Energietransitie: mogelijkheden hernieuwbare synthetische brandstoffen

Onderzoekers van de Universiteiten Utrecht en Leiden pleiten voor inzet van synthetische brandstoffen en overheidsmaatregelen, zoals CO2-heffingen, zon- en windenergie en CO2-opslag.

Trefwoorden: #brandstof, #CO2, #Gert Jan Kramer, #Oscar Kraan, #synthetisch, #Universiteit Leiden, #Universiteit Utrecht, #zon- en windenergie

Lees verder

Nieuws

( Foto: aapsky - 123RF )

ENGINEERINGNET.BE - Ondanks de vooruitgang in zon- en windenergie blijft een volledig schone energievoorziening een enorme uitdaging: sectoren als de zware industrie, de lucht- en scheepvaart en het wegtransport kunnen nog niet zonder koolstofhoudende brandstoffen.

Willen we toch de klimaatdoelen behalen, dan moet dus ook in deze sectoren het energieverbruik CO2-neutraal zijn. Kiezen we dan voor de conventionele, maar niet onomstreden aanpak van CO2-opslag, biomassa en waterstof? Of kiezen we voor de ontwikkeling van synthetische brandstoffen? Die zijn gemaakt uit CO2 en dus in principe CO2-neutraal.

Toch is het riskant om alleen op dit soort nieuwe technologieën in te zetten, betogen de energiewetenschappers Oscar Kraan (Universiteit Utrecht en Universiteit Leiden) en Gert Jan Kramer (Universiteit Utrecht) in samenwerking met leden van het Shell Scenarios Team.

Zij zien liever een gecombineerde aanpak. De productie van synthetische CO2-neutrale brandstoffen is afhankelijk van een aantal factoren die eenvoudig lijken maar in de praktijk - en zeker voor grootschalig gebruik - nog lang niet uitontwikkeld zijn, aldus deze onderzoekers.

'Allereerst moet je waterstof produceren. Vervolgens haal je CO2 uit de lucht en dat zet je dan weer om in koolmonoxide,' legt Kraan uit. 'Als je met dat laatste gas en waterstof de juiste chemische verbinding maakt, heb je de gewenste brandstof. Daarvoor is wel een grote hoeveelheid zonne-energie nodig, anders is de milieuwinst tenietgedaan’.

Bij het pleidooi van Kraan en Kramer zijn een aantal kanttekeningen te plaatsen. Ten eerste zijn ook andere hernieuwbare energiebronnen in te zetten voor de productie van gesynthetiseerde brandstoffen, zoals windenergie of geothermie.

Ten tweede hebben het IJslandse bedrijf Carbon Recycling International en het Nieuw-Zeelandse bedrijf LanzaTech dit soort technologie al wel ontwikkeld voor grootschalig gebruik.

Probleem is echter dat dit soort brandstoffen in snel tempo kunnen concurreren met conventionele fossiele brandstoffen, zoals van Shell. Dit soort oliemaatschappijen hebben enorme investeringen gedaan in hun infrastructuur. Het is dus de vraag hoe zij omgaan met nieuwe concurrentie.