3D geprint poreus mes snijdt onder druk

De Nederlandse expert op het gebied van 3D metaal printen, K3D uit Terborg liet op RapidPro in Veldhoven een 3D geprint mes met poreus lemmer zien die verbonden was met een persluchtslang.

Trefwoorden: #3D printing, #K3D, #mes, #metaal

Lees verder

Techniek

( Foto: LDS )

ENGINEERINGNET.BE - Dit eerste prototype werd geprint in RVS 316L uit poeder met een korrelgrootte van 10 tot 45 micron.

“We sleutelen nog aan de instellingen”, gaf lead Operator AM Bob van Lochem aan. Via de bijna onzichtbare microporeuze structuur ontsnapt lucht die bij 2 bar luchtdruk via een slang aangevoerd wordt.

De perslucht, die langs weerszijden van het lemmet ontsnapt, vergemakkelijkt het snijden (er vormt zich immers een luchtlaag tussen mes en het versneden materiaal) en het lemmet blijft ook properder. Allerlei snijtoepassingen maar denk in eerste instantie voeding (K3D is deel van de Nederlandse Kaak Group dat baklijnen produceert) maar mettertijd misschien zelfs chirurgie.

In een volgende versie is het de bedoeling om de porositeit nog fijner te sturen en die naar ‘onzichtbaar’ te schuiven. De porositeit, van het lemmet maar ook van de snede, zorgt alsnog voor zwakke plekken, merkten we.

De snede van het prototype was bij de punt gekwetst, zo bleek. Je kan in voeding natuurlijk geen ‘breekstaal’ achterlaten. Het mes is nu opgebouwd uit één type staal dat verder niet behandeld of gehard werd. Wel is het geslepen.

Proeven met verschillende toepassingen en luchtdrukinstellingen (constante luchtflow, pulserende flow) lopen nog. Er wordt gepatenteerd.


ACHTERGROND
De Kaak Group was lange tijd deel van AddLab, een shared facility voor 3D metaal printen. K3D produceert zijn producten op een MetalFAB1, een vier laser poederbed metaalprinter. Tot op heden zijn er meer dan 45.000 functionele 3D metalen componenten geprint die ook daadwerkelijk worden toegepast in zeer diverse installaties. Ongeveer 50% van zijn eindproducten vindt een toepassing in de machines van Kaak de overige 50% in andere industrieën.
Voor meer informatie: www.k3d.nl

Met het 3D geprinte ‘Cutting dough knife’ (deegmes) van Jaap Bulsink is K3D trouwens genomineerd als één van de drie industriële finalisten (op 121 mededingers) voor de Additive World Design for Additive Manufacturing Challenge 2019. De prijs wordt uitgereikt n.a.v. de zevende editie van de jaarlijkse Additive World Conference op 20 maart in Eindhoven.

Foto: ‘Cutting dough knife’ (deegmes) van Jaap Bulsink, K3D

Andere finalisten zijn:

  • “Hyper-performance suspension upright” van Revannth Narmatha Murugesan, Carbon Performance Limited (VK),
  • “Cryogenic Cold Trap” van Kartheek Raghu, Wipro3D (Indië)

In de studentencategorie zijn de drie finalisten:

  • “Brake Caliper” van Nanyang Technological University team (Singapore);
  • “Cubesat Propellant Tank” van Abraham Mathew, the McMaster University (Canada);
  • “Twin Spark Connecting Rod” van Obasogie Okpamen, the Landmark University (Nigeria)

De prijs wordt gesponsord door partners Altair Engineering, Ultimaker, Autodesk en de European Association of the Machine Tool Industries CECIMO.