Nieuwe vondst legt basis voor sneller computergeheugen

Onderzoek & Wetenschap 4/06/2019 15:59:09

De TU Eindhoven onderzoekt met een viertal universitaire partners een nog onbekende interactie tussen magnetische laagjes, om veel snellere en grotere data-opslag mogelijk te maken.

Lees hieronder verder   
Verwant

Robofobie in de maatschappij - column

Open IoT-platform moet Waals energienetwerk uitbalanceren

Cybersecuritybedrijf Sweepatic haalt 1 miljoen euro op

Vlaams Onderzoeksprogramma kunstmatige intelligentie goedgekeurd

Unifly rond kapitaalsverhoging van 17 miljoen euro af

UT fotonica-spinoff ontwikkelt chip die kan rekenen met licht

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Waterstof Dagen

RNSYC - Oostende

van 26/08/2019 tot 30/08/2019

Robots-Cobots: vriend op het werk, vriend in huis

UAntwerpen Campus Groenenborger

donderdag 5 september 2019

Bouwstenen van geïntegreerd aanwezigheidsbeleid

BluePoint Antwerpen (Agoria Academy)

maandag 9 september 2019

Rittal vakseminarie industriële systeemkasten

Laakdal

donderdag 12 september 2019

EMO Hannover

Messegelände - Hannover (D)

van 16/09/2019 tot 21/09/2019

Eerstelijns onderhoud op industriële tandwielkasten

MGH Servicecenter Machelen

dinsdag 17 september 2019

Keuze van de redactie

(1/7) Onderzoek: wagenziekte voorkomen in zelfrijdende auto’s

(1/7) Antwerpen schakelt Arcadis in om klimaatambities waar te maken

(26/6) Port of Antwerp en UAntwerpen leggen innovatieve asfaltweg aan

(26/6) Haven van Oostende organiseert Waterstofdagen

(24/6) Tankopslagbedrijf Standic vestigt zich in Antwerpse haven

(24/6) ENGIE verhoogt vermogen centrale van Coo-Trois-Ponts

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Het is mogelijk om overal en altijd videos te streamen, audioboeken te downloaden op mobiele appraten en er ook enorme hoeveelheden foto’s op te slaan.

De benodigde opslagcapaciteit groeit dan ook snel, en onderzoekers werken hard aan de ontwikkeling van nieuwe data-opslagmogelijkheden.

Een optie is zogenaamde ‘racetrack memory’, een experimentele technologie waarbij data wordt opgeslagen in nanodraadjes, in laagjes met een tegengestelde magnetische lading, ‘domeinen’ genaamd.

Het onderzoeksteam van de TU Eindhoven, de Johannes Gutenberg-universiteit en het Peter Grunberg-instituut in Duitsland, en het Daegu Gyeongbuk Institute of Science and Technology en de Sogang University in Zuid-Korea ontdekten een mogelijkheid om deze racetrack-apparaten te verbeteren.

Ze experimenteerden hiervoor met het gebruik van 3D spin-structuren, in plaats van individuele domeinen. Spin is een magnetische eigenschap van elektronen en andere fundamentale deeltjes, vergelijkbaar met een ingebouwde kompasnaald.

Door spin ontstaat een magnetisch moment, dat is uit te lezen en te gebruiken voor snellere en grotere data-opslag.

De onderzoekers wisten aan te tonen dat tussen twee magnetische lagen, met daartussen een neutrale, niet-magnetische laag, een tot dusver onbekende interactie optreedt.

Normaal zouden de spins in de ene laag parallel of antiparallel staan ten opzichte van de spins in de andere laag. Maar de spins draaien nu juist ten opzichte van elkaar, tot ze loodrecht op elkaar staan.

Reinoud Lavrijsen, universitair docent bij TU Eindhoven: 'Nieuwe 3D spinstructuren kunnen op de lange termijn leiden naar nieuwe magnetische opslageenheden.'

'De aangetoonde interactie is op dit moment niet sterk genoeg voor praktische toepassingen. Maar we gaan hiermee door, zodat ze in de toekomst zijn te gebruiken in 3D data-opslag en logica-chips.'

De ontdekte interactie is theoretisch verklaard door het Duitse Peter Grunberg-instituut. De Johannes Gutenberg-universiteit onderzocht verschillende combinaties van veellagige materialen. << (Lydia Heida (foto: TU Eindhoven)

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Open IoT-platform moet Waals energienetwerk uitbalanceren

De Waalse energieverdeler ORES doet een beroep op het open IoT-platform MindSphere van Siemens voor haar E-Cloud-project in de economische zone ZAE in Doornik.

Nieuw Europees netwerk stimuleert industriële toepassing lignine

LignoCOST is gericht op de ontwikkeling van een pan-Europees netwerk, dat de totale waardeketen bestrijkt van lignine: van grondstof tot rendabele en duurzame eindproducten.

1,7 miljoen euro extra VLIF-steun voor praktijkonderzoek

Dit bedrag gaat naar tien innovatieve investeringen in praktijkcentra voor land- en tuinbouwonderzoek, zoals het Proefcentrum Hoogstraten, Inagro en het Landbouwcentrum voor Voedergewassen.

Group Machiels neemt meerderheidsparticipatie in Waterleau

Het doel van deze participatie is om cruciale technologie inzake waterzuivering verder te verankeren in België en deze ook wereldwijd te vermarkten, in eerste instantie in Zuid-Amerika.

Onderzoekshub “Green Energy Park” officieel opgericht

Initiatiefnemers VUB en UZ Brussel hebben Green Energy Park officieel opgericht. Dit moet een grootschalige proeftuin worden, waar gezocht zal worden naar innovatieve en duurzame oplossingen

Thales Alenia Space bouwt telecomsatelliet voor Indonesië

Indonesië koos Thales Alenia Space voor ontwerp, productie en exploitatie van een nieuwe tele­communicatie­satelliet: SATRIA. Belgische vestigingen van dit bedrijf leveren ook technologie.

Belgisch Solar Team heeft nieuwste zonnewagen voorgesteld

Negentien ingenieursstudenten van de KU Leuven hebben hun splinternieuwe zonnewagen voorgesteld. Deze werd in één jaar tijd ontworpen, geproduceerd en geassembleerd.

ACE visco-elastische stootdempers voor noodstops - techniek

ACE Stoßdämpfer introduceert visco-elastische stootdempers en breidt zijn assortiment veiligheids­producten uit. Deze biedt de zware industrie duurzame oplossingen voor nood­stop­toepas­singen.

SIMATIC PCS neo: nieuwe normen voor procesautomatisering

Siemens stelt nieuwe normen in de procesautomatisering en presenteerde op de Hannover Messe 2019 een innovatief, webbased Process Control System voor alle industrieën. SIMATIC PCS neo is gloednieuwe systeemsoftware die bedrijven in de procesindustrie unieke mogelijkheden biedt in het tijdperk van digitalisering. >>

Partners