Nieuwe vondst legt basis voor sneller computergeheugen

Onderzoek & Wetenschap 4/06/2019 15:59:09

De TU Eindhoven onderzoekt met een viertal universitaire partners een nog onbekende interactie tussen magnetische laagjes, om veel snellere en grotere data-opslag mogelijk te maken.

Lees hieronder verder   
Verwant

Imec en Rutgers University in finale DARPA Spectrum Collaboration Challenge

Technologiebedrijf Rombit trekt nieuwe investeerders aan

ifm evolueert van sensorenleverancier naar IT-servicebedrijf - advertorial

3D-scannen: Wat doe je met de puntenwolk? - artikel

Hans Haverbeke verkozen tot ICT & Digital Coach Of The Year

Oman Gas Company sluit nieuw vijfjarencontract met WideTech

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Infoavond 3D-print voor matrijzen

Thomas More - Sint-Katelijne-Waver

dinsdag 22 oktober 2019

Parts2Clean

Messe Stuttgart

van 22/10/2019 tot 24/10/2019

Configuratie en calculatie van laagspanningsverdeelborden

Rittal Lokeren

dinsdag 22 oktober 2019

Rockwell Automation Teched Emea

München - Duitsland

van 22/10/2019 tot 24/10/2019

Basic of CE marking

Pilz Academy - Gent

dinsdag 22 oktober 2019

Empack

Nekkerhal Mechelen

van 23/10/2019 tot 24/10/2019

Keuze van de redactie

(15/10) Verhaert investeert in AI gestuurde robots

(14/10) Sirris heeft 4.0 Pilot Factory ontwikkeld

(9/10) Batterijen van elektrische wagens krijgen nieuw leven bij Umicore

(9/10) Kinepolis is ‘Onderneming van het Jaar’ 2019

(8/10) Central Auto overgenomen door Imes Dexis

(7/10) Qinetiq Space neemt nieuwe cleanroom van 450m² in gebruik (+fotoreportage)

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Het is mogelijk om overal en altijd videos te streamen, audioboeken te downloaden op mobiele appraten en er ook enorme hoeveelheden foto’s op te slaan.

De benodigde opslagcapaciteit groeit dan ook snel, en onderzoekers werken hard aan de ontwikkeling van nieuwe data-opslagmogelijkheden.

Een optie is zogenaamde ‘racetrack memory’, een experimentele technologie waarbij data wordt opgeslagen in nanodraadjes, in laagjes met een tegengestelde magnetische lading, ‘domeinen’ genaamd.

Het onderzoeksteam van de TU Eindhoven, de Johannes Gutenberg-universiteit en het Peter Grunberg-instituut in Duitsland, en het Daegu Gyeongbuk Institute of Science and Technology en de Sogang University in Zuid-Korea ontdekten een mogelijkheid om deze racetrack-apparaten te verbeteren.

Ze experimenteerden hiervoor met het gebruik van 3D spin-structuren, in plaats van individuele domeinen. Spin is een magnetische eigenschap van elektronen en andere fundamentale deeltjes, vergelijkbaar met een ingebouwde kompasnaald.

Door spin ontstaat een magnetisch moment, dat is uit te lezen en te gebruiken voor snellere en grotere data-opslag.

De onderzoekers wisten aan te tonen dat tussen twee magnetische lagen, met daartussen een neutrale, niet-magnetische laag, een tot dusver onbekende interactie optreedt.

Normaal zouden de spins in de ene laag parallel of antiparallel staan ten opzichte van de spins in de andere laag. Maar de spins draaien nu juist ten opzichte van elkaar, tot ze loodrecht op elkaar staan.

Reinoud Lavrijsen, universitair docent bij TU Eindhoven: 'Nieuwe 3D spinstructuren kunnen op de lange termijn leiden naar nieuwe magnetische opslageenheden.'

'De aangetoonde interactie is op dit moment niet sterk genoeg voor praktische toepassingen. Maar we gaan hiermee door, zodat ze in de toekomst zijn te gebruiken in 3D data-opslag en logica-chips.'

De ontdekte interactie is theoretisch verklaard door het Duitse Peter Grunberg-instituut. De Johannes Gutenberg-universiteit onderzocht verschillende combinaties van veellagige materialen. << (Lydia Heida (foto: TU Eindhoven)

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Vlaamse regering legt 23 extra opleidingen duaal leren vast

Vlaams ministers Crevits en Weyts hebben de inhoud van 23 extra opleidingen ‘duaal leren’ vastgelegd. Daarmee wordt het huidige aanbod van 80 opleidingen verder uitgebreid.

Beveiligingsmodule voor afvalwatertoepassingen - techniek

Sinds midden 2019 biedt de KSB Groep met Amacontrol III een module aan met nieuwe beveiligings- en bewakingsfuncties voor uw dompelpompen en -mengers in de meest diverse toepassingen.

Continue afkoeling en verhitting van reusachtige sterren

Een internationaal team van astronomen legde in detail vast hoe de temperatuur van vier gele hyperreuzen in enkele tientallen jaren stijgt van 4000 graden naar 8000 graden en weer terug.

Interview met Axel Kupisiewicz, CEO van Lasea - artikel

Axel Kupisiewicz (46) richtte in 1999 Laser Engineering Applications (LASEA) op. Vandaag is het bedrijf uit Angleur een marktleider in de bouw van ultra-kortepuls- of femtosecondenlasers.

Sirris heeft 4.0 Pilot Factory ontwikkeld

Industrie 4.0 is duidelijk de toekomst. Wat dit echter in de praktijk juist betekent, is dat veel minder. De afgelopen maanden heeft Sirris haar 4.0 Made Real Pilot Factory gebouwd.

Start it @KBC neemt 63 nieuwe start-ups onder zijn hoede

Van de 217 start-ups, die een aanvraag indienden, mochten gisteren 113 hun ideeën pitchen. Hiervan werden er 63 geselecteerd werden om deel te nemen aan het Start it @KBC-programma.

Sterke en onbreekbare moleculaire schakelaar toevallig ontdekt

Een organisch materiaal dat steeds opnieuw van vorm kan veranderen, zonder dat het breekt, kan handige toepassingen hebben als kunstmatige spier, pompje of als elektrische schakelaar.

Hans Haverbeke verkozen tot ICT & Digital Coach Of The Year

In Gent werd tijdens This is IT, hoogmis voor de Belgische IT-wereld, de award van ICT & Digital Coach Of The Year aan Hans Haverbeke, head of data & analytics bij Port of Antwerp uitgereikt.

Schubert & Salzer lanceert stoomkoeler 5090

De voordelen van het schijfklepsysteem voor stoomconditionering worden met de stoomkoeler type 5090 gecombineerd. Operatoren profiteren van een hoge afdichting, minder slijtage en geoptimaliseerde stoomcontrole. De stoomkoeler regelt de vereiste hoeveelheid injectiewater voor het koelen van stoom tot de gewenste stoom temperatuur. >>

Partners