Hoge elektriciteitsprijzen benadelen Belgische industrie

Uit een onderzoek van Deloitte, in opdracht van Febeliec, blijkt dat de Belgische industrie veel hogere elektriciteitsprijzen moet betalen in vergelijking met de buurlanden.

Trefwoorden: #concurrentie, #elektriciteitsprijs, #Febeliec, #industrie

Lees verder

Columns

ENGINEERINGNET.BE - Mede door dit prijsverschil moeten ze opboksen tegen een belangrijk concurrentienadeel en dat kost ons land investeringen en jobs.

Volgens de meest recente analyse van Deloitte in opdracht van Febeliec betalen Belgische industriële verbruikers in 2019 tussen 15 en 34% meer dan het gemiddelde van de 4 onderzochte landen.

België scoort slecht in alle componenten van de elektriciteitsprijs: de stroomprijs zelf ligt hoger, de belastingen steken met kop en schouders uit boven die van de buurlanden en ook de nettarieven (transmissie) liggen fors hoger voor bedrijven met een stabiel of voorspelbaar verbruiksprofiel.

Voor de grootste bedrijven loopt de handicap in de miljoenen euro’s. Zoals berekend door de KULeuven/VIVES kost dit onze economie jaarlijks honderden miljoenen euro’s aan investeringen en tienduizenden jobs.

Febeliec en haar leden betreuren dan ook dat de verschillende regeringen in dit land geen invulling hebben gegeven aan de energienorm, die nochtans stond ingeschreven in hun regeerakkoorden.

Om de concurrentiepositie van onze industrie te beschermen en haar verdere ontwikkeling te steunen, is er nood aan een duidelijk kader dat de energieprijzen van nabij opvolgt en maatregelen voorstelt telkens een handicap ten opzichte van onze buurlanden wordt vastgesteld.

Dit is des te meer noodzakelijk gezien de bijkomende uitdagingen en kosten die gepaard zullen gaan met de energietransitie en andere dure ingrepen zoals het geplande capaciteitsvergoedingsmechanisme (CRM).


(bron en infographic: Febeliec)