DNA-bouwpakket alternatief voor dure industrieel geproduceerde antilichamen

Onderzoekers van KU Leuven zijn erin geslaagd om schapen zelf antilichamen te laten produceren, door enkel de DNA-bouwstenen van dit type geneesmiddelen te injecteren.

Trefwoorden: #antilichamen, #bioreactor, #bouwsteen, #DNA, #immuuntherapie, #KU Leuven, #PharmAbs

Lees verder

research

( Foto: dolgachov - 123RF )

ENGINEERINGNET.BE - Antilichamen zijn van nature een belangrijk onderdeel van het menselijk immuunsysteem. Ze beschermen tegen vreemde stoffen die het lichaam binnendringen, zoals virussen of bacteriën.

Daarnaast worden antilichamen sinds enkele jaren ook in laboratoria ontwikkeld, voornamelijk voor de behandeling van inflammatoire aandoeningen en kanker.

Veel immuuntherapieën maken bijvoorbeeld gebruik van antilichamen. De productie gebeurt in industriële bioreactoren van tienduizenden liters. Het is een ingewikkeld en duur proces, waardoor deze geneesmiddelen heel duur zijn.

Het team van professoren Kevin Hollevoet en Paul Declerck van KU Leuven ontwikkelde met dr. Nick Geukens van PharmAbs een manier om het lichaam zelf specifieke antilichamen te laten aanmaken.

Dit alternatief kan de prijs van antilichaamtherapie fors doen dalen. Ook houdt het effect van de DNA-injectie langer aan, waardoor minder behandelingen nodig zijn.

“Elk antilichaam heeft een unieke DNA-code met bouwstenen en instructies”, aldus Hollevoet. “Om die informatie in het lichaam te krijgen, stoppen we de gewenste code in een daartoe ontwikkeld plasmide, een cirkelvormige streng DNA. Dit dient als voertuig voor de DNA-code.”

De onderzoekers injecteren dit bouwpakket in de spier, gevolgd door enkele kleine elektrische impulsen. Die schokjes zorgen ervoor dat de spiercellen het DNA opnemen. Vervolgens gebruiken de cellen de instructies uit de code om de antilichamen te produceren en de bloedbaan in te sturen, van waar ze hun therapeutische werking kunnen uitoefenen.

De onderzoekers kozen voor schapen om de brug te maken tussen het labo en het ziekenhuis. Schapen lijken namelijk meer op de mens op vlak van gewicht, spiermassa en bloedvolume.

Uit bloedonderzoek bij de schapen bleek dat de geproduceerde antilichamen in die mate aanwezig waren dat ze als geneesmiddel zouden kunnen werken, en dat ze bovendien tot bijna een jaar na de injectie meetbaar bleven.