Chemie- en farma goed voor recordbedrag aan buitenlandse investeringen

Buitenlandse ondernemingen uit de sector van de chemie, kunststoffen en life sciences hebben vorig jaar een recordbedrag van meer dan 2 miljard euro in Vlaanderen geïnvesteerd.

Trefwoorden: #Borealis, #chemie, #essenscia, #farma, #investering

Lees verder

Nieuws

( Foto: Borealis )

ENGINEERINGNET.BE - Uit cijfers van Flanders Investment & Trade (FIT), het Vlaams agentschap voor internationaal ondernemen, blijkt dat de chemie en life sciences vorig jaar 38 investeringsprojecten naar Vlaanderen haalde, goed voor een totaalbedrag van meer dan 2 miljard euro.

Dat is zowat twee en een half keer zoveel als de investeringsbedragen van 2017 (871 miljoen) en 2016 (825 miljoen). Daarmee vertegenwoordigt de sector bijna de helft (48,5%) van de 4,2 miljard euro die alle buitenlandse ondernemingen samen vorig jaar in Vlaanderen investeerden.

Blikvanger was de investeringsaankondiging van Borealis dat in de Antwerpse haven een van de grootste, modernste en meest energie-efficiënte installaties ter wereld zal bouwen voor de productie van basisgrondstoffen voor hoogwaardige kunststoffen met veelzijdige toepassingen in onder meer transport, gezondheidszorg en hernieuwbare energie.

Het gaat daarbij om een investering van zowat 1 miljard euro, goed voor een honderdtal nieuwe jobs en een paar duizend arbeidsplaatsen tijdens de constructiefase. Het bedrijf won om die reden dan ook de Foreign Investment of the Year 2019 Trophy van FIT.

De chemie en life sciences in Vlaanderen is de voorbije jaren een aantrekkingspool voor buitenlandse investeringen. Sinds 2010 trok de sector al 330 investeringsprojecten aan, goed voor een bedrag van bijna 9 miljard euro.

Investeringen in onderzoek en ontwikkeling, ongeveer 2 miljard euro per jaar, zijn hierin niet meegerekend. Ook de investering van 3 miljard euro die chemiebedrijf INEOS begin dit jaar aankondigde, zit hier nog niet bij.