Innovatieve test met antilichamen kamelen spoort infectieziektes op

Een internationaal team van onderzoekers, waaronder de Vrije Universiteit Brussel (VUB), ontwikkelen een innovatieve test om de veel voorkomende infectieziekte toxocariasis op te sporen.

Trefwoorden: #antilichamen, #diagnose, #kameel, #nanobodies, #toxocariasis, #VUB

Lees verder

research

( Foto: VUB )

ENGINEERINGNET.BE - Vijftien jaar geleden ontdekte men aan de VUB dat kameelachtigen niet alleen de klassieke antilichamen bezitten, maar ook heel specifieke antilichamen die veel kleiner zijn en waarvan de hoofdbestanddelen makkelijker te produceren zijn.

Deze hoofdbestanddelen, nanobodies, zijn bovendien duurzamer, resistent tegen extreme omstandigheden en eenvoudig te bewerken tot nog krachtigere entiteiten. De nanobodies worden bijvoorbeeld ingezet in kankeronderzoek. Nu blijken ze ook veelbelovend voor de diagnose van moeilijk te diagnosticeren ziekten.

Toxocariasis is een infectieziekte, veroorzaakt door de hondenregenworm Toxocara canis. Kinderen tussen 2 en 7 jaar zijn het meest aangedaan, omdat ze in contact komen met de eieren van de worm die overal op straat en in zandbakken voorkomen.

Uitroeien van de infectie is niet mogelijk omdat vele honden met de worm besmet zijn. Het publieke bewustzijn van de ziekte is laag omdat zieken meestal milde symptomen vertonen, die gemakkelijk met astma en allergieën verward worden.

De VUB-onderzoeksgroep Cellular and Molecular Immunology heeft in samenwerking met het Instituut voor Tropische Geneeskunde Antwerpen en het Pedro Kouri Instituut voor Tropische Geneeskunde (Havana, Cuba) een gevoelige en specifieke laboratoriumtest ontwikkeld om Toxocara canis-eiwitten bij de mens op te sporen. De nieuwe test is aanzienlijk gevoeliger en specifieker dan eerdere tests en gebaseerd op de antilichamen van kameelachtigen (nanobodies).

Dr. Francisco Morales-Yanez (VUB): “Het bijzondere aan dit onderzoek is het gebruik van multivalente nanobodies die een verhoogde bindingscapaciteit hebben met de parasitaire eiwitten. Bovendien detecteert het aan de VUB ontworpen systeem niet één eiwit, maar een complexe reeks eiwitten die de parasiet vrijgeeft in de weefsels van de gastheer.”

De aangereikte tool heeft een enorm potentieel voor de ontwikkeling van diagnostische strategieën tegen andere parasieten en andere moeilijk te diagnosticeren ziekten.