Cleantech. Het gaat er ruw aan toe - artikel

Plant & Factory 28/05/2019 10:08:28

Tijdens de 7de Global Energy Prize Summit bij KIT ontmoetten we Laurence Kemball-Cook, designer, engineer, ondernemer en oprichter van het Engelse Pavegen Systems.

Lees hieronder verder   
Verwant

Oplosmiddel creëert 2 halfgeleiders uit 1 polymeer

Nieuw Europees netwerk stimuleert industriële toepassing lignine

Antwerpse haven krijgt één van de grootste propaantanks in Europa

Onderzoek naar vervanging giftig chroom-6 door algenskeletten

Europees actieplan voor betere veiligheidsinformatie over chemische stoffen

Druppels transporteren door middel van oppervlaktegolven

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Waterstof Dagen

RNSYC - Oostende

van 26/08/2019 tot 30/08/2019

Robots-Cobots: vriend op het werk, vriend in huis

UAntwerpen Campus Groenenborger

donderdag 5 september 2019

Bouwstenen van geïntegreerd aanwezigheidsbeleid

BluePoint Antwerpen (Agoria Academy)

maandag 9 september 2019

Rittal vakseminarie industriële systeemkasten

Laakdal

donderdag 12 september 2019

EMO Hannover

Messegelände - Hannover (D)

van 16/09/2019 tot 21/09/2019

Eerstelijns onderhoud op industriële tandwielkasten

MGH Servicecenter Machelen

dinsdag 17 september 2019

Keuze van de redactie

(1/7) Onderzoek: wagenziekte voorkomen in zelfrijdende auto’s

(1/7) Antwerpen schakelt Arcadis in om klimaatambities waar te maken

(26/6) Port of Antwerp en UAntwerpen leggen innovatieve asfaltweg aan

(26/6) Haven van Oostende organiseert Waterstofdagen

(24/6) Tankopslagbedrijf Standic vestigt zich in Antwerpse haven

(24/6) ENGIE verhoogt vermogen centrale van Coo-Trois-Ponts

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Dit bedrijf ontwikkelt en produceert een vloertechnologie, die de kinetische energie van voetstappen converteert naar (groene) elektriciteit. “Dit jaar maken we net geen 10 miljoen.” Met een unieke manier om energie te oogsten.

Voor E.ON probeerde Kemball-Cook zon- en windenergie te oogsten in een stedelijke omgeving om er een ‘duurzame’ straatverlichting mee te voeden. Hij slaagde niet in zijn opzet. Uiteindelijk ging hij solo om met een oplossing, die hij bedacht had tijdens zijn studies industrieel ontwerp, energie te oogsten uit de voetstappen van mensen.

Hij ontwikkelde vijf jaar lang aan meerdere prototypes. Zijn eerste geld vond hij bij familie en vrienden. Naderhand ook bij venture capital en nu ook institutionele fondsen. “Vanaf volgende maand halen we via crowd funding 10 miljoen pond op om in China te gaan bouwen.” Het bedrijf telt 35 mensen.

“Vroeger werkten we met vierkante tegels van een gerecycleerd polymeer. Nu enkel nog met driehoeken. Dat is efficiënter.” Onder elke punt van de driehoek steekt een waterdicht vliegwiel dat aangejaagd wordt wanneer de tegel 5 à 7 mm ingedrukt wordt. “Hoe sneller de beweging, des te meer energie wordt er opgebracht.”

Kemball-Cook rekent op een energie-efficiëntie van 55 %. Een eerste prototype bracht 2 tot 4 joule per stap op, goed voor 10 à 15 seconden licht. Hij patenteerde zijn vinding. “We hebben nu vier robuuste patentfamilies.” Het gaat o.a. om de specifieke assemblage.

Hij ving een contract bij een groot winkelcentrum, bij scholen, luchthavens, treinstations, kantoorgebouwen,… Er ligt een Pavegen pad vóór het Amerikaanse Witte Huis. “Zo’n tienduizend mensen lopen er elke dag over. Dat houdt er ’s nachts de straatverlichting zeven uur lang aan de gang. Het gaat er om mensen te betrekken, op te voeden en bewust te maken.

Mensen springen er elke dag op en neer om hun steentje bij te dragen. Onze technologie is nu in 36 landen uitgezet.” Van Birmingham tot Mexico en Hong-Kong. Er zijn kantoren in Silicon Valley, Korea, Mexico, Portugal, Japan en Hong-Kong. Zuid-Oost Azië wordt een van de volgende groeimarkten.

Pavegens voetpad werd een ‘platform’ waaruit nu ook data gehaald worden. Het aantal voetstappen in een winkelcentrum geeft retailers informatie over hun bezoekers. Het energiepad kan via bluetooth ook communiceren met de iPhone van voorbijgangers… “Alles GDPR compliant.”

Met hun stappen kunnen ‘stappers’ punten verdienen die ze naderhand kunnen inwisselen voor aankoopbons. Achter de hoek komt ook ‘gamification’ er aan. “Het wordt een multiplatform waarmee we energie leuk maken.” Met Google zou ook aan het monitoren van de luchtkwaliteit gewerkt worden. Men verzamelde al data van drie winters in Washington DC.

Ook kan gesleuteld worden aan de tegels zelf. Die zouden bijvoorbeeld in fotovoltaïsch materiaal kunnen, of licht geven, of… Kemball-Cook dacht aan het oogsten van de energie van voertuigen maar erkent dat dat wellicht iets moeilijker ligt.

Het zou immers de rolweerstand van de banden verhogen wat zich onmiddellijk vertaalt aan de pomp. “Maar op plaatsen waar auto’s sowieso moeten vertragen, aan stoplichten, bijvoorbeeld…” Dat zijn natuurlijk ook de plaatsen waar dezelfde wagens weer op gang moeten komen en accelereren. Nog even doordenken, wellicht.

De Pavegen is niet goedkoop. In Londen wordt alles nog met complexe productiemethodes gefabriceerd “maar op termijn willen we in de buurt van de prijs voor zonnepanelen komen.” 75 euro per vierkante meter wordt genoemd.

Het bedrijf verzorgt ook de plaatsing. Het gaat niet alleen om de tegels, de elektronica en leidingen maar ook het bed daaronder dat op een waterafvoernet aangesloten wordt… “Heel de waardenketen.”

Meerdere TED-talks, technologie- en milieuprijzen later… “Ik leerde uit al mijn fouten”, zegt de jonge man die kan bogen op Amerikaanse technologieleiders als mentor. “Maar het meeste nog: geloven in jezelf. Niet bang zijn.”

De Brexit? “De onzekerheid is kwaad voor de business maar het lagere pond is dan weer goed.” Waarschuwend ook: “Cleantech is hard. Het gaat er ruw aan toe.” <<
door Luc De Smet, hoofdredacteur Engineeringnet Magazine

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Open IoT-platform moet Waals energienetwerk uitbalanceren

De Waalse energieverdeler ORES doet een beroep op het open IoT-platform MindSphere van Siemens voor haar E-Cloud-project in de economische zone ZAE in Doornik.

Nieuw Europees netwerk stimuleert industriële toepassing lignine

LignoCOST is gericht op de ontwikkeling van een pan-Europees netwerk, dat de totale waardeketen bestrijkt van lignine: van grondstof tot rendabele en duurzame eindproducten.

1,7 miljoen euro extra VLIF-steun voor praktijkonderzoek

Dit bedrag gaat naar tien innovatieve investeringen in praktijkcentra voor land- en tuinbouwonderzoek, zoals het Proefcentrum Hoogstraten, Inagro en het Landbouwcentrum voor Voedergewassen.

Group Machiels neemt meerderheidsparticipatie in Waterleau

Het doel van deze participatie is om cruciale technologie inzake waterzuivering verder te verankeren in België en deze ook wereldwijd te vermarkten, in eerste instantie in Zuid-Amerika.

Onderzoekshub “Green Energy Park” officieel opgericht

Initiatiefnemers VUB en UZ Brussel hebben Green Energy Park officieel opgericht. Dit moet een grootschalige proeftuin worden, waar gezocht zal worden naar innovatieve en duurzame oplossingen

Thales Alenia Space bouwt telecomsatelliet voor Indonesië

Indonesië koos Thales Alenia Space voor ontwerp, productie en exploitatie van een nieuwe tele­communicatie­satelliet: SATRIA. Belgische vestigingen van dit bedrijf leveren ook technologie.

Belgisch Solar Team heeft nieuwste zonnewagen voorgesteld

Negentien ingenieursstudenten van de KU Leuven hebben hun splinternieuwe zonnewagen voorgesteld. Deze werd in één jaar tijd ontworpen, geproduceerd en geassembleerd.

ACE visco-elastische stootdempers voor noodstops - techniek

ACE Stoßdämpfer introduceert visco-elastische stootdempers en breidt zijn assortiment veiligheids­producten uit. Deze biedt de zware industrie duurzame oplossingen voor nood­stop­toepas­singen.

SIMATIC PCS neo: nieuwe normen voor procesautomatisering

Siemens stelt nieuwe normen in de procesautomatisering en presenteerde op de Hannover Messe 2019 een innovatief, webbased Process Control System voor alle industrieën. SIMATIC PCS neo is gloednieuwe systeemsoftware die bedrijven in de procesindustrie unieke mogelijkheden biedt in het tijdperk van digitalisering. >>

Partners