Elia installeerde met succes eerste stopcontact op zee (+video)

Het topside van het Modular Offshore Grid (MOG), het schakelplatform op de Noordzee dat binnenkort de kabels van de offshore windparken aan land zal brengen, werd succesvol geïnstalleerd.

Trefwoorden: #Elia, #hoogspanning, #Modular Offshore Grid, #MOG, #offshore windpark

Lees verder

Techniek

( Foto: Elia )

ENGINEERINGNET.BE - Eens volledig afgewerkt zal dit 'stopcontact' de geproduceerde elektriciteit van vier windparken (Rentel, Seastar, Mermaid en Northwester 2) bundelen en via gezamenlijke onderzeese kabels aan land brengen.

Het situeert zich op 40 km van de Belgische kust en laat toe dat de windparken de geproduceerde elektriciteit maximaal aan land kan brengen. In totaal gaat het om 130 km aan 220kV-kabels. Deze kabels vertrekken op het platform op zee en komen ondergronds aan op het strand van Zeebrugge.

De eerste van twee kabels werd in de eerste weken van mei succesvol aan land gebracht. Hier worden de kabels verbonden met de reeds bestaande ondergrondse kabels op land richting het hoogspanningsstation van Stevin in Zeebrugge.

De tweede kabel wordt later deze maand aan land verwacht. Ook op zee zijn de werken volop bezig om de kabels aan te sluiten op het platform. Een technisch huzarenstukje.


Bekijk de installatievideo: