VLIZ-datacentrum beloond met IODE-accreditatie

Het datacentrum van het VLIZ, het Vlaams Marien Datacentrum (VMDC), mag zich sinds kort een geaccrediteerd IODE Nationaal Oceanografisch Datacentrum noemen.

Trefwoorden: #accreditatie, #datacentrum, #DOI, #EurOBIS, #FAIR, #ICSU, #IMIS, #IOC Sealevel, #IODE, #marien, #MDA, #oceanografie, #open data, #QMS, #Vlaams Marien Datacentrum, #VLIZ, #VMDC

Lees verder

Techniek

( Foto: VLIZ - De Wulf Leontien )

ENGINEERINGNET.BE - Het is nog maar het tiende datacentrum dat deze accreditatie voor marien databeheer en dienstverlening in ontvangst mag nemen.

De IODE-accreditatie is het resultaat van een collectieve inspanning van het gehele datacentrum en is een beloning voor het innovatieve en dienstverlenende werk dat het datacentrum de voorbije twee decennia afleverde.

Om aanspraak te maken op een IODE-accreditatie moet een datacentrum voldoen aan een aantal voorwaarden, zoals vooropgesteld in het IODE Quality Management Framework (IODE-QMF).

Dit framework biedt datacentra tevens een algemene strategie, advies en begeleiding voor het ontwerpen en implementeren van kwaliteitsmanagementsystemen (QMS).

Twee van de systemen die het VMDC operationaliseerde en die een cruciale rol speelden in het verkrijgen van de IODE-accreditatie zijn het geïntegreerd Marien Informatiesysteem (IMIS) en het Marien Data Archief (MDA).

IMIS ontsluit wetenschappelijke informatie over beschikbare datasets, legt de relatie naar publicaties en auteurs en geeft daarmee een goed beeld van de expertise van onderzoekers en instituten.

Het Marien Data Archief is een beveiligd, onlinesysteem waar onderzoekers hun databestanden op een goed gedocumenteerde manier kunnen archiveren.

Meer en meer wetenschappers gebruiken het MDA en IMIS om hun open data formeel te publiceren met een Digital Object Identifier, wat leidt tot traceerbaarheid van de geciteerde data en een verhoogde erkenning voor het geleverde werk.

Het datacentrum ontwikkelt en onderhoudt verder nog andere datasystemen die worden ingezet in tientallen internationale projecten en netwerken.

Voorbeelden zijn systemen voor soortenregisters waaronder het ‘World Register of Marine Species’, het datasysteem EurOBIS dat biogeografische data over mariene soorten centraliseert, en de IOC Sealevel monitoring facility dat de operationele status van de zeeniveau monitoring stations en hun ruwe data groepeert.

Daarmee ondersteunt het datacentrum ondersteunt al jaren de principes van FAIR en open data en was hiervoor ook al eerder geaccrediteerd als een World Data Centre door de Internationale Wetenschapsraad ICSU.