Smart glasses bij de Luchtmacht

Begin maart tekende de Belgische Luchtmacht een contract met Safran Helicopter Engines voor video-ondersteuning bij het onderhoud van de RTM322 motor van de NH90 helikopters.

Trefwoorden: #België, #luchtmacht, #NH90, #video assisted maintenance, #VR

Lees verder

Nieuws

( Foto: Remy Bertrand - Safran )

ENGINEERINGNET.BE - Met deze Premium Expert link-dienst, die Safran vorig jaar lanceerde (met als eerste klanten Heli Austria, Rotortech Services Inc and Heligo) kunnen de onderhoudsmensen via een beveiligde videoverbinding live in contact komen met de experten bij Safran Helicopter Engines om zo sneller een technische diagnose te stellen. Die experten kunnen hen ook realtime en met video-ondersteuning doorheen de verschillende stappen van een onderhoud begeleiden.

Expert link bouwt op het onsight collaborative platform van het Canadese Librestream en kent twee service niveaus. Enerzijds ‘Essential’, waarbij Safran Helicopter Engines op afstand een technische diagnose stelt en realtime interactieve en visuele bijstand levert.

Daarbij heeft de technicus aan de motor een tablet in de handen. Een stapje hoger (Premium) levert een ‘hands-free’ ondersteuning waarbij de maintenance technicus gebruik maakt van smart glasses, bijvoorbeeld. De Expert link-technologie kan dan bovendien ook gebruikt worden voor in-huis trainingen.

De Belgische Luchtmacht zal het systeem inzetten voor diagnoses in Koksijde en Beauvechain maar ook tijdens operaties elders. Expert link, dat ook HD-beelden kan opnemen, schetsen en bestanden kan delen en driewegsoproepen kan opzetten, is compatibel met de meeste smartphones, tablets, borescopes (of video-endoscopen) en smart glasses.

Het aanbod is deel van Safran's EngineLife Services oplossingen voor helicoptermotoren.


(bron: Helispot.be)

ACHTERGROND
De Sea King-helikopter, de RS05, gebouwd door het Britse Westland, vervulde op 21 maart zijn laatste opdracht. Sinds 1976 redden de vijf toestellen 1.757 mensen.

De grijze NH90 Caiman NFH (NATO Frigate Helicopter), waarvan er vier zijn in België (basis Koksijde), zorgt voor de aflossing van de wacht.

De vier ‘groene’ NH90s (de TTH-versie (Tactical Transport)) die vanuit Beauvechain (18e squadron) opereren, werden o.a. al in Mali ingezet.