Studenten winnen OVAM Ecodesign Awards

Dit jaar werd bekroond: een verlichtingsarmatuur dat ter plaatse is te herstellen, 3D printen van onderdelen voor een hoofdtelefoon en een biocomposiet met als bindmiddel geweekte zetmelen.

Trefwoorden: #3D printen, #Ecodesign Awards, #hergebruik, #hoofdtelefoon, #OVAM, #verlichtingsarmatuur

Lees verder

Techniek

( Foto: OVAM )

ENGINEERINGNET.BE - De Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) beloonde onlangs de beste projecten van student-ontwerpers die oog hebben voor duurzaamheid. Er werden dit jaar 64 projecten ingezonden.

De eerste prijs in de categorie 'Problem Solving' ging naar het project Devel’up van Bert Vuylsteke, die de opleiding Industrieel Ontwerpen aan de UGent doet.

Devel’up is een onderzoek naar de valorisatie van groente- en fruitafval. Het resultaat is een biocomposiet met als bindmiddel geweekte zetmelen. De composiet is snel te composteren.

Het materiaal is daarom geschikt als decoratie voor evenementen als expo’s en festivals. Zo wordt groente- en fruitafval gevaloriseerd in een nieuw product dat milieuvriendelijker is dan de alternatieven.

Twee projecten kregen een eervolle vermelding in de categorie 'Everyday Life':

  • Joren Malfroy en Jari Peeters, die de opleiding Burgerlijk Ingenieur volgen aan de KU Leuven, ontwierpen een nieuw verlichtingsarmatuur dat ter plaatse is te herstellen. Dit bespaart brandstof voor transport en vermindert dus ook de CO2-uitstoot.

    Dankzij het innovatieve ontwerp van een ‘spring pin’, is het armatuur snel te demonteren. Ook zijn componenten van het verlichtingsarmatuur makkelijker te recyclen of te hergebruiken. In de productie is het gebruik van plaatmetaal afgenomen met 22%.

    ETAP, een Europees bedrijf gespecialiseerd in energiezuinige en flexibele verlichtingsoplossingen, bekijkt of het concept toepasbaar is in nieuwe armaturen.

  • Het project Compos3D van Michelle Vandepoele (Industrieel Ontwerpen – UGent) maakt het mogelijk om onderdelen te wisselen van je hoofdtelefoon om deze verder te personaliseren of te vervangen als ze versleten zijn.

    Met 3D printing is het mogelijk om stukken op maat te maken, en in allerlei kleuren en patronen naar keuze. Gebruikte onderdelen worden teruggebracht naar de maker, wat recyclage verzekerd.


Klik hier voor meer informatie over de Ecodesign awards