (MMR) systeem van het lichaam. Bijgevolg worden fouten die normaal spontaan voorkomen tijdens DNA-replicatie niet langer gecorrigeerd.

Dat leidt tot tumorgroei- en evolutie. Informatie over de MSI-status van een patiënt kan bijgevolg belangrijk zijn voor patiëntenzorg. 'MSI-High' status wordt gevonden in verschillende soorten tumoren, waaronder in ongeveer 15% van de colorectale (darm)kanker tumoren.

Naast toepassingen voor colorectale (darm)kanker wordt aangenomen dat MSI een onafhankelijke factor is die de respons van een patiënt op bepaalde immunotherapieën zou kunnen voorspellen.

Bristol-Myers Squibb's Opdivo (nivolumab) in combinatie met lage dosis Yervoy (ipilimumab) is de eerste immuno-oncologie combinatiebehandeling die door de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) werd goedgekeurd voor behandeling van patiënten met MSI-High of 'mismatch repair deficient' (dMMR) gemetastaseerde colorectale (darm)kanker (mCRC) welke verder is gegroeid na behandeling met bepaalde chemotherapieën.

De volledig geautomatiseerde Idylla MSI test, die CE-IVD-markering ontving op 28 februari 2019, verstrekt informatie over de MSI-status van colorectale (darm)kanker tumoren binnen ongeveer 150 minuten vanuit slechts één stukje FFPE-tumorweefsel, zonder een referentiestaal nodig te hebben.

De samenwerkingsovereenkomst maakt gezamenlijke ontwikkelingen en registraties van deze MSI test mogelijk voor gebruik in verschillende indicaties, commerciële velden en geografieën. De eerste focus onder de overeenkomst is de registratie in de Verenigde Staten van de MSI test als een 'companion diagnostic' test in colorectale (darm)kanker (mCRC).

Financiële details van de overeenkomst werden niet bekend gemaakt.