Detectie van tumorsporen door slimme multi-analyse

Onderzoek & Wetenschap 21/08/2019 15:10:15

De Universiteit Twente en de Wageningse universiteit werken aan een multimodaal analyseplatform om extracellulaire vesicles afkomstig van tumoren op te kunnen sporen.

Lees hieronder verder   
Verwant

‘Inktvis’-mechanisme voor het eerst gebruikt in operatiekamer

ULiège neemt eerste 7 Tesla MRI-scanner in gebruik

DNA-bouwpakket alternatief voor dure industrieel geproduceerde antilichamen

Start-up MyCellHub haalt 1,1 miljoen euro op

CE markering voor interpretatie van longtest met Artificiële Intelligentie

Roche Diagnostics in zee met BlueHealth Innovation Center en imec.istart

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Overdrukbeveiliging in de procesindustrie en veiligheidskleppen

Het Ingenieurshuis - Antwerpen

van 23/09/2019 tot 26/09/2019

46ste Hogere Cursus Akoestiek

Het Ingenieurshuis - Antwerpen

van 23/09/2019 tot 17/02/2020

Plat dak specialist editie 2019

Het Ingenieurshuis - Antwerpen

van 24/09/2019 tot 24/09/2020

eHealth interoperabiliteits-standaarden (HL7 FHIR)

Bluepoint - Brussel

van 24/09/2019 tot 25/09/2019

Basiscursus Grondmechanica 2019

Het Ingenieurshuis - Antwerpen

van 25/09/2019 tot 4/12/2019

Integrale Productontwikkeling

KU Leuven Campus Kulak Kortrijk

donderdag 26 september 2019

Keuze van de redactie

(19/9) Luminex en Sioen winnen Leeuw van de Export 2019

(18/9) ULiège neemt eerste 7 Tesla MRI-scanner in gebruik

(17/9) ArcelorMittal Gent installeerde grootste Belgische zonnedak

(17/9) umati showcase op EMO: nieuwe machinetaalstandaard

(11/9) Wetenschappers ontdekken elektrische geleiding in bacteriën (+video)

(11/9) Nieuwe technologie voor filtratie van organische microverontreinigingen

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Extracellulaire vesicles (EV) zijn kleine blaasjes van nanoformaat die worden uitgescheiden door elke cel in ons lichaam en een rol spelen in de communicatie tussen cellen.

Het analyseren ervan is zeer waardevol voor medici omdat ze een grote hoeveelheid informatie bevatten over de cel waarvan ze afkomstig zijn.

Het is aangetoond dat de concentratie van zogeheten tumor-derived extracellular vesicles (tdEVs) in het bloed van kankerpatiënten met uitzaaiingen correleert met de kans op overleven.

Het tellen van de hoeveelheid tdEVs helpt bij het monitoren en bepalen van een behandelstrategie. Maar er is nog veel onderzoek nodig om tdEVs als diagnose-instrument in te zetten in de medische praktijk.

De nanoschaal van de deeltjes als ook andere deeltjes met een vergelijkbare grootte werken daarin belemmerend. Dat vraagt om technologie met een grote gevoeligheid en specifieke methoden om de tdEVs op te sporen.

De Universiteit Twente en Wageningen University & Research hebben nu een platform ontwikkeld waarin tdEVs op een betrouwbare manier zijn te isoleren, gevolgd door analyse met behulp van scanning elektron microscopie (SEM), Raman spectroscopie en atomic force microscopy (AFM) om gedetailleerde informatie te verkrijgen uit de geïsoleerde deeltjes.

Opvallend genoeg slaagden de onderzoekers erin met behulp van Raman spectroscopie de chemische samenstelling van de individuele deeltjes vast te stellen. Met behulp van machine learning kon de unieke chemische ‘vingerafdruk’ van de tdEVs worden geanalyseerd en geverifieerd.

Tumorsporen uit een specifiek orgaan hebben unieke genetische kenmerken. Door het bestuderen van de individuele deeltjes konden de onderzoekers de afkomst van de biomarkers achterhalen, om vervolgens de resultaten van de verschillende instrumenten samen te brengen ter bevestiging.

“Als het er uit ziet als tdEV, als het voelt als tdEV en het ruikt ook nog naar tdEV, dan moet het ook tdEV zijn”, aldus de onderzoekers. << (Lydia Heida) (foto: Unversiteit Twente)

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

ULiège neemt eerste 7 Tesla MRI-scanner in gebruik

De 7 Tesla MRI-scanner of MAGNETOM Terra met ultrahoge veldsterkte werd geïnstalleerd in het GIGA Cyclotron Research Center van ULiège, gespecialiseerd in in-vivo beeldvorming.

Nieuwe fabriek Europal Packaging klaar voor Industrie 4.0

Verpakkingsbedrijf Europal Packaging bouwt een tweede site in Doornik, op de industriezone van Blandain. Tegen de zomer van 2020 moet deze nieuwe state-of-the art fabriek operationeel zijn.

Ontwikkeling nieuwe generatie astronomie-instrumenten

Om verdere stappen te maken in astronomieonderzoek is innovatie op vlak van meetapparatuur nodig, bijvoorbeeld door radioantennes te ontwikkelen die in de ruimte werken.

Kwaliteitsmanagement voor labo's - ISO/IEC 17025 - uitnodiging

Wil je als test- of kalibratielaboratorium een garantie op geldige en correcte resultaten, dan kan je niet om ISO/IEC 17025 heen. Deze managementnorm werd in 2017 herzien.

Steffen Kühling wordt gedelegeerd bestuurder van Lanxess België

Vanaf 1 oktober wordt Steffen Kühling gedelegeerd bestuurder van Lanxess en Country Representative voor het speciaal-chemiebedrijf in België. Hij vervangt Gunther Van Cauwenberge.

ArcelorMittal Gent installeerde grootste Belgische zonnedak

Op het dak van ArcelorMittal in Gent werden 27.000 zonnepanelen geïnstalleerd door Eneco. Door deze investering van 7,5 miljoen euro zal jaarlijks 10.000 MWh geproduceerd kunnen worden.

Ontdek de toekomst van verpakkingstechnologie op Empack

Nog maar enkele weken en Empack vindt plaats: het event voor al wie actief is in de verpakkings­sector. Door de co-locatie met Packaging Innovations, krijgen bezoekers een totaaloverzicht.

umati showcase op EMO: nieuwe machinetaalstandaard

Nieuws rechtstreeks vanop de EMO: zeventig bedrijven uit tien landen kunnen dankzij umati op 110 machines 28 verschillende softwarediensten met toegevoegde waarde gebruiken.

Partners