DPS Group legt focus op farma en life sciences

In juni 2018 nam de Ierse DPS Group het Belgische ingenieursbureau F4PE over dat met 35 ingenieurs en ontwerpers gespecialiseerde diensten levert en goed voor een omzet van 5 miljoen euro.

Trefwoorden: #chemie, #DPS Group, #farma

Lees verder

Productnieuws

ENGINEERINGNET.BE - “Vandaag zitten we in een fusietraject van beide organisaties tot DPS Group Belgium”, zegt Alain Ruys, Managing director Belgium bij DPS in Mechelen.

DPS Group bestaat 40 jaar en maakte naam in de bio- en farma-industrie. De expansie zette 20 jaar geleden in na een MBO. “De voorbije vijf jaar was er een groei met meer dan 50 %. Vandaag tellen we meer dan 1.500 mensen wereldwijd. De groei gaat door”, zegt Ruys die de focus op life sciences beklemtoont. “Het grootste kwalificatie/validatieteam in Europa hebben wij. We zetten daarvoor 300 mensen in.”

DPS Group had sinds 2013 al een vestiging in België. De acquisitie van F4PE kadert in zijn vijfjarenplan. “Blue-chipklanten hebben immers nood aan een globale benadering. Het zijn ook meestal globale klanten. Maar je praat steeds met een lokale fabriek of organisatie. De overname van F4PE en zijn competenties in moeilijke procesindustrieën (farma, bio maar ook elektronica) geeft ons een sterke voetafdruk in België, dat op zich een interessante markt is, en tevens een springplank voor onze Europese ambities.”

F4PE wordt met de bestaande organisatie gealigneerd en geïntegreerd zonder afbreuk te doen aan het eigen DNA. “De markt ziet een sterkere partner met een globaal bereik en nog meer capaciteit en competenties. Na de overname blijven we verder aanwerven.” De Belgische organisatie telt een 70-tal mensen. “Er moet nog 20-30 % groei in zitten om de lokale referentiespeler te zijn.”

War for talent
In Ierland bouwde DPS Group een SME (Subject Matter Expertise) uit waarop ook vanuit België een beroep gedaan wordt. Zo wordt er ook vaak met de DPS-vestiging in het Nederlandse Leiden samengewerkt. “Voor baanbrekende innovaties hebben we de subject matter experten die voeling houden met de evoluties. Hier bouwen we het lokale expertiseniveau verder uit om, met minder ondersteuning door de groep, een volwaardige partner te zijn voor onze klanten.”

Het vinden van mensen is niet evident. De ‘war for talent’ woedt volop. “Hoewel we zeer bekend zijn bij klanten, zijn we dat nog niet altijd bij het grote publiek waar we ons nu zichtbaarder opstellen en naambekendheid gaan creëren via jobbeurzen, bij universiteiten, als lid van verenigingen, …”

Farma doet het stabiel goed maar er hangt verandering in de lucht met o.a. een verschuiving van bulkproductie naar geïndividualiseerde medicijnen. De nodige flexibiliteit is zeker nog geen gemeengoed en zal veel investeringen vergen. “Wij kunnen met onze expertise daaraan bijdragen. Farma is nog steeds een zeer rendabele industrie maar de druk op kost groeit. Intern zijn we dan ook sterk bezig met lean construction en design. Ook opleverbetrouwbaarheid is cruciaal.”

DPS Group zoekt o.a. chemische en mechanische ingenieurs met een gedegen technische opleiding en abstract vermogen. “We verzorgen de conceptuele studies en volgende fase tot en met het constructiemanagement om plants te bouwen en te verbouwen. Als er ervaring moet zijn, moet het farma-ervaring zijn.”

Competenties zijn dé uitdaging. “We investeren veel tijd en aandacht in opleiden. In het continu leren.” Het opleidingsprogramma voorziet 5 à 6 % van de werktijd aan studie, op de job, intern of extern. Het Personal Development Reporting systeem volgt de persoonlijke ontwikkeling op: gapdetectie, opleidingsplan,… “Internationale mobiliteit en doorgroei is mogelijk voor goeie profielen.” <<

www.dpsgroupglobal.com



Bericht van de redactie: dit is een ingezonden mededeling, die mogelijk niet vrij is van commerciële invloeden. De verantwoordelijkheid voor de verstrekte technische en andere gegevens berust volledig bij de vermelde leverancier of fabrikant.