Imec en Rutgers University in finale DARPA Spectrum Collaboration Challenge

Een team van wetenschappers van imec's onderzoeks­groepen aan de UAntwerpen en UGent zal samen met onderzoekers van Rutgers University deelnemen aan de finale op woensdag 23 oktober.

Trefwoorden: #DARPA, #DARPA Spectrum Collaboration Challenge, #draadloze communicatie, #imec, #UAntwerpen, #UGent, #WiFi

Lees verder

research

( Foto: screen YouTube - DARPAtv )

ENGINEERINGNET.BE - Het team ('SCATTER' genaamd) eindigde na twee competitieronden in de top 10 en zal nu de strijd aangaan tegen negen andere teams om een ??oplossing te vinden voor het probleem van verzadigde mobiele netwerken.

Deze verzadiging is het gevolg van de massale toename van mobiele dataverbruik en een statische toewijzing van het mobiele spectrum. Dat spectrum is onderworpen aan fysieke limieten. Zodra de radiofrequenties waarmee gegevens naar onze smartphones, laptops of tablets reizen, opgebruikt zijn, vertraagt de overdracht of zullen gegevens niet doorkomen.

Naast Wi-Fi-connectiviteit worden bijvoorbeeld ook de crisiscommunicatie tijdens reddingsoperaties of draadloos gecontroleerde processen in de industrie (industrie 4.0) verstoord. Om verdere overbelasting te voorkomen moet een manier gevonden worden om slim gebruik te maken van dat beperkte spectrum.

De oplossing die SCATTER biedt, is voortdurend het beschikbare spectrum scannen en op intelligente wijze (via kunstmatige intelligentie) analyseren welk moment het beste is voor het uitvoeren van een bepaald taak en dat afhankelijk van de spectrumbehoeften van de andere teams en de status van het netwerk.

Tijdens de finale van de DARPA Spectrum Collaboration Challenge, die volledig draait om samenwerking, krijgen alle teams een gemeenschappelijke frequentieband toegewezen. Ze moeten deze met elkaar delen en er tegelijkertijd efficiënt gebruik van maken bij het uitvoeren van taken zoals het doorsturen van zware videobestanden of het ondersteunen van tijdsgevoelige drone-communicatie.

Als bijvoorbeeld een team op een gegeven moment meer spectrum nodig heeft om meerdere zware videostreams van hoge kwaliteit te verzenden, moeten de teams samenwerken om een ??balans te vinden, waarbij eventueel gefocust wordt op het leveren van bestanden die minder bandbreedte nodig hebben.

De uiteindelijke winnaar van de uitdaging is het team dat zijn eigen taken op de best mogelijke manier uitvoert en tegelijkertijd op de meest flexibele manier de andere teams ondersteunt bij hun zoektocht naar bandbreedte.

Dit winnende team ontvangt daarna 1,8 miljoen euro voor verder onderzoek.


Dit zijn de leden van het SCATTER-team: Ingrid Moerman, Spilios Giannoulis, Xianjun Jiao, Felipe Augusto Pereira de Figueiredo, Irfan Jabandzic, Michael Mehari, Steven Latré, Carlos Donato, Ruben Mennes, Miguel Camelo, Yorick De Bock, Farouk Mahfoudhi, Ivan Seskar, Dragoslav Stojadinovic, Prasanthi Maddala, Jakob Struyve.

Meer informatie: spectrumcollaborationchallenge.com