Limburg Clinical Research Center gaat van start

Onderzoek & Wetenschap 26/03/2019 14:33:19

Na bijna tien jaar medisch wetenschappelijk onderzoek in Limburg start een nieuwe fase voor het Limburg Clinical Research Program: het LCRP wordt LCRC in een nieuwe opzet.

Lees hieronder verder   
Verwant

Nieuwe UGent start-up haalt 5,1 miljoen euro op

Detectie van tumorsporen door slimme multi-analyse

UZ Brussel breidt expertise in robot-geassisteerde ingrepen uit

Onderzoekers zetten nieuwe stap in strijd tegen taaislijmziekte

Gimv verkoopt Breath Therapeutics aan Zambon

Onderzoekers ontdekken nieuwe manier om antrax te bestrijden

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Waterstof Dagen

RNSYC - Oostende

van 26/08/2019 tot 30/08/2019

Robots-Cobots: vriend op het werk, vriend in huis

UAntwerpen Campus Groenenborger

donderdag 5 september 2019

Bouwstenen geïntegreerd aanwezigheidsbeleid

BluePoint Antwerpen (Agoria Academy)

maandag 9 september 2019

Rittal vakseminarie industriële systeemkasten

Laakdal

donderdag 12 september 2019

EMO Hannover

Messegelände - Hannover (D)

van 16/09/2019 tot 21/09/2019

Eerstelijns onderhoud op industriële tandwielkasten

MGH Servicecenter Machelen

dinsdag 17 september 2019

Keuze van de redactie

(19/8) VUB en ULB starten proefproject met zelfrijdende shuttlebus

(19/8) Primeur: Nederlandse waterstofwagen verslaat benzine racewagens

(12/8) Indaver scoort Schots afvalenergiecontract van 400 miljoen euro

(6/8) Masterproeffilmpje bezorgt ingenieur job bij Amazon

(15/7) Onderzoekers verhogen energiecapaciteit uit zonnepanelen

(3/7) Onthulling eerste hyperloopsysteem in Europa (+video)

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - In 2010 ging het LCRP van start als een samenwerking tussen het Ziekenhuis Oost-Limburg (ZOL), Jessa Ziekenhuis en Universiteit Hasselt. Dit om om patiëntgedreven medisch wetenschappelijk onderzoek uit te bouwen in Limburg.

Inmiddels telt de samenwerking een 100-tal academische onderzoekers in de domeinen cardiologie, gynaecologie/fertiliteit, infectieziekten, oncologie, anesthesie/neuro en orthopedie.

De afgelopen jaren kende het LCRP een sterke groei, met 60 doctoraatstrajecten, meer dan 400 internationale wetenschappelijke publicaties, en vele samenwerkingen met nationale en internationale partners.

Er zijn inmiddels diverse resultaten geboekt op vlak van betere behandeling, diagnose en preventie. Zo zal binnenkort het Lasercentrum opstarten, waarin alle expertise rond lasertherapie gebundeld wordt, een uniek leercentrum voor experten binnen en buiten België.

Het LCRP spin-off bedrijf Qompium/Fibricheck is baanbrekend met de CE-gemarkeerde detectie-app voor hartritmestoornissen.

De opstart van het LCRP was mogelijk dankzij financiële steun van onder meer Limburg Sterk Merk en het Strategisch Actieplan Limburg in het kwadraat.

Nu deze toegekende impulsmiddelen ten einde lopen engageren de drie partners (ZOL, Jessa en UHasselt) zich om het LCRP verder te zetten en uit te bouwen tot een academisch klinisch onderzoekscentrum.

Doel is om een belangrijke stimulans te zijn voor het academisch onderwijs, topmedische zorg en healthcare innovatie in Limburg. Waarbij er ook gekeken wordt naar samenwerkingen en dienstverleningsprojecten met het bedrijfsleven in Limburg en Vlaanderen.

Voor UHasselt zorgt LCRC voor de belangrijke academische onderbouwing van de huidige en toekomstige opleidingen in het domein van de (bio)medische wetenschappen.

Jessa en ZOL zien hun topmedische zorg ondersteund door wetenschappelijk onderzoek, waarbij ook de onderzoeksambities van artsen gerealiseerd worden en jonge talentvolle artsen en wetenschappers opgeleid worden. << (Lydia Heida) (foto: UHasselt)

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

VUB en ULB starten proefproject met zelfrijdende shuttlebus

Onderzoekers van de VUB en de ULB starten vrijdag op Brussels Health Campus met dit innoverende proefproject om relatie tussen mens en machine te bestuderen.

Pilz introduceert veilig radarsysteem voor zonebewaking - techniek

Het LBK-systeem van Pilz voor de beveiliging van gevarenzones is gebaseerd op radartechnologie. Het LBK-systeem is ongevoelig voor externe invloeden, zoals stof, regen, licht, vonken, ... .

Jan De Nul haalt opnieuw Deens contract binnen

Jan De Nul Group heeft een contract getekend met Vattenfall Vindkraft Kriegers Flak voor het vervoer en de installatie van windturbines voor het Deense Kriegers Flak Offshore windmolenpark.

Primeur: Nederlandse waterstofwagen verslaat benzine racewagens

Het Nederlandse studententeam Forze kwam tijdens de Supercar Challenge op het TT Circuit in Assen als tweede over de finish en versloegen verschillende conventionele benzine racewagens.

Onderzoek: Zwaartekracht beschrijven, zonder zwaartekracht

Recent vond een grote verschuiving plaats in de manier waarop natuurkundigen denken over de quantumzwaartekracht: de gecombineerde theorie van quantummechanica en zwaartekracht.

Autoruiten en zonnepanelen gaan zichzelf reinigen

De Wageningse universiteit (NL) werkt aan dunne coatings van vloeibare kristallen, die met elektra van vorm en functie veranderen, zodat vuil en zanddeeltjes van zonnepanelen afglijden.

Onderzoekers zetten nieuwe stap in strijd tegen taaislijmziekte

Via gencorrectie kunnen KU Leuven en de Universiteit van Trento twee mutaties die mucoviscidose veroorzaken permanent herstellen. Dat gebeurde met 3D-celculturen afkomstig van mucopatiënten.

Satelliet met nieuwe generatie zonnepanelen gelanceerd

De net gelanceerde, hypermoderne Europese lasercommunicatiesatelliet EDRS-C krijgt energie van een nieuwe generatie zonnepanelen: de ARA Mark 4, ontwikkeld door Airbus Defence and Space.

Kontron lanceert COM Express Compact Type 6 met nieuwste Intel processoren

Kontron heeft nieuwe COM Express Compact Type 6 modules, die de 8ste generatie Intel-processoren bevatten, toegevoegd aan zijn gamma. De processoren verbruiken slechts 15 Watt. De nieuwe modules laten tot 24 GB DDR4-geheugen toe en zijn optioneel voor het eerst beschikbaar in Compact-formaat met snelle NVMe SSD. >>

Partners