West-Vlaanderen krijgt vijf machinebouw en mechatronicalabs

Verschillende West-Vlaamse partners zullen in mei en juni vijf machinebouw & mechatronicalabs openen, waar bedrijven nieuwe technologieën rond industrie 4.0 kunnen uittesten.

Trefwoorden: #Industrie 4.0, #KU Leuven, #machinebouw, #mechatronica, #POM West-Vlaanderen

Lees verder

Nieuws

( Foto: KU Leuven KULAK )

ENGINEERINGNET.BE - Vorige week werden de innovatielabs ‘The Ultimate Machine’ en ‘The Ultimate Factory’ van KU Leuven Campus Brugge officieel geopend.

De overgang naar industrie 4.0 is een grote uitdaging en leidt tot efficiëntere productietechnieken, slimme producten en nieuwe businessmodellen. Om West-Vlaamse maakbedrijven futureproof te maken is de integratie van nieuwe technologieën en digitale innovaties (zoals augmented & virtual reality, collaboratieve robots, big data of Internet of Things) noodzakelijk.

West-Vlaanderen beschikt over maar 10% van de Vlaamse middelen voor onderzoek en ontwikkeling, wat in schril contrast staat met het feit dat maar liefst 40% van de Vlaamse jobs in de mechatronica en bijna 25% in de metaalverwerkende sector zich in deze provincie bevinden.

Jean de Bethune, voorzitter van POM West-Vlaanderen: “De nabijheid van onderzoekslabo’s en -teams versterkt niet alleen de vraaggerichtheid ervan, het zorgt ook voor een snellere en efficiëntere doorstroming tot op de bedrijfsvloer.”

De krachtenbundeling van alle kennispartners (POM West-Vlaanderen, TUA West en kennispartners KU Leuven Campus Brugge, Universiteit Gent Campus Kortrijk, Sirris en Howest) actief in West-Vlaanderen zorgt ervoor dat productiebedrijven op elk van de domeinen de high-end demonstratie- en testinfrastructuur op hun concrete bedrijfscase kunnen uittesten.

Op donderdag 13 juni openen het technologielab Augmented & Virtual Reality en de applicatielabs Smart Assembly & Production en Smart Production Organisation in Kortrijk hun deuren.


ACHTERGROND
Het innovatielab ‘The Ultimate Machine’ creëert moderne machines die in staat zijn om zelf te detecteren of ze nog correct functioneren. Meer zelfs, indien nodig sturen ze bij, starten ze opnieuw op of sluiten ze zichzelf af. Dit labo vormt machines, voertuigen en robots om totautonome of semiautonome cyber-fysieke systemen geïntegreerd binnen de Industrie 4.0-omgeving en het bedrijfsnetwerk.

Het tweede innovatielab ‘The Ultimate Factory’ gaat nog een stapje verder. Bedoeling is om hier verschillende machines te interconnecteren en lokale intelligentie binnen een Industrie 4.0-omgeving toe te voegen om de efficiëntie, nauwkeurigheid en flexibiliteit van het productieproces te verbeteren.