KU Leuven start nieuwe leerstoel Kustwaterbouw en grondmechanica

De Haven van Zeebrugge en vijf bedrijven, waaronder Jan De Nul Group, investeren samen in onderzoek en onderwijs binnen kustwaterbouw en grondmechanica aan KU Leuven Campus Brugge.

Trefwoorden: #Artes, #BESIX, #Deme, #grondmechanica, #haven, #Jaak Monbaliu, #Jan De Nul, #Joachim Coens, #KU Leuven, #kustwaterbouw, #leerstoel, #Pieter Rauwoens, #Tractebel, #Zeebrugge

Lees verder

Opleiding

( Foto: KU Leuven )

ENGINEERINGNET.BE - Met deze leerstoel geven bedrijven financiële steun aan innovatief onderwijs- en onderzoek binnen KU Leuven om kustwaterbouw en grondmechanica verder op de kaart te zetten.

Participerende bedrijven zijn de haven van Zeebrugge, baggerbedrijven Jan De Nul Group en Deme Group, studiebureau Tractebel en aannemersbedrijven Artes en BESIX.

Zij investeren samen in een leerstoel voor de onderzoeksgroep Kustwaterbouw en grondmechanica van prof. dr. Pieter Rauwoens, actief op KU Leuven Campus Brugge en zijn collega prof. dr. Jaak Monbaliu, departement burgerlijke bouwkunde KU Leuven.

Het gemeenschappelijke doel? Meer jongeren warm maken voor ingenieursstudies én een job in de sector van de (kust)waterbouw.

“Dankzij de toekenning van de leerstoel maken studenten onmiddellijk kennis met het domein kustwaterbouw en zullen ze ook sneller in contact komen met onze bedrijven die koploper zijn op wereldschaal,” aldus Rauwoens.

Ook op vlak van onderzoek liggen zijn verwachtingen hoog: “Ik verwacht een boost in maatschappelijk en industrieel relevante projecten om de uitdagingen van morgen aan te gaan: klimaatverandering, kustbescherming, offshore energie, havenontwikkeling et cetera.”

Dat zoveel partners de handen in elkaar slaan om een leerstoel te realiseren, is uitzonderlijk. Het illustreert de gedeelde ambitie om de sector als werkplek en als studie- en onderzoeksobject aantrekkelijker te maken.

Dat beaamt ook Joachim Coens, lead partner en CEO van de haven van Zeebrugge: “Door als cluster te participeren in een leerstoel van KU Leuven Campus Brugge, kunnen wij als haven van Zeebrugge samen met de private partners naamsbekendheid verwerven bij de studenten, maar vooral ook hun interesse wekken voor specifieke thema’s in de kustwaterbouw.”