Siemens Healthineers introduceert eerste AI-applicatie in Europa

Onderzoek & Wetenschap 5/09/2019 13:21:28

Op basis van artificiële intelligentie evalueert de digitale assistent AI-Rad Companion Chest CT röntgenfoto’s van de borstkas, zodat radiologen sneller een diagnose kunnen stellen.

Lees hieronder verder   
Verwant

Nieuwe nanosensor detecteert kanker-biomarkers in druppel bloed

IRE en SCK CEN gaan samen lutetium-177 produceren

Wereldprimeur: succesvolle test met robot voor supermicrochirurgie

AI brengt circulerende tumorcellen en verborgen informatie in beeld

Innovatieve VUB-app voor behandeling spieraandoeningen

VIB bindt strijd aan met coronavirus

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Electrical Safety in Industrial Installations

Pilz Academy - Roeselare

dinsdag 18 februari 2020

Isolatie - Meer dan energiebesparing

Het Ingenieurshuis - Antwerpen

woensdag 19 februari 2020

Nieuw in EPLAN Pro Panel 2.9 & Harness ProD 2.9

EPLAN Webinar

vrijdag 21 februari 2020

Workshop Industrial Security

Kortrijk, Wondelgem, Berchem en Diepenbeek

van 25/02/2020 tot 5/03/2020

Elektrisch voertuig: mobiele batterij of extra belasting net?

UGent Campus Kortrijk

dinsdag 25 februari 2020

Verbreed uw basiskennis over stoom

Spirax Sarco Gent en Westerlo

dinsdag 3 maart 2020

Keuze van de redactie

(12/2) DEME Offshore en Herrenknecht bouwen samen onderzeese boor

(12/2) Winnaars Foreign Investment Trophy 2020 bekend gemaakt

(11/2) Air Products levert technologie voor Amerikaans waterstof tankstation

(10/2) Thor Park Genk wordt eerste Vlaamse regelluwe zone

(6/2) Additive manufacturing tilt robotica naar een hoger niveau

(5/2) DMVH beveiligt Real Time Location System voor ziekenhuizen

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Onderzoek van de borstkas op basis van een CT-scan is een vaak gebruikte procedure. Toch staan radiologen hier vaak voor een uitdaging. Door de complexe anatomie van de borstkas leveren beelden van zo'n scan erg veel informatie op.

Hierdoor kunnen de resultaten van onderzoek tot onderzoek verschillen met 10 tot 20%. Diagnoses op basis van algoritmes nemen deze variabiliteit weg en genereren constante resultaten.

De nieuwe digitale assistent helpt radiologen om afbeeldingen van de borstkas efficiënter en preciezer te interpreteren en om bevindingen met behulp van automatische metingen sneller te documenteren.

De AI-Rad Companion Chest CT is momenteel in staat om verschillende taken uit te voeren, zoals de identificatie van letsels op de longen of de risicoberekening op een hartinfarct aan de hand van beelden zonder hartsynchronisatie.

De software kan ook de diameter van de aorta segmenteren en meten, een belangrijke parameter bij de detectie van een mogelijke slagaderbreuk.

Verder is het in staat om de wervelkolom in de borststreek te onderzoeken. Het gaat hierbij om het meten van de botdichtheid van wervels en het detecteren van eventuele breuken. Dit vergemakkelijkt de screening op osteoporose in een vroeg stadium.

“Artificiële intelligentie kan radiologen ontlasten van bepaalde routinetaken, waardoor de efficiëntie en kwaliteit van diagnostische beeldvormingsprocedures verbeteren”, aldus Frederik Baeke, Manager Digital Services bij Siemens Healthineers in België.

In bepaalde gevallen wijst de intelligente assistent de artsen zelfs op mogelijke afwijkingen in gebieden die niet meteen het onderwerp van het onderzoek uitmaakten.

De software kan het beeldmateriaal van meerdere fabrikanten van CT-scanners evalueren. In de toekomst gaat men dit platform verder uitbreiden met meer intelligente algoritmes voor andere organen en toepassingen. << (Lydia Heida) (foto: Siemens Healthineers)

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Winnaars Foreign Investment Trophy 2020 bekend gemaakt

Barry Callebaut, Inari, Nike en INEOS vielen in de prijzen tijdens de Foreign Investment Trophy, een organisatie van FIT, voor hun investeringsprojecten in Vlaanderen.

AI brengt circulerende tumorcellen en verborgen informatie in beeld

UTwente kan met kunstmatige intelligentie (AI) nu circulerende tumorcellen, witte bloedlichaampjes en extracellulaire blaasjes in beeld brengen om de behandeling van kanker te verbeteren.

Europees netwerk voor duurzame innovatie in vleesveehouderij

ILVO en Boerenbond bundelen de krachten met andere betrokkenen uit 8 EU-landen om de uitwisseling van ideeën rond verduurzaming van de vleesveehouderij in Europa te versnellen.

Air Products levert technologie voor Amerikaans waterstof tankstation

De busgarage van OCTA in het Amerikaanse Californië werd door Air Products uitgerust met technologie en de apparatuur voor het grootste waterstof tankstation voor autobussen.

Volledig hernieuwbaar energiesysteem geen bedreiging voor welvaart - opinie

Onderzoekers van de Universiteit Utrecht stellen dat zonne- en windenergie nu zo goedkoop is en zoveel potentieel heeft dat een moderne energie-intensieve samenleving economisch haalbaar is.

Solar Orbiter gaat zonnewind onderzoeken

ESA’s nieuwe ruimtemissie Solar Orbiter is afgelopen zondag gelanceerd om voor het eerst de poolregio’s van de zon te onderzoeken. Dat levert belangrijke informatie op over het ruimteweer.

Investeren in ManuTech start- en scale-ups populair in Antwerpen of Leuven

Uit een studie van Agoria en Sirris blijkt dat Antwerpen binnen Europa op plaats 6 staat voor het aantrekken van investeerders en dat Leuven op plaats 2 staat in totaal geïnvesteerde bedragen.

Innovatieve VUB-app voor behandeling spieraandoeningen

Met de VUB-app Ghostly kunnen patiënten het gamepersonage alleen doen bewegen door specifieke spieren in hun lichaam te gebruiken. Het spel viel onlangs in de prijzen in Amerika.

speedigus service: slijtvaste maatwerk-onderdelen

Om altijd snel de juiste glijlageroplossingen te kunnen leveren en te installeren, heeft igus meer dan 12.000 verschillende iglidur glijlagertypen gemaakt van tribo-polymeren in voorraad. Daarnaast produceert igus maatwerkcomponenten. Dit wordt bepaald door de motion plastics specialist op basis van de benodigde aantallen.

Partners