SAFIR-consortium test simultane dronevluchten in DronePort

Het SAFIR-consortium heeft vandaag in DronePort Sint-Truiden voor het eerst simultane dronevluchten voor onder andere pakket­bezor­gingen, inspectie­vluchten en nood­situaties getest.

Trefwoorden: #Amazon Prime Air, #Aveillant, #C-Astral, #DronePort, #DronePort, #drones, #Elia, #Explicit, #Helicus, #Port of Antwerp, #Proximus, #SABCA, #SAFIR-consortium, #Skeyes, #Tekever, #Unifly

Lees verder

Nieuws

( Foto: Port of Antwerp )

ENGINEERINGNET.BE - SAFIR staat voor ‘Safe and Flexible Integration of Initial U-space Services in a Real Environment’. Na deze eerste proefronde in Sint-Truiden zullen op donderdag 26 september verschillende dronespecialisten ook in Antwerpen live demonstraties en testen uitvoeren.

De demonstraties van vandaag en later deze maand verlenen praktische inzichten aan het publiek-private partnerschap SESAR. De entiteit verantwoordelijk voor de coördinatie van alle onderzoeks- en ontwikkelingsactiviteiten van de EU voor luchtverkeersbeheer.

Zo dragen de demonstraties bij aan het regelgevend proces van de Europese Commissie voor een veilige, gestandaardiseerde en meer harmonieuze toegang tot het luchtruim voor drones. Ook Port of Antwerp werkt actief mee aan dit project.

Erwin Verstraelen, Chief Digital Information & Innovation Officer bij Port of Antwerp.
U-space diensten: “Drones zijn een sleutelelement voor de uitbouw van een digitaal zenuwstelsel doorheen de haven van Antwerpen. Een live-feed van de diverse havenactiviteiten dankzij een netwerk van autonome drones is een dankbaar instrument voor de hele havengemeenschap.”

U-space is een stimulerend kader dat op termijn de toegang tot alle lagen van het Europese luchtruim moet vereenvoudigen, ook voor de bemande luchtvaart en luchtverkeersleidingen. Als alles goed gaat, zijn de eerste U-Space basisdiensten tegen het einde van 2019 beschikbaar.

Zo wordt een waaier aan dronemissies mogelijk binnen een duurzaam Europees ecosysteem dat wereldwijd compatibel is. Momenteel worden sommige dronemissies beperkt, omdat een duidelijk regelgevend kader ontbreekt.


Het SAFIR-consortium bestaat uit Amazon Prime Air, Aveillant, C-Astral, DronePort, Elia, Explicit, Helicus, Port of Antwerp, Proximus, SABCA, Skeyes, Tekever en Unifly.