Cleantech. Het gaat er ruw aan toe - artikel

Plant & Factory 28/05/2019 10:08:28

Tijdens de 7de Global Energy Prize Summit bij KIT ontmoetten we Laurence Kemball-Cook, designer, engineer, ondernemer en oprichter van het Engelse Pavegen Systems.

Lees hieronder verder   
Verwant

Beveiligingsmodule voor afvalwatertoepassingen - techniek

Interview met Axel Kupisiewicz, CEO van Lasea - artikel

Sterke en onbreekbare moleculaire schakelaar toevallig ontdekt

Staal gaat bio - artikel

Aquafin bespaart door inspectie van riolen met drone

Kaumera: nieuwe grondstof uit afvalwater

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Infoavond 3D-print voor matrijzen

Thomas More - Sint-Katelijne-Waver

dinsdag 22 oktober 2019

Parts2Clean

Messe Stuttgart

van 22/10/2019 tot 24/10/2019

Configuratie en calculatie van laagspanningsverdeelborden

Rittal Lokeren

dinsdag 22 oktober 2019

Rockwell Automation Teched Emea

München - Duitsland

van 22/10/2019 tot 24/10/2019

Basic of CE marking

Pilz Academy - Gent

dinsdag 22 oktober 2019

Empack

Nekkerhal Mechelen

van 23/10/2019 tot 24/10/2019

Keuze van de redactie

(15/10) Verhaert investeert in AI gestuurde robots

(14/10) Sirris heeft 4.0 Pilot Factory ontwikkeld

(9/10) Batterijen van elektrische wagens krijgen nieuw leven bij Umicore

(9/10) Kinepolis is ‘Onderneming van het Jaar’ 2019

(8/10) Central Auto overgenomen door Imes Dexis

(7/10) Qinetiq Space neemt nieuwe cleanroom van 450m² in gebruik (+fotoreportage)

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Dit bedrijf ontwikkelt en produceert een vloertechnologie, die de kinetische energie van voetstappen converteert naar (groene) elektriciteit. “Dit jaar maken we net geen 10 miljoen.” Met een unieke manier om energie te oogsten.

Voor E.ON probeerde Kemball-Cook zon- en windenergie te oogsten in een stedelijke omgeving om er een ‘duurzame’ straatverlichting mee te voeden. Hij slaagde niet in zijn opzet. Uiteindelijk ging hij solo om met een oplossing, die hij bedacht had tijdens zijn studies industrieel ontwerp, energie te oogsten uit de voetstappen van mensen.

Hij ontwikkelde vijf jaar lang aan meerdere prototypes. Zijn eerste geld vond hij bij familie en vrienden. Naderhand ook bij venture capital en nu ook institutionele fondsen. “Vanaf volgende maand halen we via crowd funding 10 miljoen pond op om in China te gaan bouwen.” Het bedrijf telt 35 mensen.

“Vroeger werkten we met vierkante tegels van een gerecycleerd polymeer. Nu enkel nog met driehoeken. Dat is efficiënter.” Onder elke punt van de driehoek steekt een waterdicht vliegwiel dat aangejaagd wordt wanneer de tegel 5 à 7 mm ingedrukt wordt. “Hoe sneller de beweging, des te meer energie wordt er opgebracht.”

Kemball-Cook rekent op een energie-efficiëntie van 55 %. Een eerste prototype bracht 2 tot 4 joule per stap op, goed voor 10 à 15 seconden licht. Hij patenteerde zijn vinding. “We hebben nu vier robuuste patentfamilies.” Het gaat o.a. om de specifieke assemblage.

Hij ving een contract bij een groot winkelcentrum, bij scholen, luchthavens, treinstations, kantoorgebouwen,… Er ligt een Pavegen pad vóór het Amerikaanse Witte Huis. “Zo’n tienduizend mensen lopen er elke dag over. Dat houdt er ’s nachts de straatverlichting zeven uur lang aan de gang. Het gaat er om mensen te betrekken, op te voeden en bewust te maken.

Mensen springen er elke dag op en neer om hun steentje bij te dragen. Onze technologie is nu in 36 landen uitgezet.” Van Birmingham tot Mexico en Hong-Kong. Er zijn kantoren in Silicon Valley, Korea, Mexico, Portugal, Japan en Hong-Kong. Zuid-Oost Azië wordt een van de volgende groeimarkten.

Pavegens voetpad werd een ‘platform’ waaruit nu ook data gehaald worden. Het aantal voetstappen in een winkelcentrum geeft retailers informatie over hun bezoekers. Het energiepad kan via bluetooth ook communiceren met de iPhone van voorbijgangers… “Alles GDPR compliant.”

Met hun stappen kunnen ‘stappers’ punten verdienen die ze naderhand kunnen inwisselen voor aankoopbons. Achter de hoek komt ook ‘gamification’ er aan. “Het wordt een multiplatform waarmee we energie leuk maken.” Met Google zou ook aan het monitoren van de luchtkwaliteit gewerkt worden. Men verzamelde al data van drie winters in Washington DC.

Ook kan gesleuteld worden aan de tegels zelf. Die zouden bijvoorbeeld in fotovoltaïsch materiaal kunnen, of licht geven, of… Kemball-Cook dacht aan het oogsten van de energie van voertuigen maar erkent dat dat wellicht iets moeilijker ligt.

Het zou immers de rolweerstand van de banden verhogen wat zich onmiddellijk vertaalt aan de pomp. “Maar op plaatsen waar auto’s sowieso moeten vertragen, aan stoplichten, bijvoorbeeld…” Dat zijn natuurlijk ook de plaatsen waar dezelfde wagens weer op gang moeten komen en accelereren. Nog even doordenken, wellicht.

De Pavegen is niet goedkoop. In Londen wordt alles nog met complexe productiemethodes gefabriceerd “maar op termijn willen we in de buurt van de prijs voor zonnepanelen komen.” 75 euro per vierkante meter wordt genoemd.

Het bedrijf verzorgt ook de plaatsing. Het gaat niet alleen om de tegels, de elektronica en leidingen maar ook het bed daaronder dat op een waterafvoernet aangesloten wordt… “Heel de waardenketen.”

Meerdere TED-talks, technologie- en milieuprijzen later… “Ik leerde uit al mijn fouten”, zegt de jonge man die kan bogen op Amerikaanse technologieleiders als mentor. “Maar het meeste nog: geloven in jezelf. Niet bang zijn.”

De Brexit? “De onzekerheid is kwaad voor de business maar het lagere pond is dan weer goed.” Waarschuwend ook: “Cleantech is hard. Het gaat er ruw aan toe.” <<
door Luc De Smet, hoofdredacteur Engineeringnet Magazine

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Vlaamse regering legt 23 extra opleidingen duaal leren vast

Vlaams ministers Crevits en Weyts hebben de inhoud van 23 extra opleidingen ‘duaal leren’ vastgelegd. Daarmee wordt het huidige aanbod van 80 opleidingen verder uitgebreid.

Beveiligingsmodule voor afvalwatertoepassingen - techniek

Sinds midden 2019 biedt de KSB Groep met Amacontrol III een module aan met nieuwe beveiligings- en bewakingsfuncties voor uw dompelpompen en -mengers in de meest diverse toepassingen.

Continue afkoeling en verhitting van reusachtige sterren

Een internationaal team van astronomen legde in detail vast hoe de temperatuur van vier gele hyperreuzen in enkele tientallen jaren stijgt van 4000 graden naar 8000 graden en weer terug.

Interview met Axel Kupisiewicz, CEO van Lasea - artikel

Axel Kupisiewicz (46) richtte in 1999 Laser Engineering Applications (LASEA) op. Vandaag is het bedrijf uit Angleur een marktleider in de bouw van ultra-kortepuls- of femtosecondenlasers.

Sirris heeft 4.0 Pilot Factory ontwikkeld

Industrie 4.0 is duidelijk de toekomst. Wat dit echter in de praktijk juist betekent, is dat veel minder. De afgelopen maanden heeft Sirris haar 4.0 Made Real Pilot Factory gebouwd.

Start it @KBC neemt 63 nieuwe start-ups onder zijn hoede

Van de 217 start-ups, die een aanvraag indienden, mochten gisteren 113 hun ideeën pitchen. Hiervan werden er 63 geselecteerd werden om deel te nemen aan het Start it @KBC-programma.

Sterke en onbreekbare moleculaire schakelaar toevallig ontdekt

Een organisch materiaal dat steeds opnieuw van vorm kan veranderen, zonder dat het breekt, kan handige toepassingen hebben als kunstmatige spier, pompje of als elektrische schakelaar.

Hans Haverbeke verkozen tot ICT & Digital Coach Of The Year

In Gent werd tijdens This is IT, hoogmis voor de Belgische IT-wereld, de award van ICT & Digital Coach Of The Year aan Hans Haverbeke, head of data & analytics bij Port of Antwerp uitgereikt.

Schubert & Salzer lanceert stoomkoeler 5090

De voordelen van het schijfklepsysteem voor stoomconditionering worden met de stoomkoeler type 5090 gecombineerd. Operatoren profiteren van een hoge afdichting, minder slijtage en geoptimaliseerde stoomcontrole. De stoomkoeler regelt de vereiste hoeveelheid injectiewater voor het koelen van stoom tot de gewenste stoom temperatuur. >>

Partners