Thales Alenia Space bouwt telecomsatelliet voor Indonesië

Indonesië koos Thales Alenia Space voor ontwerp, productie en exploitatie van een nieuwe tele­communicatie­satelliet: SATRIA. Belgische vestigingen van dit bedrijf leveren ook technologie.

Trefwoorden: #5G, #antennes, #België, #boordinstrument, #breedband, #Charleroi, #gigabits, #Hasselt, #Indonesië, #Leuven, #processor, #satelliet, #SATRIA, #Spacebus, #stroomvoorziening, #Thales Alenia Space, #VHTS, #zonnepanelen

Lees verder

Techniek

( Foto: Thales Alenia Space )

ENGINEERINGNET.BE - SATRIA gaat bijdragen aan de ontwikkeling van de digitale infrastructuur in Indonesië. Doel is om ongeveer 145.000 gebieden aan te sluiten, die nu nog niet digitaal zijn verbonden.

Het gaat daarbij om ongeveer 90.000 scholen, 40.000 ziekenhuizen en openbare gebouwen, evenals regionale overheidssites.

Thales Alenia Space levert in het kader van deze opdracht een Very High Throughput (VHTS)-satelliet op basis van Spacebus NEO, die wordt uitgerust met een 5G digitale processor.

Deze zeer snelle breedband-telecommunicatiesatelliet verwerkt 150 gigabits aan data per seconde.

Het bedrijf heeft onder meer vestigingen in Charleroi, Hasselt en Leuven. Zij leveren voor de SATRIA-satelliet technologieën voor de stroomvoorziening, zoals de PCU NG Power Conditioning Unit.

Ook worden er technologieën geleverd voor de boordinstrumenten, zoals de PFDIU- en de PLDIU-modules die onder meer de bediening mogelijk maken van de motortjes van antennes en zonnepanelen, en het in de juiste positie brengen en houden van de satelliet, zoals de PPU Mk3-unit.

Thales Alenia Space verzorgt ook de exploitatie van SATRIA, waarbij het onder meer de leiding heeft over twee satellietcontrolecentra, telemetriestations en het grondmissiesegment.

Bovendien zal Thales Alenia Space een compleet trainingsprogramma voor Indonesische ingenieurs opzetten, waarbij een deel van hen aan het projectteam in Frankrijk wordt toegevoegd.

Thales Alenia Space maakt voor deze opdracht onderdeel uit van een consortium, dat wordt geleid door de binnenlandse satellietoperator Pasifik Satelit Nusantara.

SATRIA wordt eind 2022 gelanceerd. De satelliet gaat 15 jaar lang in een baan om de aarde draaien.