Vlaamse technologie leidt tot slimme gewasbescherming
Onderzoek & Wetenschap 16/07/2019 11:37:46
De nieuwe industrie 4.0-proeftuin ‘Smart Farming 4.0’ gaat gedurende drie jaar gebruiksvriendelijke en bedrijfszekere toepassingen voor de aardappel- en fruitteelt ontwikkelen en demonstrere
EU-regelgeving belemmert biologische gewasbescherming
Consortium onderzoekt of voedselproductie in ruimte mogelijk is
Tekortkomingen bij helft biologische luchtwassers
Phytofar Instituut bekroont onderzoek naar duurzame landbouw
Start bouw nieuw centrum voor insecten- en plantenonderzoek
Onderzoek: insecten als alternatieve dierlijke eiwitbron
>> Meer verwant nieuwsKwaliteitsmanagement Lead Auditor - ISO 9001
NBN - Brussel
van 9/12/2019 tot 13/12/2019
Electrical Safety in Industrial Installations
Pilz Academy - Gent
woensdag 11 december 2019
CE-machinerichtlijn 2006-42-EG
Het Ingenieurshuis - Antwerpen
van 11/12/2019 tot 18/12/2019
Milieumanagementsystemen - ISO 14001:2015
Ramada Plaza - Antwerpen
donderdag 12 december 2019
Interface tussen EPLAN en Phoenix Contact
EPLAN Webinar
donderdag 12 december 2019
Safety validation training
Pilz Academy - Gent
donderdag 12 december 2019
(4/12) Janssen Pharmaceutica gestart met diepe geothermieboringen
(4/12) Wereldprimeur: koffie roosteren op 100% zonne-energie
(3/12) Organ-on-a-chip helpt ziektes beter begrijpen
(2/12) Winnaars van Junior STEM Olympiade 2019 bekend gemaakt
(28/11) Atlas Copco helpt leerkrachten om STEM aantrekkelijker te maken
(27/11) Consortium onderzoekt of voedselproductie in ruimte mogelijk is
>> Meer blikvangersENGINEERINGNET.BE - De landbouwsector staat voor flinke uitdagingen. Er wordt verwacht dat in de toekomst meer voedsel geproduceerd wordt, maar tegelijkertijd moet ook de impact op het milieu verkleind worden.
Volgens de onderzoekers is er een belangrijke rol weggelegd voor precisielandbouw. Daarin wordt een landbouwperceel opgedeeld in kleinere blokken, en wordt aan ieder blok precies de juiste hoeveelheid bestrijdingsmiddelen of meststof gegeven. Zo wint niet alleen het milieu, maar ook de boer, die profiteert van meer opbrengst aan een lagere kost.
Een domein waar precisielandbouw een veelbelovende meerwaarde kan bieden is ziektebestrijding. Om zware oogstverliezen te vermijden mikken boeren vandaag nog vaak op het toedienen van een gelijkmatige bedrijfszekere dosis pesticide over heel het veld.
Als de landbouwer echter weet waar de infectiehaarden zich precies bevinden, dan kan hij gericht ingrijpen. De technologie hiervoor bestaat al en ze komt uit Vlaanderen. Onderzoekscentrum imec ontwikkelde hyperspectrale camera’s om vanop drones of tractoren infectiehaarden in kaart te brengen.
De eerste toepassing van deze proeftuin is het opsporen van Alternaria bij aardappelen. Deze schimmelziekte is aan een opmars bezig en zorgt jaarlijks voor grote productieverliezen. De slimme camera’s moeten in wisselende omstandigheden aangetaste en niet-aangetaste planten van elkaar onderscheiden, en zo infecties in het hele perceel nauwkeurig in kaart brengen. Deze digitale infectiekaart kan dan gebruikt worden om intelligente spuitmachines aan te sturen voor een doelgerichte behandeling.
De tweede toepassing richt zich op het behandelen van bacterievuur in de fruitteelt. Deze voor peer- en appelbomen dodelijke bacterieziekte slaat elk jaar toe in Vlaanderen en zorgt voor forse economische verliezen en risico’s voor de exportmogelijkheden van de fruitsector. Het is cruciaal om de infectie zo vroeg mogelijk op te sporen.
Momenteel gebeurt dat nog op basis van arbeidsintensieve visuele inspecties. Maar dankzij automatische herkenning vanop tractoren, zoals ontwikkeld in de proeftuin, kunnen fruittelers de ziekte sneller en goedkoper opsporen, waarna aangetaste takken of bomen snel kunnen worden verwijderd en de besmetting beperkt blijft. << (Guy Leysen) (foto: ILVO)
ACHTERGROND
Voor de proeftuin ‘Smart Farming 4.0’ werken zeven onderzoekscentra samen, die elk een waaier aan expertises aanbrengen. Naast ILVO en imec zijn ook Proefcentrum Fruitteelt vzw, VITO, KU Leuven, Flanders Make en de door VLAIO gesteunde innovatiecluster Smart Digital Farming betrokken. <<