‘Inktvis’-mechanisme voor het eerst gebruikt in operatiekamer

Dit stuurbaar laparoscopisch instrument, waarmee minimaal-invasieve chirurgie in de buikholte uitgevoerd kan worden, werd onlangs voor het eerst gebruikt in een operatiekamer.

Trefwoorden: #instrument, #laparoscopisch, #LaproFlex, #minimaal-invasief, #operatierobot, #TU Delft

Lees verder

Techniek

( Foto: TU Delft )

ENGINEERINGNET.BE - Chirurgen van het Haags Medisch Centrum zijn positief over de voordelen, die de innovatieve technologie van de LaproFlex hen gaf tijdens een gynaecologische operatie.

De technologie van het instrument is bedacht door Paul Breedveld, hoogleraar Medical Instruments & Bio-Inspired Technology aan de TU Delft.

Jules Scheltes, gepromoveerd aan de TU Delft op vlak van medische productontwikkeling en mede-oprichter van het Nederlandse bedrijf DEAM, werkte de afgelopen twee jaar er aan om het product op de markt te krijgen.

Aan het begin van de zomer ontving hij na een spannende periode de CE-certificering op de LaproFlex, en nu produceert en verkoopt DEAM deze in Europa.

"Chirurgen geven onder andere aan dat ze met het instrument beter zicht hebben op het orgaan waar ze op opereren, deze ook vanuit een optimale aanvliegroute kunnen benaderen en geen last meer hebben van kruisende instrumenten in hun operatieveld," aldus Scheltes.

Bijzonder aan het instrument is dat het uiteinde wendbaar is. Dit komt door een vernuftig, op de anatomie van een inktvisteltakel, gebaseerd stuursysteem, het zogenoemde kabelkransmechanisme, dat ervoor zorgt dat de schaar of tang in elke richting gestuurd kan worden.

Breedveld heeft deze inmiddels wereldwijd gepatenteerde technologie samen met de onderzoekers van zijn Bio-Inspired Technology Group (BITE) uitontwikkeld tot een groot aantal prototype aan stuurbare chirurgische instrumenten.

DEAM is een spin-off bedrijf van de BITE group die stuurbare precisie-instrumenten voor minimaal invasieve ingrepen ontwikkelt. Het bedrijf werkt samen met meerdere Technische Universiteiten en universitaire medische centra.

De LaproFlex is het eerste commercieel beschikbare instrument met het kabelkransmechanisme en wordt gezien als een bijzonder goedkoop, disposable alternatief voor de peperdure Da Vinci operatierobot.