MefCO2 zet 1,5 ton CO2 per dag om 1 ton methanol

Hydrogenics Europe werkt met verschillende partners aan de roadmap voor uitbreiding van technologieën van het project en de potentiële ontwikkeling van planten in volle werking.

Trefwoorden: #Carbon Recycling International, #CO2, #Everis Groep, #hernieuwbare energie, #Hydrogenics Europe, #MefCO2, #methanol, #RWE Power

Lees verder

Techniek

( Foto: Everis Groep )

ENGINEERINGNET.BE - De proefplant van MefCO2 zet per dag ruim 1,5 ton CO2 om in 1 ton methanol. Het is daarmee een van de belangrijkste binnen de Europese Unie die CO2 omzet naar methanol.

De omzetting loopt via een zeer krachtige PEM elektrolyse, die ruim 100 m³ waterstof per uur produceert. Hierop is een patent aangevraagd.

De plant werd ontwikkeld voor flexibel gebruik. Er zijn verschillende testen uitgevoerd met reële omstandigheden, waarbij het gebruik van de plant stabiel bleef. De preliminaire schattingen tonen een efficiëntie aan van ruim 90%.

Een Europees consortium van 9 partners heeft dit project opgezet:

  • RWE Power is eigenaar en verantwoordelijke voor de CO2-absorberende plant.
  • Carbon Recycling International verschaft de methanol unit.
  • Mitsubishi Hitachi Power Systems Europe is de systeemintegrator en voorziet de opstartunit van CO2.
  • Hydrogenics Europe is leverancier van de elektrolyse.
  • Het Cardiff Catalysis Institute onderzoekt de synthese van katalysatoren.
  • Het Nationaal Instituut voor Chemie van Slovenië verricht werk op vlak van katalysatoren en wetenschappen.
  • De Universiteit van Genua buigt zich over de economische analyse en optimalisatie van de processen.
  • De Universiteit van Duisburg-Essen leidt de simulaties.
  • i-deals – Everis Groep (Spanje) coördineert het project en is verantwoordelijk voor verspreiding en exploitatie van de resultaten.

Onlangs vond het slotevenement van het project MefCO2 plaats in Duitsland, in het RWE Innovatiecentrum voor Kool. Hierbij werden de resultaten van het project gedeeld met experts uit diverse industriële sectoren, vertegenwoordigers van de Europese Commissie en lokale autoriteiten.

“Wij zetten nu de basis uit voor een efficiëntere conversiestrategie van CO2 in de energiesector door middel van de integratie van hernieuwbare energiebronnen”, aldus Ángel Sánchez, stichter van i-deals (coördinator van het project) van de Everis Groep.

“Dit soort technologieën hangt grotendeels af van flexibiliteit en MefCO2 heeft aangetoond dat dit operationeel scenario doenbaar is.”