Start bouw Northwester 2 voor Belgische kust

Jan De Nul Group maakt zich klaar om te starten met de installatie van de funderingen. Deze monopijlerfunderingen zullen door de rotslaag heen, direct in de zeebodem geheid worden.

Trefwoorden: #Elia, #Jan De Nul, #monopijler, #Northwester 2, #offhore, #windturbine

Lees verder

Techniek

( Foto: Jan De Nul )

ENGINEERINGNET.BE - Het offshore windturbinepark Northwester 2 krijgt een capaciteit van 219 MW. Er komen 23 windturbines in te staan met V164-9,5 MW van het type MHI Vestas. Het is het eerste project waar dit model wordt geïnstalleerd.

De turbines worden geïnstalleerd op monopijlerfunderingen (monopiles) en worden via een hoogspanningsstation op zee op Elia’s netwerk aangesloten. Tegen 2020 levert Northwester elektra aan ongeveer 220.000 Belgische gezinnen.

Northwester 2 introduceert een nieuw ontwerp voor het externe toegangsplatform aan de fundering: het boxplatform. Dit heeft een innovatief ontwerp dat ontwikkeld en gepatenteerd is door Parkwind en uitsluitend uit plaatstaalmateriaal opgebouwd is.

Peter Caluwaerts, Projectdirecteur Northwester 2 voor Parkwind, legt uit: “Het boxplatform reduceert de bouwkosten door het introduceren van scheepsbouwtechnieken in het fabricageproces van de funderingen. Ook vergemakkelijkt en vermindert het boxplatform de onderhoudswerken tijdens de levensduur van het windmolenpark.”

Stan Logghe, Projectmanager Northwester 2 voor Jan De Nul Group: “Met de start van de bouwfase komt een einde aan een heel jaar van voorbereiding. Nu het installatieschip Vole au vent terug is in Oostende, is Jan De Nul klaar om de installatie van de funderingen voor het Northwester 2-windturbinepark aan te vatten.”

Jan De Nul Group rustte zijn Vole au vent uit met de meest innovatieve monopijlergrijper ooit, geleverd door Huisman. De grijper heeft een modulair, op maat gemaakt ontwerp en biedt een unieke capaciteit en veelzijdigheid.