19% minder methaanuitstoot van runderen tegen 2030

ILVO en Milcobel gaan intensief samenwerken op vlak van wetenschappelijk onderzoek rond melkvee en klimaat, dat zo ook sneller naar de praktijk is om te zetten.

Trefwoorden: #bierdraf, #broeikasgas, #ILVO, #innovaties, #Joris Relaes, #klimaat, #koolzaadschroot, #melkveehouders, #methaan, #Milcobel, #onderzoek, #Peter Koopmans, #reststromen, #rundvee, #sojaschroot, #uitstoot, #Vlaanderen, #voeder

Lees verder

Nieuws

( Foto: Milcobel )

ENGINEERINGNET.BE - De Vlaamse melkveesector vertegenwoordigt ‘slechts’ 4% van de totale broeikasgasuitstoot in Vlaanderen, aldus Peter Koopmans, CEO van Milcobel. "Dat is een pak beter dan andere sectoren zoals de industrie (28%), de energiesector (22%), en de transportsector (19%)."

"Maar het kan altijd beter, en daarvoor kan wetenschappelijk onderzoek een katalysator zijn. Als grootste Belgische zuivelcoöperatie, met 2.600 melkveehouders, 200.000 koeien en meer dan 90.000 hectare areaal, hebben we de schaal om het verschil te maken. Belangrijk is dat we daarbij de balans tussen ecologie en economie bewaren. Wetenschappelijke innovaties moeten ook economisch haalbaar zijn.”

“We volgen drie denkpistes in ons onderzoek,” stelt Joris Relaes, Administrateur-generaal van ILVO. “Een eerste is een andere samenstelling van het voederrantsoen. We vervangen de klassieke fractie van sojaschroot door lokale reststromen uit de voedingsindustrie, zoals bierdraf en koolzaadschroot. Uit onderzoek blijkt dat lacterende koeien tot 15% minder methaan uitstoten per liter melk. Bovendien vermindert dit ook onze soja-afhankelijkheid."

"Een tweede denkpiste is het gebruik van additieven. ILVO heeft 15 mogelijke rantsoenen en een 5-tal additieven uitgetest, waaronder het beloftevolle 3-NOP. En ook hier meten we een verlaging van de methaanuitstoot tot zelfs een kwart."

"En derde denkpiste is ingrijpen in het bedrijfsmanagement. Indien koeien op jongere leeftijd, 24 maanden in plaats van 26, een eerste kalf krijgen dan daalt ook hier de methaanuitstoot. Dat in combinatie met het langer fit houden van de melkkoeien waardoor ze minder snel vervangen moeten worden, leidt samen tot een vermindering van 11% methaanuitstoot."

ILVO en Milcobel gaan, samen met melkveehouders, deze en vele andere onderzoeksprojecten die relevant zijn in deze materie verder opzetten en uittesten.