Robofobie in de maatschappij

In deze column kijken we naar de positieve impact van robotica op de maatschappij / warehouse. Is dit een normaal onderdeel van innovatie, of vormt robofobie een bedreiging voor de evolutie?

Trefwoorden: #robotica, #swisslog, #warehouse

Lees verder

Columns

ENGINEERINGNET.BE - Het gebruik van robotica in magazijnen, productie­omgevingen en andere sectoren neemt toe.

Sommige landen, zoals Japan, hebben robotica al lang omarmd voor verschillende toepassingen. Maar daarnaast is er ook een toename van "robofobie", veroorzaakt door sciencefictionschrijvers en filmmakers.

Robofobie vs. angst voor verandering
Robofobie beschrijft een irrationele bezorgdheid ten aanzien van robots en andere geavanceerde automatiseringsmachines.

Veel bekende personen, onder wie Steve Wozniak en Elon Musk, hebben hun bezorgdheid geuit over de overname door robots. Wijlen Stephen Hawking vertelde de BBC in 2014 zelfs dat "de ontwikkeling van volledig kunstmatige intelligentie het einde van het menselijk ras zou kunnen betekenen".

Maar dit is niet de eerste keer dat innovatie wordt uitgedaagd door verhalen over angst en vrees. In de 19e eeuw vertelde een alarmerend aantal krantenartikelen verhalen over gewone mensen die plotseling hun verstand verloren terwijl ze op de nieuw ontwikkelde Victoriaanse spoorwegen reisden. Vandaag de dag, met dagelijks zo'n 22.500 rijdende treinen in Groot-Brittannië, horen we niets meer over voertuigen die mensen gek maken.

Boerenverstand
Pas als we er over nadenken, beseffen we hoezeer robotica een rol speelt in het moderne leven. Vooruitgang in de technologie is verantwoordelijk voor een gezonder, gelukkiger en langer leven. En ze zijn er primair om mensen te helpen. We zijn voortdurend op zoek naar manieren om ons dagelijks leven gemakkelijker te maken. Vaak zijn robots het antwoord.

Neem bijvoorbeeld melkveehouders; lange tijd moesten ze op hun bedrijf zijn om hun koeien tweemaal per dag, elke dag van het jaar, te melken. Op vakantie gaan, of zelfs een flexibele werkdag, was daardoor vrijwel onmogelijk. Inmiddels hebben sommige boeren traditionele methoden losgelaten om robots het werk voor hen te laten doen.

De koeien op de veehouderijen die deze technologie gebruiken, zijn vrij om de wachtruimte van de melkrobots in te lopen - op elk moment van de dag, behalve wanneer er een wachtrij is! Eenmaal binnen identificeert de robot de koeien aan de hand van hun tags en helpt lasertechnologie om zo voorzichtig mogelijk te bepalen waar de melkpompen moeten worden aangesloten.

Een hogere melkopbrengst en lagere personeelskosten zijn twee drijvende factoren voor veehouders die gerobotiseerd melken.

Robotreiniging
Om terug te komen op de ontwikkeling van robots om ons leven gemakkelijker te maken; ook het reinigen met robots is een hot issue. Robotstofzuigers zijn er al een tijdje, maar pas sinds kort zijn ze op grote schaal beschikbaar en kostenefficiënt voor het grote publiek.

Deze slimme robotreinigers hebben de mogelijkheid om zo geprogrammeerd te worden dat ze elke dag op een bepaalde tijd tot leven komen. Met nabijheidssensoren en randdetectie zal dit stuk technologie alleen maar aan populariteit winnen bij mensen die niet de tijd (of zin) hebben om hun huis regelmatig te stofzuigen. Vergelijkbaar zijn de robotmaaiers, die het tuinonderhoud in een handomdraai uitvoeren.

De zelfrijdende toekomst
Hoewel zelfrijdende technologie nog niet helemaal vrij beschikbaar is, zal dit ongetwijfeld de volgende doorbraak zijn in robot- en AI-oplossingen. Zelfrijdende taxi's zouden de noodzaak voor ons om onze eigen auto's te hebben wegnemen. En we zouden onderweg zelfs onze e-mails kunnen controleren en beantwoorden.

Ook zouden zelfrijdende vrachtwagens een kostenefficiëntere last-mile levering betekenen, waardoor verzendkosten kunnen worden gereduceerd. Maar we hoeven niet te wachten op zelfrijdende voertuigen om de robottechnologie een positief effect te laten hebben op de logistieke sector. Robot gestuurde oplossingen zijn reeds beschikbaar voor warehouses.

Positieve impact in het warehouse
Veel mensen hebben nog steeds het idee dat robotica alleen voor een specifiek product, of enkel voor industriële toepassing zinvol is. Meer dan 2.000 wereldmerken hebben hun logistieke automatisering echter reeds getransformeerd.

Hoewel de algemene overtuiging is dat warehouse-automatisering betekent dat er geen menselijke interactie meer nodig is, zijn software oplossingen vaak gebaseerd op een gemeenschappelijk pickingprincipe: de robot selecteert de artikelen die hij kan oppakken (tot 95% van het productassortiment van de klant) en een medewerker rondt het order af.

Met meer tijd voor essentiële taken en een hogere mate van nauwkeurigheid zet de inzet van robots in warehouses een grote stap richting het verbeteren van de menselijke efficiëntie en worden processen aanmerkelijk slimmer.

Zo bieden robots onder andere duidelijke voordelen als het gaat om betrouwbaarheid en inzetbaarheid. Ze nemen immers geen pauzes en hoeven zich nooit ziek te melden. Ook is het mogelijk om op elk moment over te schakelen van een tweeploegendienst naar een drieploegendienst, waardoor er flexibel en efficiënt kan worden gereageerd op piekmomenten.

De conclusie is helder: Robotica en automatisering bieden onmiskenbaar meer mogelijkheden dan risico's in zowel het dagelijks leven als in het warehouse. Maar alleen als we ze omarmen als aanjagers van toekomstige groei, en niet als sciencefiction superschurken.


(bron en foto: Swisslog)