Ontex installeert zonnedak van 2,2 MWp

De plaatsing van een zonnestroom systeem van 2,2 MWp (2.200 kWp) maakt dat Ontex uit Eeklo het grootste fotovoltaïsche (PV) daksysteem, dat door derden werd gefinancierd, in gebruik neemt.

Trefwoorden: #fotovoltaïsch, #Menapy, #Ontex, #zonne-energie, #zonnedak

Lees verder

Techniek

( Foto: Menapy )

ENGINEERINGNET.BE - Het PV-systeem bestaat uit 7.200 zonnepanelen Suntech 305 Wp, 50 kW SMA omvormers en een Avasco montagestructuur. Het genereert meer dan 2 GWh groene stroom per jaar.

Het systeem levert 7,5% van de totale jaarlijkse elektriciteitsbehoefte van de fabriek, waarbij slechts 1% van de zonne-energie wordt geïnjecteerd op het net.

Als ontwikkelaar/ investeerder zorgt Menapy voor alle studies, vergunningen, financiering, constructie, verzekering en onderhoud van het systeem. Het bedrijf verkoopt de ter plaatse geproduceerde groene stroom aan Ontex gedurende 15 jaar.

Daarna wordt deze laatste eigenaar van de installatie, die volgens de installateur nog eens 15 jaar extra zal meegaan.


Burgerparticipatie is voorzien doordat medewerkers van Ontex kunnen deelnemen in de financiering van het project via crowdlending: gebaseerd op het WinWin-model, ondersteund door de Vlaamse regering en gefaciliteerd door Participatie Maatschappij Vlaanderen.