Oprichting multidisciplinair AI-onderzoekscentrum

VUB en Pieter De Leenheer, medeoprichter van de enige Belgische unicorn, Collibra, kondigen hun plannen voor de oprichting van een gezamenlijk AI-onderzoekscentrum aan.

Trefwoorden: #artificiële intelligentie, #Collibra, #onderzoek, #VUB

Lees verder

research

( Foto: everythingpossible - 123RF )

ENGINEERINGNET.BE - Dit Artificiële Intelligentie (AI)-onderzoekscentrum zal de verschillende onderzoeksgroepen van de VUB groeperen. Het zal eveneens, in het kader van de huidige Europese, Vlaamse en Brusselse AI-initiatieven verder bouwen op de sterke samenwerkingsverbanden met imec en andere partners.

De VUB heeft al een lopende samenwerking met Collibra, haar succesvolle spin-off met focus op databeheer, die recent de Unicorn status behaalde. Het oprichten van een gemeenschappelijk onderzoekscentrum dat zich toespitst op de volgende generatie AI-technologie maakt deel uit van het plan.

Het gemeenschappelijke onderzoekscentrum wil focussen op de lange-termijn en op het toegepast onderzoek in het domein van multi-agent-AI met ‘human-like computing’ als ultieme doel. De bijzondere nadruk zal hierbij liggen op gebruiker-centrische en verantwoordelijke AI, hybride AI en ‘collaborative cognitive robotics’ en het bewust, veilig, doordacht en anticipatief redeneren.

Het multidisciplinaire onderzoekscentrum wil ook bijdragen tot een bredere beleidsdenktank die de maatschappelijke en ethische gevolgen van deze technologieën analyseert.

Voor de financiële sector wordt, op het vlak van ethische AI en technologie-regelgeving (Regtech), een gemeenschappelijk initiatief genomen met de Europese fintech netwerkorganisatie B-Hive. dat wereldwijd toonaangevende instituten zoals Euroclear en SWIFT onder haar partners telt evenals met Febelfin, de Belgische federatie van de financiële sector.

De maatschappelijke impact van AI wordt steeds duidelijker en het debat hierover woedt steeds heviger. Daarom spreekt het voor zich dat de betrokken actoren hun krachten bundelen om erover te waken de grote impact van de AI-technologie in goede banen te leiden voor het algemeen belang van onze maatschappij.

Deze laatste staat voor verschillende uitdagingen zoals ‘explainability’ standaarden, toetsing van ‘fairness’, veiligheidsoverwegingen, mens-AI samenwerking en kaders voor aansprakelijkheid.

VUB-rector Caroline Pauwels roept daarom overheidsorganisaties, stichtingen en bedrijven op om zich achter een Europees AI voor het Algemeen Belang initiatief te scharen en middelen samen te brengen om de uitdagingen en opportuniteiten aan te pakken.