Duurzaam innoveren met textiel - artikel

Plant & Factory 18/10/2019 11:10:32

Met 1.818 exposanten uit 59 landen handhaaft het tweejaarlijkse Techtextil-Texprocess (Frankfurt) zich als de belangrijkste internationale vakbeurs voor textiel en soepele materialen.

Lees hieronder verder   
Verwant

Vakbeurs Métamorphoses richt blik naar overmorgen

Bezoek de Energy Storage & Distribution conferentie

Duurzaam innoveren met textiel - artikel

ABISS wordt beursplatform voor smart & connected industry

Métamorphoses, de beurs die uitkijkt naar overmorgen

Empack toont de toekomst van verpakkingstechnologie

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Ingenieursdebat: Implementatie Industrie 4.0

Ingenieurshuis - Antwerpen

maandag 18 november 2019

Inzicht in lastechniek

Het Ingenieurshuis - Antwerpen

van 18/11/2019 tot 16/12/2019

Kwaliteitsmanagement

Europahotel - Gent

dinsdag 19 november 2019

Seminarie: Ethiek van techniek

Koninklijke Militaire School - Brussel

dinsdag 19 november 2019

Welding Week 2019

Flanders Expo Gent

van 19/11/2019 tot 21/11/2019

ie-net-lezing futurist Richard van Hooijdonk

Congrescentrum Ter Elst - Edegem

woensdag 20 november 2019

Keuze van de redactie

(6/11) Ontwikkeling drijvend offshore windproject in Schotse wateren

(6/11) Nieuw Belgisch medtech-fonds haalt 20 miljoen euro op

(5/11) Jaguar Land Rover verwerkt elektronica in interieur-onderdelen

(31/10) Digitalisering topprioriteit voor Nederlandse en Belgische bedrijven

(29/10) Opening recyclingbedrijf in Haven Oostende

(29/10) AB InBev organiseert grootste deel haventransport per trein

>> Meer blikvangers

Download het artikel in

ENGINEERINGNET.BE - Ook de 42.500 bezoekers uit 105 landen waren goed voor een nieuw record. De organisatoren vroegen exposanten expliciet om duurzaamheid op hun agenda te zetten. Twee winnaars wonnen de Innovation Award in de categorie ‘duurzaamheid'.

Een van die winnaars was het Belgische Centexbel, met Bio4self. Het expertisecentrum ontwikkelde dit thermoplastisch composietmateriaal in samenwerking met het Deense Comfil, de Technische Universiteit Denemarken, het Slovaakse Chemosvit Fibrochem en het Duitse Fraunhofer ICT. Centexbel coördineerde deze samenwerking in het kader van een Europees project.

Eerder dit jaar won Bio4self ook al de Innovation Award op de Parijse JEC-composietbeurs. Bio4self is een biogebaseerd, eenvoudig te recycleren en 'zelfversterkt' composietmateriaal, opgebouwd uit twee soorten PLA (polymelkzuur) vezels met verschillende smelttemperaturen. PLA worden geproduceerd uit plantaardige grondstoffen zoals maiszetmeel of suikerriet.

Smelttemperatuur
Het PLA met lage smelttemperatuur fungeert in de toepassing van Centexbel als matrix en het PLA met hoge smelttemperatuur en stijfheid als vezelversterking. Beide PLA’s worden met elkaar verweven en daarna verhit tot boven de laagste smelttemperatuur. Daardoor vervloeien de matrixvezels in elkaar en krijgt het (daarna af te koelen) combinatieproduct de gewenste eigenschappen, zoals zijn hoge mechanische sterkte.

De projectpartners vonden oplossingen voor zowel de verwerking van beide PLA’s als voor de procescondities (consolidatie en thermoforming) voor de industriële productie van het composietmateriaal. Verder stelden ze de smeltextrusie op punt en slaagden ze erin het materiaal vochtresistent te maken. "Hiermee wordt PLA opgewaardeerd als materiaal voor meer technische en meer veeleisende eindtoepassingen, zoals automotive en huishoudelektronica, en biedt het ook mogelijkheden voor onder meer sport, transport en medische hulpmiddelen," zegt onderzoeker Jonathan Costenoble.


Duurzaamheidsprijs voor Bio4self. Jonathan Costenoble en Jan Laperre (Centexbel) naast hun autozetelschelp in ‘PLA van soorten’. (Foto: KM)

Interessant is ook de kostprijs. Die zou veel lager liggen dan die van op koolstofvezels gebaseerde composieten. Een ander pluspunt is de commerciële beschikbaarheid van de basismaterialen en de nodige machines. Hierdoor is de productie industrieel opschaalbaar. De gebruikte PLA’s zijn niet alleen biogebaseerd maar ook recycleerbaar en geschikt voor industriële compostering.

"Ons Bio4self-composiet voldoet aan de vereisten voor bestaande zelfversterkte polypropyleen (PP) composieten," legt general manager Jan Laperre (ook voorzitter van de Innovation Award jury) uit. "Ze hebben een stijfheid van 4 GPa. Dat is vergelijkbaar met die van PP."

Een gemiddelde auto telt ongeveer veertig onderdelen die bestaan uit vezelachtige en vezelversterkte materialen. Zowat een derde van de standhouders op Techtextil toonde toepassingen voor de automotive sector. Niet toevallig illustreerde Bio4self zijn award met de schelp van een passagierszetel in het nieuwe composietmateriaal.

Picasso in Portugal
De tweede award voor duurzame innovatie ging naar Picasso. Deze Portugese coöperatie ontwikkelde een manier om kleding te verven en tegen de inwerking van bacteriën te behandelen, gebaseerd op plantenextracten, schimmels en enzymen. Ze mikt op markten met grote ecologische gevoeligheid. De coöperanten zijn het Portugese centrum voor nanotechnologie en slimme materialen (CeNTI), het Citeve textieltechnologie center, de specialist in duurzaam textiel Tintex, kruiden- en specerijenproducent Ervital en het biotechnologiebedrijf Bioinvitro Biotecnologia.

"We gebruiken alleen plantaardige basismaterialen die niet in aanmerking komen voor voedselproductie," verklaren CTO Carla Silva en relatieverantwoordelijke Cristina Castro. "Het gaat bijvoorbeeld om kurkpoeder." In vergelijking met traditionele chemische verfstoffen kunnen de Picasso-verfstoffen bij lagere temperaturen worden aangebracht en wordt bij het verven veel minder water verbruikt of vervuild.


Carla Silva is innovatief met kurk in het prijswinnende Picasso-project. (Foto: KM)

In de categorie 'nieuwe materialen' bekroonde de vakjury een ander Portugees bedrijf. Ook Sedacor maakt gebruik van het typisch Portugese landbouwproduct dat kurk is. Het ontwikkelde hiermee een nieuw garen, Cork-a-Tex. In vergelijking met bestaande kurkgebaseerde textielmaterialen is Cork-a-Tex vrij soepel. Het belangrijkste toepassingsgebied is de interieurafwerking maar Sedacor mikt hiermee ook op de modewereld.

Textile mining
Het Deutsche Textilforschungszentrum Nord-West (Krefeld) won de trofee voor 'nieuwe technieken.' Het onderzoekscentrum pakte onder de hoofding 'textile mining' uit met nieuwe filtertechnieken om op een goedkope manier te voorkomen dat kostbare metalen zoals goud, platina en palladium tijdens productieprocessen worden weggespoeld met het afvalwater. Dat komt van pas in onder meer galvanisatieprocessen en in elektro-coating.
De volgende Techtexil-Texprocess gaat door van 4 tot 7 mei 2021. <<
Door Koen Mortelmans

Kadertekst 1
Slimme handschoen
Robert Bosch GmbH en H. Stoll AG vingen een innovatieprijs voor hun naadloos geweven sensorhandschoen waarmee de drager machines maar ook AR/VR-toepassingen kan aansturen. Medische applicaties, voor revalidatie-oefeningen, bijvoorbeeld, worden eveneens in het vooruitzicht gesteld.

De prijs voor nieuwe toepassingen ging naar de E-Caption 2.0 slimme jas van de Portugese Beira Interior University. De jas moet operatoren die aan antennes werken beschermen tegen radiosignalen. Het textiel vangt de RF-energie op en LED’s zetten die om in licht dat de dosis aangeeft. <<

Kadertekst 2
Circulaire economie

Utexbel (Ronse) smijt zich op de circulaire economie. Het stapte hiervoor in het Europese samenwerkingsproject Retex. "In het noordoosten van Frankrijk en in België zijn vooral kleine en middelgrote bedrijven actief in de textielsector," aldus Jean-Luc Derycke, directeur duurzame ontwikkeling bij Utexbel. "Hun schaal is dikwijls te bescheiden om een samenhangend circulair beleid te voeren."


Wij zetten een productielijn op met gerecycleerde vezels voor kleding in de zorgsector, aldus Jean-Luc Derycke, directeur duurzame ontwikkeling bij Utexbel uit Ronse. (Foto: KM)

Hij verwijst daarbij naar onder meer de identificatie, het inzamelen en sorteren van het geschikte materiaal. Vooral katoen en polyester komen nog in te grote mate bij het afval terecht. Afzetmarkten voor circulaire producten zijn er in elk geval. Dat blijkt onder meer uit openbare aanbestedingen. Utexbel slaagde erin een productielijn op te zetten voor kleding voor de zorgsector.

De Nederlandse kledingfabrikant Van Moer zamelt in Nederlandse hospitalen versleten zorgkledij in. In een beschermde werkplaats worden knoppen, ritsen en andere gekleurde delen verwijderd. Een Frans bedrijf rafelt het overblijvende materiaal uit tot vezels. Utexbel vermengt die vezels met verliesmateriaal uit de eigen productieprocessen, met vers katoen en gerecycleerd pet-materiaal. Het eindresultaat is een vezelmengsel van 67% polyester en 33% katoen. Daarmee maakt het garens, die het dan weer aan Van Moer levert.

"De nieuwe zorgkledij die Van Moer ermee maakt is bijna 100% wit," zegt Derycke. "Alleen van heel dichtbij zie je soms een fijne kleurnuance." Hij ziet nog ruimte voor verbetering. "Er komt nog altijd een groot deel van de oude kleding bij het afval terecht, in de vorm van weefselresten en katoenstof." <<

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

DP World verlaagt CO2-voetafdruk door inzet hybride containerliften

Onlangs kwamen 10 van in totaal 19 nieuwe hybride straddle carriers aan op de Antwerp Gateway terminal van DP World. De aankoop maakt deel uit van een investering van 197 miljoen euro.

Rittal shelter solutions veroveren de markt - techniek

Rittal Belgium vierde onlangs de levering van de 500ste AAC-shelter aan een tevreden klant. De shelters beschermen apparatuur en installaties tegen externe factoren en bieden vele voordelen.

Bijzondere supergeleider dankzij vrij hangende laagjes

Supergeleiding verdwijnt bij blootstelling van het materiaal aan een sterk magneetveld. Rijksuniversiteit Groningen ontdekte dat de zogeheten Ising supergeleiding daar tegen is beschermd.

Leuven’s onderzoek ontrafelt hoe ziekenhuisbacterie hartklep infecteert

Onderzoekers van het Centrum voor Moleculaire en Vasculaire Biologie (KU Leuven) en UZ Leuven kunnen nu verklaren hoe de ziekenhuisbacterie zich aan een hartklep vasthecht.

Nieuwe pilootfabriek helpt productiebedrijven bij digitalisering

In Hasselt en Luik kunnen voortaan in een realistisch nagebouwde industriële omgeving, samen met specialisten van Sirris, hun eigen ‘productielijn van de toekomst’ gebouwd en getest worden.

Succesvolle test nieuwe 5G/6G antennetechnologie

TU Eindhoven heeft een nieuwe antennetechnologie ontwikkeld die voor de extreem snelle vorm van 5G en diens opvolger 6G communicatie over al wat langere afstanden mogelijk maakt.

Tips voor een betere afstemming tussen onderhoud & safety - whitepaper

Onderhoud en veiligheid zijn moeilijk los van elkaar te zien. Het meeste overzicht krijgt u door onderhoud en veiligheid met elkaar te integreren. Wij vertellen u hier graag meer over.

Vrije Universiteit Brussel lanceert ‘Circular Economy Challenge’

Studenten, ondernemers en andere innovatieve geesten kunnen tot 20 december in teamverband een projectvoorstel indienen dat past binnen de Brusselse circulaire economie.

Carlo Gavazzi lanceert nieuwe I/O-link smart configurator

De SCTL55 is de nieuwe draagbare, zelfaangedreven en gebruiksvriendelijke slimme configurator voor IO-Link-sensoren die gemakkelijke en snelle toegang tot sensorgegevens mogelijk maakt om sensorparameters overal en altijd te beheren. Het 5,5-inch HD-touchscreen biedt toegang tot diagnotische tools. >>

Partners