Deloitte publiceert Tech Trends-rapport 2019

Deloitte publiceerde zijn tiende jaarlijkse rapport over technologische trends, genaamd “Tech Trends 2019: Beyond the digital frontier.” AI en cloud computing sturen activiteiten aan.

Trefwoorden: #Deloitte, #technologie, #trends

Lees verder

Columns

ENGINEERINGNET.BE - In dit rapport gaat Deloitte na hoe de convergentie van nieuwe technologieën en technologische krachten tot disruptie leidt in de bedrijfswereld.

Patrick Callewaert, Technology Practice Leader bij Deloitte België: “Technologie is niet alleen een factor die dingen mogelijk maakt, ze vormt de universele taal van de bedrijfswereld. Nu het ritme van de veranderingen versnelt, stuurt technologie de bedrijfsstrategie aan en dwingt ze overheden tot het aannemen van nieuwe werkmethodes.”

Digitale ervaring, analytica, cloud, core modernisation, cyber, informatietechnologie, cognitieve technologie, blockchain en digital reality zijn 9 macrokrachten die een decennium lang disruptieve veranderingen in de hand hebben gewerkt. Ze blijven dat overigens doen tot de dag van vandaag. In de toekomst zullen nieuwe technologieën zoals serverless computing en intelligente interfaces verdere veranderingen genereren bij bedrijven en overheden.

Callewaert: “Voor België zijn twee trends van bijzonder belang: cloud computing en kunstmatige intelligentie. Binnen bedrijven zorgt de adoptie van cloud computing voor technologische innovatie, zoals Industry 4.0-capaciteiten bovenop ERP-systemen, om nieuwe manieren van werken mogelijk te maken. We zien ook de snelle acceptatie van ondersteunde intelligentie met behulp van “Robotics Process Automation” - of machine learning - en verbeterde processen met behulp van algoritmen om menselijke besluitvorming te vergemakkelijken.”

Exponentiële groei voor cloud computing
We hebben nu het volgende stadium bereikt in de evolutie van cloud computing: technische voorzieningen zijn volledig geabstraheerd en beheertaken worden steeds meer geautomatiseerd. Uit data van Eurostat blijkt dat België samen met Finland, Zweden, Denemarken, Nederland en Ierland de toon zet in deze trend, met minstens 40% van de bedrijven die gebruikmaken van cloud computing.

Christian Combes, Technology Eminence Leader bij Deloitte België: “Volgens de Belgium Cloud Barometer 2018 was er iets meer dan vijf jaar geleden slechts een acceptatie van 20% onder bedrijven; vandaag is dat meer dan 70% in Vlaanderen en meer dan 60% in Brussel. In toenemende mate hebben op de cloud gebaseerde services een revolutie teweeggebracht in grote en middelgrote bedrijven en overheden, en we zien een toegenomen acceptatie van de cloud, ook voor kernapplicaties zoals financiële systemen, business intelligence of ERP in heel Europa.”

Organisaties worden aangedreven door AI
Toonaangevende bedrijven nemen systematisch technologieën die snel matuur worden – machine learning, natural language processing, RPA en cognitieve technologie - in gebruik.

Ze doen dat niet alleen voor elk essentieel bedrijfsproces, maar ook voor producten, services en met het oog op de toekomst van hun sector. De kijk van die bedrijven op artificiële intelligentie is verlegd van “Waarom?” naar “Waarom niet?”.

De cyberimperatief: veiligheid integreren in procedures voor risicobeheer
De combinatie van softwareontwikkeling, operationele disciplines en veiligheidsprotocollen om de nadruk te leggen op communicatie, samenwerking en cohesie tussen de ontwikkelaar en de IT-activiteiten zorgt voor een fundamentele transformatie van cyber-, veiligheids-, privacy- en risicobeheer.

DevSecOps, of “development, security, and operations”, biedt bedrijven de mogelijkheid om het risicobeheer om te schakelen van op conformiteit gebaseerde activiteiten naar een essentiële framing-mentaliteit binnen de hele productontwikkeling. Op die manier garandeert men dat de nodige veiligheidsmaatregelen zijn ingebouwd in de levenscyclus van de softwareontwikkeling.

De Belgische overheid heeft steeds meer geïnvesteerd in cybersecurity. Aangezien tal van burgers zich steeds meer zorgen zijn gaan maken, is cybersecurity uitgegroeid van een regulatief compliance-thema tot voorwaarde waarover niet kan worden onderhandeld.

Connectiviteit van morgen
De steeds grotere verspreiding van mobiele apparaten, serverless computing, massale volumes van gedeelde data en automatisering vragen allemaal om geavanceerde connectiviteit en een versnelling van de datastromen, waaronder de verwerking van data in realtime zonder vertraging.

Technologieën zoals 5G en edge computing – waarbij data worden verwerkt door het toestel zelf of door een lokale computer in plaats van te worden doorgestuurd naar een datacenter – leiden ertoe dat de reikwijdte van bedrijven zich uitstrekt tot enerzijds alle hoeken van de wered en anderzijds tot de kleinste ruimtes in magazijnen, winkels en andere locaties.

Geavanceerde netwerking is de miskende held die de ontwikkeling van nieuwe producten en diensten in de hand werkt en de manier waarop er wordt gewerkt, van aanschijn doet veranderen.

Slimme interfaces
Vandaag interageren mensen steeds meer met technologie via intelligente interfaces. Ze combineren het neusje van de zalm in ontwerptechnieken, waarin de mens centraal staat, met technologieën zoals computer vision, conversational voice, auditory analytics, augmented reality en virtual reality.

Zogenaamde ‘phygital’ technologieën brengen klanten op menselijke wijze dichterbij de fysieke ruimte. Onlangs nam een Belgische overheidsinstelling een dergelijk initiatief: de onthaalruimte werd uitgerust met fysieke robotten en interactieve aanraakschermen die op courante FAQ’s beantwoorden.

Klantervaring opnieuw uitgevonden
Om de sterk gepersonaliseerde, gecontextualiseerde ervaringen te bieden die de klant vandaag verwacht, kiezen sommige marketingdirecteurs voor nauwere partnerships met hun eigen CIO’s.

Met behulp van een nieuwe generatie van marketingtools en –technieken die gericht zijn op gepersonaliseerde, contextuele en dynamische ervaringen, kunnen CIO’s en CMO’s de noden en verlangens van hun klanten efficiënt bepalen en beantwoorden.


(bron: Deloitte)