Fraunhofer helpt fotonica-startups opschalen

De nieuwe incubator beschikt over een flexibel inzetbare micro-assemblagemachine, die het mogelijk maakt om van prototype naar kleine series te gaan en vervolgens op te schalen.

Trefwoorden: #5G, #Aken, #chips, #cleanroom, #communicatienetwerken, #fotonica, #Fraunhofer, #Fraunhofer Project Center, #High Tech Factory, #incubator, #lab-on-a-chip, #medische diagnostiek, #micro-assemblagemachine, #nanometer, #Saxion, #Universiteit Twente, #zelfrijdende auto

Lees verder

research

( Foto: Fraunhofer Project Center )

ENGINEERINGNET.BE - Fotonicachips zijn sterk in opkomst, onder meer voor snelle communicatienetwerken, de komende 5G-standaard, medische diagnostiek en zelfrijdende auto's.

Nu staat deze industrie nog in de kinderschoenen: met enkele werkende chips is de stap naar de markt nog niet te maken. Ook worden de chips vaak handmatig geassembleerd.

De incubator van Fraunhofer gaat bedrijven helpen dit proces te automatiseren. Dat kan al beginnen met honderd stuks.

Hiervoor heeft het Fraunhofer Project Center een flexibele machine ontwikkeld voor micro-assemblage. Met een precisie beter dan 20 nanometer, kunnen fotonische componenten en glasvezels uiterst precies worden gepositioneerd en bevestigd.

Het is ook mogelijk om het fotonisch systeem tijdens de assemblage in te schakelen, zodat het meteen feedback geeft aan de machine. Dat past ook in de filosofie van Industry 4.0: het maakt het productieproces transparant en ook de klant kan meekijken.

De machine is ontwikkeld door het Fraunhofer Instituut voor Productietechnologie in Aken en de onderneming AIXEMTEC. Deze is modulair van opzet. Door een module te verwisselen, is de machine bijvoorbeeld ook geschikt te maken voor assemblage van lab-on-a-chip systemen.

De nieuwe incubator is gevestigd in de High Tech Factory op de campus van de Universiteit Twente. Hier kunnen bedrijven gebruikmaken van hoogwaardige voorzieningen zoals cleanrooms en apparatuur.

Door deze concentratie van hightech weten bedrijven elkaar gemakkelijk te vinden, en ze hebben zo ook een korte lijn met UT-onderzoeksgroepen.

PHIX is hier ook gevestigd, voor fotonica-assemblage. Dit bedrijf verwacht de komende jaren een sterke groei van werkgelegenheid in dit nieuwe veld.

Het Fraunhofer Project Center for Design and Production Engineering of Complex High-Tech Systems, afgekort FPC@UT, is in 2017 opgericht. Het is een samenwerking van het Fraunhofer Instituut voor Productietechniek met de Universiteit Twente en Saxion Hogeschool.