Rekenmethode om nano-mikadodoosjes te ontwerpen voor fotonica

Onderzoek & Wetenschap 2/05/2019 12:20:25

Onderzoekers van de Universiteit Twente bedachten een rekenmethode die helpt om de optische eigenschappen te voorspellen van de nano-mikadodoosjes die ze willen creëren.

Lees hieronder verder   
Verwant

Interacties waargenomen tussen Rydbergatomen en gevangen ionen

Innovatieve testomgeving voor elektrochemische energie-opslagmaterialen

Onderzoek: wagenziekte voorkomen in zelfrijdende auto’s

Nieuwe methodes op basis van AI om elementaire deeltjes te onderzoeken

Interreg Vlaanderen-Nederland keurt vier nieuwe projecten goed

TU Delft maakt kleinste autonome race-drone ter wereld

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Waterstof Dagen

RNSYC - Oostende

van 26/08/2019 tot 30/08/2019

Robots-Cobots: vriend op het werk, vriend in huis

UAntwerpen Campus Groenenborger

donderdag 5 september 2019

Bouwstenen van geïntegreerd aanwezigheidsbeleid

BluePoint Antwerpen (Agoria Academy)

maandag 9 september 2019

Rittal vakseminarie industriële systeemkasten

Laakdal

donderdag 12 september 2019

EMO Hannover

Messegelände - Hannover (D)

van 16/09/2019 tot 21/09/2019

Eerstelijns onderhoud op industriële tandwielkasten

MGH Servicecenter Machelen

dinsdag 17 september 2019

Keuze van de redactie

(1/7) Onderzoek: wagenziekte voorkomen in zelfrijdende auto’s

(1/7) Antwerpen schakelt Arcadis in om klimaatambities waar te maken

(26/6) Port of Antwerp en UAntwerpen leggen innovatieve asfaltweg aan

(26/6) Haven van Oostende organiseert Waterstofdagen

(24/6) Tankopslagbedrijf Standic vestigt zich in Antwerpse haven

(24/6) ENGIE verhoogt vermogen centrale van Coo-Trois-Ponts

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Als je een doos met Mikado-stokjes flink schudt, krijg je dan een verdeling van de stokjes die een beetje gelijkmatig is? Dit raakt aan de klassieke paradox van Bertrand uit de wiskunde. Die paradox gaat over ‘koorden’: de lijnen die je kunt trekken tussen twee punten op een cirkel.

Neem je een gelijkzijdige driehoek, teken je daar een cirkel omheen, hoe groot is dan de kans op koorden die langer zijn dan de zijden van de driehoek? Bertrand beschrijft drie methoden die elk een ander antwoord geven.

Het was Edwin Thompson Jaynes die, bijna een eeuw later, een uitweg formuleerde uit de paradox. Hij stelt dat maar één van de drie methoden in staat is om de cirkel te vullen met koorden die ongeveer homogeen zijn.

Op die manier lijkt het midden van de cirkel niet doorzichtiger dan de randen. De onderzoekers breidden die constructiemethode uit naar drie (en meer) dimensies. Ze kunnen daarmee allerlei ruimtelijke vormen opvullen met koorden die gelijkmatig verdeeld zijn.

Onderzoekers van de Universiteit Twente wilden weten hoe je van de gaten tussen de koorden de maat neemt. En om het nog complexer te maken: in drie dimensies. Zij bedachten een manier om ontelbaar kleine bolletjes te plaatsen en langzaam op te blazen.

De bolletjes worden steeds een stukje verplaatst om verder groeien mogelijk te maken, zonder dat ze gesneden worden door een koord. Zodra ze niet meer verder kunnen groeien, is de grootte van het gat ter plekke bepaald. Zo is precies na te gaan hoe de grootte van de gaten verdeeld is.

Deze kennis helpt de onderzoekers om de optische eigenschappen te voorspellen van de nano-mikadodoosjes die ze willen maken.

De resultaten zijn ook interessant voor andere situaties waar rechte lijnen door ruimtelijke objecten gaan. Bijvoorbeeld de meting van stralingsdoses bij röntgenstralen, die een volume gelijkmatig moeten doorkruisen. Hier is het belangrijk om de gemiddelde lengte die de stralen afleggen, te kennen. << (Lydia Heida) (foto: Universiteit Twente)

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Open IoT-platform moet Waals energienetwerk uitbalanceren

De Waalse energieverdeler ORES doet een beroep op het open IoT-platform MindSphere van Siemens voor haar E-Cloud-project in de economische zone ZAE in Doornik.

Nieuw Europees netwerk stimuleert industriële toepassing lignine

LignoCOST is gericht op de ontwikkeling van een pan-Europees netwerk, dat de totale waardeketen bestrijkt van lignine: van grondstof tot rendabele en duurzame eindproducten.

1,7 miljoen euro extra VLIF-steun voor praktijkonderzoek

Dit bedrag gaat naar tien innovatieve investeringen in praktijkcentra voor land- en tuinbouwonderzoek, zoals het Proefcentrum Hoogstraten, Inagro en het Landbouwcentrum voor Voedergewassen.

Group Machiels neemt meerderheidsparticipatie in Waterleau

Het doel van deze participatie is om cruciale technologie inzake waterzuivering verder te verankeren in België en deze ook wereldwijd te vermarkten, in eerste instantie in Zuid-Amerika.

Onderzoekshub “Green Energy Park” officieel opgericht

Initiatiefnemers VUB en UZ Brussel hebben Green Energy Park officieel opgericht. Dit moet een grootschalige proeftuin worden, waar gezocht zal worden naar innovatieve en duurzame oplossingen

Thales Alenia Space bouwt telecomsatelliet voor Indonesië

Indonesië koos Thales Alenia Space voor ontwerp, productie en exploitatie van een nieuwe tele­communicatie­satelliet: SATRIA. Belgische vestigingen van dit bedrijf leveren ook technologie.

Belgisch Solar Team heeft nieuwste zonnewagen voorgesteld

Negentien ingenieursstudenten van de KU Leuven hebben hun splinternieuwe zonnewagen voorgesteld. Deze werd in één jaar tijd ontworpen, geproduceerd en geassembleerd.

ACE visco-elastische stootdempers voor noodstops - techniek

ACE Stoßdämpfer introduceert visco-elastische stootdempers en breidt zijn assortiment veiligheids­producten uit. Deze biedt de zware industrie duurzame oplossingen voor nood­stop­toepas­singen.

SIMATIC PCS neo: nieuwe normen voor procesautomatisering

Siemens stelt nieuwe normen in de procesautomatisering en presenteerde op de Hannover Messe 2019 een innovatief, webbased Process Control System voor alle industrieën. SIMATIC PCS neo is gloednieuwe systeemsoftware die bedrijven in de procesindustrie unieke mogelijkheden biedt in het tijdperk van digitalisering. >>

Partners