umati showcase op EMO: nieuwe machinetaalstandaard

Nieuws rechtstreeks vanop de EMO: zeventig bedrijven uit tien landen kunnen dankzij umati op 110 machines 28 verschillende softwarediensten met toegevoegde waarde gebruiken.

Trefwoorden: #EMO, #M2M, #machine, #OPC UA, #umati, #VDW

Lees verder

Techniek

( Foto: LDS )

ENGINEERINGNET.BE - Umati (universal machine tool interface) wordt op de EMO-beurs in Hannover voor het eerst op grote schaal gedemonstreerd.

De umati-interface lost nu al een deel van de belofte in van Industrie 4.0: te weten een eenvoudige, snelle en veilige gegevensuitwisseling tussen verschillende machines. Connectiviteit en een uniforme taal voor machines, systemen en software zijn cruciaal om ten volle de voordelen van het digitaliseren van de productie te benutten.

De ‘taal’ en zijn basis (OPC UA) zijn verre van af. OPC UA is nog geen ‘plug & play’ en vergt vandaag nog steeds ‘default settings’ of standaard instellingen. En van umati zijn er slechts drie use cases ingevuld met nog zeven te gaan “maar het ‘werkt’ en opent een nieuw hoofdstuk in de maakindustrie", aldus dr. Heinz-Jürgen Prokop, voorzitter van initiatiefnemer VDW (Vereniging van Duitse machinefabrikanten), op de persconferentie.

Umati is een industrieel initiatief van VDW, de Duitse vereniging van werktuigmachinebouwers, die, onder het motto van “als machinebouwers het niet doen, zullen anderen het wel doen” er in 2017 tegenaan ging, samen met de machinebouwers Chiron, DMG Mori, Emag, Grob, Heller, Liebherr-Verzahntechnik, Trumpf en United Grinding. Het doel: een open standaard voor gegevensuitwisseling via de onderliggende OPC UA interoperabiliteitsnorm.

Op dit ogenblik zijn 90 bedrijven betrokken in het initiatief -ook GF Machining Solutions, Pfiffner, Beckhoff, Bosch Rexroth, Fanuc, Siemens, Heidenhain, B&R Automation, Mitsubishi Electric,…- bij de verdere ontwikkeling van de zogenaamde Joint Working Group. De release van een Companion Specification-versie 1.0 is gepland voor midden volgend jaar. Met deze versie 1.0 wordt tevens het startsein gegeven om heuse producten op de markt te brengen.

Er zit duidelijk vaart in het initiatief. Ondertussen sloten immers drie consortia zich aan: ProdNet uit Zwitserland, Edgecross uit Japan en NCLink uit China. Het project krijgt ook de steun van de verenigingen voor werktuigmachines uit China, Groot-Brittannië, Italië, Nederland, Oostenrijk, Zwitserland, Spanje en Taiwan, evenals de Europese vereniging voor werktuigmachines Cecimo.

De showcase op de EMO Hannover 2019 laat alvast zien dat de interface werkt. De machines hebben allemaal een zogenaamde OPC UA-server, die de gegevens naar een speciaal voor de beurs ingestelde datahub stuurt.

Daar kunnen de softwarediensten met toegevoegde waarde toegang krijgen tot de gegevens via OPC UA-clients en tonen wat met die data aan zinvolle informatie weergegeven kan worden. “Voor de showcase is een beroep gedaan op T-Systems om het netwerk te bouwen”, gaf Alexander Broos, O&O verantwoordelijke bij VDW.

Op stand 'hal 9 E24' toont VDW live op een dashboard hoe de gegevens worden samengevoegd van 24 machines en 17 softwarediensten. Maar iedereen kan de demo-app downloaden en op de smartphone al die geconnecteerde machines, ieder met hun eigen besturingssystemen, en hun status opvolgen. (app is te vinden op https://umati.app)

VDW werkt aan een verplichte specificatie voor de configuratie van de communicatieparameters, aan de specs om minimale implementatie-eisen te stellen en gestandaardiseerde testprocedures te ontwikkelen. Wat is er aan data nodig? Glossaria, quid voor robotvisie, voor spuitgietmachines, er is overleg met fabrikanten van houtbewerkingsmachines, ...

Het gaat hier niet zozeer om realtime data maar toch wel om ‘bijna’ real time. Er moet ook nog aan de weg getimmerd worden rond bindende voorwaarden voor deelname aan het initiatief, voor het gebruik van de data, en een krachtige organisatiestructuur.

Er wordt ook gepraat met (Amerikaanse) machinebouwers die al even aan de slag zijn met MTConnect-protocol. Hun versie 1.0 kwam er eind 2008.


Op de foto vlnr dr. Heinz-Jürgen Prokop & Alexander Broos.