Hardheid naar keuze dankzij 3D-printing

Met Selective Laser Sintering (SLS) is het mogelijk soepele basismaterialen zoals TPU te verwerken. Sirris kon de hardheid ervan aanpassen door enkele productieparameters te wijzigen.

Trefwoorden: #3D printing, #hardheid, #Sirris, #TPU

Lees verder

research

ENGINEERINGNET.BE - basismaterialen te verkrijgen op de markt die diversificatie mogelijk maken van de eigenschappen van de prototypes of van de gefabriceerde onderdelen en zo nieuwe toepassingen te ontwikkelen.

Sirris heeft al ervaring met het verwerken van polypropyleen op een SLS-machine van Prodways en bestudeert momenteel het 3D-printen van TPU-elastomeerstructuren.

In samenwerking met een ingenieursstudent van Helmo-Gramme (F. Greffe) die er zijn eindwerk maakt, is er gewerkt aan een methode om mechanische kenmerken van het TPU variabel te maken door simpelweg in te grijpen op de printparameters.

Met TPU-70A is het bijgevolg mogelijk om verschillende Shore A hardheden te bekomen van 70, 75, 80 en 85.

Hierdoor is het effectief mogelijk verschillende prototypes te maken met verschillende eigenschappen zonder het basismateriaal te veranderen, maar ook om verschillende hardheden te bekomen binnen eenzelfde onderdeel.


(© Maxime Legrand, Engineer Additive Manufacturing bij Sirris)

ACHTERGROND
Men gebruikt TPU in een brede waaier van toepassingen zoals voor blaasbalgen, dichtingen, soepele slangen, speelgoed, zolen, enz. Zijn uitzonderlijk rekvermogen maakt printen van soepele voorwerpen mogelijk met een hoge nauwkeurigheid en in hoge resolutie.