Siemens Healthineers introduceert eerste AI-applicatie in Europa

Onderzoek & Wetenschap 5/09/2019 13:21:28

Op basis van artificiële intelligentie evalueert de digitale assistent AI-Rad Companion Chest CT röntgenfoto’s van de borstkas, zodat radiologen sneller een diagnose kunnen stellen.

Lees hieronder verder   
Verwant

‘Inktvis’-mechanisme voor het eerst gebruikt in operatiekamer

ULiège neemt eerste 7 Tesla MRI-scanner in gebruik

DNA-bouwpakket alternatief voor dure industrieel geproduceerde antilichamen

Start-up MyCellHub haalt 1,1 miljoen euro op

CE markering voor interpretatie van longtest met Artificiële Intelligentie

Roche Diagnostics in zee met BlueHealth Innovation Center en imec.istart

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Overdrukbeveiliging in de procesindustrie en veiligheidskleppen

Het Ingenieurshuis - Antwerpen

van 23/09/2019 tot 26/09/2019

46ste Hogere Cursus Akoestiek

Het Ingenieurshuis - Antwerpen

van 23/09/2019 tot 17/02/2020

Plat dak specialist editie 2019

Het Ingenieurshuis - Antwerpen

van 24/09/2019 tot 24/09/2020

eHealth interoperabiliteits-standaarden (HL7 FHIR)

Bluepoint - Brussel

van 24/09/2019 tot 25/09/2019

Basiscursus Grondmechanica 2019

Het Ingenieurshuis - Antwerpen

van 25/09/2019 tot 4/12/2019

Integrale Productontwikkeling

KU Leuven Campus Kulak Kortrijk

donderdag 26 september 2019

Keuze van de redactie

(19/9) Luminex en Sioen winnen Leeuw van de Export 2019

(18/9) ULiège neemt eerste 7 Tesla MRI-scanner in gebruik

(17/9) ArcelorMittal Gent installeerde grootste Belgische zonnedak

(17/9) umati showcase op EMO: nieuwe machinetaalstandaard

(11/9) Wetenschappers ontdekken elektrische geleiding in bacteriën (+video)

(11/9) Nieuwe technologie voor filtratie van organische microverontreinigingen

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Onderzoek van de borstkas op basis van een CT-scan is een vaak gebruikte procedure. Toch staan radiologen hier vaak voor een uitdaging. Door de complexe anatomie van de borstkas leveren beelden van zo'n scan erg veel informatie op.

Hierdoor kunnen de resultaten van onderzoek tot onderzoek verschillen met 10 tot 20%. Diagnoses op basis van algoritmes nemen deze variabiliteit weg en genereren constante resultaten.

De nieuwe digitale assistent helpt radiologen om afbeeldingen van de borstkas efficiënter en preciezer te interpreteren en om bevindingen met behulp van automatische metingen sneller te documenteren.

De AI-Rad Companion Chest CT is momenteel in staat om verschillende taken uit te voeren, zoals de identificatie van letsels op de longen of de risicoberekening op een hartinfarct aan de hand van beelden zonder hartsynchronisatie.

De software kan ook de diameter van de aorta segmenteren en meten, een belangrijke parameter bij de detectie van een mogelijke slagaderbreuk.

Verder is het in staat om de wervelkolom in de borststreek te onderzoeken. Het gaat hierbij om het meten van de botdichtheid van wervels en het detecteren van eventuele breuken. Dit vergemakkelijkt de screening op osteoporose in een vroeg stadium.

“Artificiële intelligentie kan radiologen ontlasten van bepaalde routinetaken, waardoor de efficiëntie en kwaliteit van diagnostische beeldvormingsprocedures verbeteren”, aldus Frederik Baeke, Manager Digital Services bij Siemens Healthineers in België.

In bepaalde gevallen wijst de intelligente assistent de artsen zelfs op mogelijke afwijkingen in gebieden die niet meteen het onderwerp van het onderzoek uitmaakten.

De software kan het beeldmateriaal van meerdere fabrikanten van CT-scanners evalueren. In de toekomst gaat men dit platform verder uitbreiden met meer intelligente algoritmes voor andere organen en toepassingen. << (Lydia Heida) (foto: Siemens Healthineers)

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

ULiège neemt eerste 7 Tesla MRI-scanner in gebruik

De 7 Tesla MRI-scanner of MAGNETOM Terra met ultrahoge veldsterkte werd geïnstalleerd in het GIGA Cyclotron Research Center van ULiège, gespecialiseerd in in-vivo beeldvorming.

Nieuwe fabriek Europal Packaging klaar voor Industrie 4.0

Verpakkingsbedrijf Europal Packaging bouwt een tweede site in Doornik, op de industriezone van Blandain. Tegen de zomer van 2020 moet deze nieuwe state-of-the art fabriek operationeel zijn.

Ontwikkeling nieuwe generatie astronomie-instrumenten

Om verdere stappen te maken in astronomieonderzoek is innovatie op vlak van meetapparatuur nodig, bijvoorbeeld door radioantennes te ontwikkelen die in de ruimte werken.

Kwaliteitsmanagement voor labo's - ISO/IEC 17025 - uitnodiging

Wil je als test- of kalibratielaboratorium een garantie op geldige en correcte resultaten, dan kan je niet om ISO/IEC 17025 heen. Deze managementnorm werd in 2017 herzien.

Steffen Kühling wordt gedelegeerd bestuurder van Lanxess België

Vanaf 1 oktober wordt Steffen Kühling gedelegeerd bestuurder van Lanxess en Country Representative voor het speciaal-chemiebedrijf in België. Hij vervangt Gunther Van Cauwenberge.

ArcelorMittal Gent installeerde grootste Belgische zonnedak

Op het dak van ArcelorMittal in Gent werden 27.000 zonnepanelen geïnstalleerd door Eneco. Door deze investering van 7,5 miljoen euro zal jaarlijks 10.000 MWh geproduceerd kunnen worden.

Ontdek de toekomst van verpakkingstechnologie op Empack

Nog maar enkele weken en Empack vindt plaats: het event voor al wie actief is in de verpakkings­sector. Door de co-locatie met Packaging Innovations, krijgen bezoekers een totaaloverzicht.

umati showcase op EMO: nieuwe machinetaalstandaard

Nieuws rechtstreeks vanop de EMO: zeventig bedrijven uit tien landen kunnen dankzij umati op 110 machines 28 verschillende softwarediensten met toegevoegde waarde gebruiken.

Partners