Umicore neemt Finse kobaltraffinaderij over voor 134 miljoen euro

Umicore heeft een overeenkomst heeft bereikt rond de overname van het Finse Freeport Cobalt’s kobaltraffinage en de kathode­precursoren­activiteiten in Kokkola.

Trefwoorden: #batterijen, #Freeport Cobalt, #kobalt, #overname, #raffinaderij, #Umicore

Lees verder

Techniek

( Foto: Freeport Cobalt )

ENGINEERINGNET.BE - De overname van de Kokkola raffinaderij, de grootste in Europa, en kathode­precursoren­activiteiten is een belangrijke stap in de uitbreiding van Umicore’s waardeketen van batterijmaterialen.

Met activiteiten op het vlak van R&D, raffinage, productie van precursoren, productie van kathodematerialen en batterijrecyclage in Europe zal het bedrijf zich in een ideale positie bevinden om de Europese activiteiten van haar batterijcel- en automobiel-klanten te ondersteunen via een volledig geïntegreerde, duurzame en lokale toeleveringsketen voor batterijmaterialen.

Via deze Europese toeleveringsketen voor batterijmaterialen zal een belangrijke bijdrage geleverd worden aan de plannen van de Europese Unie om een concurrentieel en duurzaam batterij-ecosysteem te creëren in Europa.

Bovendien staat de expertise en ervaring van haar 250 medewerkers van de raffinaderij hoog aangeschreven in de sector van de batterijmaterialen. De overgenomen activiteiten zullen precursoren leveren voor de productie van kathodematerialen in Nysa, Polen, waarvan de opstart voorzien is in de tweede helft van 2020.

De transactie, die onderworpen is aan de gebruikelijke opschortende voorwaarden, inclusief goedkeuring door de regelgevende instanties, zal naar verwachting afgerond worden tegen het einde van 2019 en zal gefinancierd worden met Umicore’s bestaande kredietfaciliteiten.

De activiteiten in fijne poeders, kobaltchemicaliën, katalysatoren, keramiek & pigmenten die zich op dezelfde site bevinden, worden niet mee overgenomen.