Artificiële Intelligentie ingezet voor asbestdetectie

Technologieën zoals Artificiële intelligentie en deep learning worden ingezet om asbesthoudende materialen in Vlaanderen in kaart te brengen, in het kader van het Actieplan Asbestafbouw.

Trefwoorden: #asbest, #asbestdetectie, #asbest verwijderen, #OVAM, #VITO, #Vlaanderen

Lees verder

Nieuws

ENGINEERINGNET.BE - Asbest was ooit een populair materiaal. Decennialang werd asbest gebruikt in talloze bouw- en materiaaltoepassingen. Maar ook al is het gebruik van asbest in België sinds 2001 verboden, toch blijkt er nog veel asbest aanwezig te zijn in Vlaanderen.

In 2018 maakte de Vlaamse regering alvast 27,2 miljoen euro vrij om asbest te detecteren en gebouweigenaars te ondersteunen om asbesthoudend materiaal te verwijderen. Het doel van dit nieuwe actieplan, gecoördineerd door OVAM, is om asbestproducten met een hoog risico in 2034 geleidelijk af te bouwen en uiteindelijk in 2040 een asbestveilig Vlaanderen te realiseren.

Om het actieplan goed van start te laten gaan, is het in kaart brengen van de huidige situatie uiteraard essentieel. De belangrijkste volumes asbesthoudende materialen in kaart brengen was dan ook het eerste doel. Vandaar dat OVAM, VITO en Informatie Vlaanderen de krachten gebundeld hebben.

Deze drie hebben een jarenlange ervaring in de ontwikkeling van informatieproducten op basis van remote sensing data dankzij de opbouw van de Beeldverwerkingsketen (BVK) Vlaanderen in het kader van het IV EODaS programma (Earth Observation Data Science). De BVK biedt GEO applicaties en diensten aan op basis van verschillende aardobservatiebeelden van Vlaanderen.

Hoge resolutie luchtbeelden kunnen ons alvast een duidelijk en breed overzicht geven van informatie van verschillende gebouwen. Voor het detecteren van asbesthoudende dakmaterialen in deze grote hoeveelheid beelden zal nu artificiële intelligentie ingezet worden.

De drie partners ontwikkelden nieuwe deep learning technieken en beeldverwerkingssoftware om alle gebouwen waar mogelijk asbesthoudend materiaal aanwezig is te detecteren. Het uiteindelijke doel is om asbesthoudend materiaal gebruikt in gebouwen gebouwd vóór 2001 te detecteren.


(bron en foto: VITO)