Expertenconsortium lanceert project rond zonnetechnologie op zee

Een consortium van DEME, Tractebel, Jan De Nul Group, Soltech en de Universiteit Gent heeft de lancering aangekondigd van een innovatief project op het vlak van zonnetechnologie op zee.

Trefwoorden: #DEME, #Jan De Nul Group, #offshore, #Soltech, #Tractebel, #Universiteit Gent, #zonne-energie

Lees verder

Nieuws

( Foto: DEME )

ENGINEERINGNET.BE - Als de kostprijs van de technologie voor fotovoltaïsche zonne-energie blijft dalen, dan is de evolutie naar offshore toepassingen (hoge golven) de logische volgende stap na drijvende zonnepanelen op meren en dammen en offshore toepassingen (lage golven) in lagunes en andere beschutte omgevingen.

Factoren zoals beperkte beschikbaarheid van land, grootschalige standaardisering en NIMBY-effect zullen waarschijnlijk bijdragen aan de groei van de markt voor offshore zonne-energie, net zoals dat het geval was voor windenergie.

Die uitbreiding kan in het algemeen gezien beschouwd worden als een stap richting verdere ontwikkeling van de Blauwe Economie die steden op het water, offshore energiehubs, enz. stimuleert.

Zonne-energie toepassen in een ruigere offshore omgeving zorgt ervoor dat de bestaande fotovoltaïsche zonnepanelen aangepast moeten worden zodat ze bestand zijn tegen zout water, sterke stromingen en hoge golven.

Bovendien moet er een drijvende structuur ontworpen worden die een kostencompetitieve oplossing toelaat. Tenslotte wordt van bij het begin ook de integratie van de drijvende zonnepanelen in het ecosysteem onderzocht, zodat de impact zoveel mogelijk beperkt wordt.

De partners van het consortium brengen alle nodige vaardigheden en expertise bijeen om van dit innovatieve project een succes te maken. Tractebel geniet een sterke reputatie in engineering voor fotovoltaïsche technologie en offshore engineering.

DEME en Jan De Nul Group zijn dan weer uiterst ervaren in werkzaamheden op zee en zijn ze betrokken bij de ontwikkeling en installatie van heel wat windparken. Soltech is expert in gespecialiseerde fotovoltaïsche zonnepanelen en de UGent is één van de toonaangevende kenniscentra inzake offshore engineering, aquacultuur en ecosysteemstudies.

Het consortium werd opgericht in het kader van de Vlaamse Blauwe Cluster en wordt sterk ondersteund door VLAIO. Dit project beschikt over een budget van ongeveer 2 miljoen euro (resultaat van samenwerking tussen de industrie en overheidssteun).

Met die middelen wil het consortium nieuwe concepten ontwikkelen en testen uitvoeren in het laboratorium en in de praktijk om zo de eerste stappen te zetten in de richting van de commercialisering van de technologie.

De ambitie van dit project om als eerste offshore zonne-energieparken bouwen in de Noordzee, eventueel in combinatie met windparken en/of aquacultuur.