UNamur en SCK•CEN testen weerstand raderdieren in ISS

Onderzoek & Wetenschap 14/11/2019 15:32:18

Dit najaar sturen UNamur en het SCK•CEN een experiment naar het International Space Station (ISS). Voor dat experiment werd hardware ontwikkeld om autonoom raderdieren in leven te houden.

Lees hieronder verder   
Verwant

Belgische nanosatelliet met succes gelanceerd vanuit ISS

Antwerp Space versnelt communicatie met ISS

Sabca onder nieuwe vleugels

Solar Orbiter gaat zonnewind onderzoeken

Superversnellers met bundels muonen mogelijk door nieuwe koeltechniek

Neutrinodetector KM3NeT kreeg 2 nieuwe dectorlijnen

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Verbreed uw basiskennis over stoom

Spirax Sarco Gent en Westerlo

dinsdag 3 maart 2020

Tips & Tricks voor veilige werking stoominstallatie

Spirax Sarco Gent en Brasschaat

woensdag 4 maart 2020

100.000 ingrijpende energetische renovaties per jaar realiseren

(studiedag) Sint-Niklaas

donderdag 5 maart 2020

Haal het meeste uit uw ketelhuis

Spirax Sarco Gent en Westerlo

donderdag 5 maart 2020

INE (Indumation Network Event)

Brabanthal Leuven

donderdag 5 maart 2020

Wordt vakbekwaam persoon stoominstallatie

Spirax Sarco Westerlo

dinsdag 10 maart 2020

Keuze van de redactie

(19/2) Start-ups scoren beter op gebied van jobcreatie en investeringen

(19/2) Vier nieuwe Vlaamse Fabrieken van de Toekomst bekroond

(18/2) Aquafin gaat energie leveren uit afvalwater

(17/2) ITMA 2019: Geen schering en inslag - artikel

(12/2) DEME Offshore en Herrenknecht bouwen samen onderzeese boor

(12/2) Winnaars Foreign Investment Trophy 2020 bekend gemaakt

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Die raderdieren (rotifers) hebben een hoge stralingsweerstand. Prof. Karine Van Doninck, biologe bij UNamur en hoofdonderzoekster in dit project, wil met dit experiment de onderliggende oorzaken daarvan blootleggen.

Die inzichten kunnen namelijk een rol spelen in de ontwikkeling van manieren om de stralingsweerstand van astronauten bij toekomstige ruimtereizen te verhogen.

Prof. Sarah Baatout, radiobiologe bij SCK•CEN: “Een van de grootste showstoppers is langdurige gewichtloosheid en kosmische straling. Ze tasten o.a. ons gezichtsvermogen aan, maken onze botten brozer en geven ons een verhoogd risico op kanker.”

Uit onderzoek blijkt dat sommige organismen beter bestand zijn tegen ruimte-omstandigheden dan de mens. Raderdieren bijvoorbeeld overleven in een luchtledige ruimte en bieden beter weerstand aan hoge stralingsdosissen en zelfs uitdroging. Dat is merkwaardig, omdat hun cellulaire opbouw op die van de mens gelijkt.

Om de onderliggende oorzaken bloot te leggen, sturen UNamur en SCK•CEN in december vanuit Florida een experiment in de ruimte. De raderdieren zullen gedurende twee weken zich in het ISS in een baan rond de aarde bewegen, waar ze aan de effecten van de ruimte worden blootgesteld.

Eenmaal terug op aarde, zullen de onderzoekers de stalen onderzoeken op hun voortplanting, genexpressie en genoomstructuur.

Dr. Boris Hespeels, bioloog bij UNamur: “Genexpressie geeft cellen het signaal om eiwitten aan te maken, wanneer deze nodig zijn om bijvoorbeeld schade aan het DNA te herstellen. Door dat in detail te bestuderen, kunnen we zien welke processen er bij raderdieren optreden en dus welke processen hen tegen de extreme ruimte-omgeving beschermen.”

Van Doninck: “Nadien controleren we in hun genoomstructuur of het beschadigde DNA juist hersteld is. Een slecht hersteld genoom kan leiden tot onvruchtbaarheid, afwijkingen in het nageslacht of zelfs de dood.” << (Guy Leysen) (foto: rotifer-in-space.com)

ACHTERGROND
Dit project is een mooi voorbeeld van mannen en vrouwen van verschillende instellingen, die aan één project werken.

Biologen Karine Van Doninck en Boris Hespeels (UNamur), fysici van het laboratorium van prof. S. Lucas en Anne-Catherine Heuskin (UNamur) en radiobiologen Sarah Baatout en Bjorn Baselet (SCK•CEN) slaan de handen in elkaar om dit experiment in de ruimte te sturen.

Om hierin te slagen, kunnen de onderzoekers rekenen op een subsidie van ESA en de technische deskundigheid van Kayser Italia. <<

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

BAM krijgt opdracht voor bouw pps-gevangenis in Dendermonde

Het financieringscontract voor het ontwerp, de bouw, de financiering en het onderhoud van een nieuwe gevangenis in Dendermonde werd onlangs succesvol afgerond. Het PPP werd onlangs verleend.

Belgische nanosatelliet met succes gelanceerd vanuit ISS

Onlangs werd de nanosatelliet Qarman, die volledig door het von Karman Instituut uit Sint-Genesius-Rode ontworpen en opgebouwd werd, succesvol in een baan rond de aarde gebracht.

Maintenance en Pumps & Valves: grootste Belgische event voor de industrie

2020 staat meer dan ooit in het teken van digitaliseren en innoveren. De efficiëntste manier om uw kennis hierin bij te schaven, is een bezoek te brengen aan Maintenance en Pumps & Valves.

Spin-off ontwikkelt nieuwe antibiotica tegen resistente bacteriën

Onderzoekers van Rijksuniversiteit Groningen hebben stoffen ontdekt die de werking van bestaande antibiotica verbeteren, om zo nieuwe antibiotica te maken tegen multiresistente bacteriën.

Hackaton als extra boost voor dynamiek in de Westhoek

POM West-Vlaanderen en Voka - Kamer van Koophandel West-Vlaanderen organiseerden op 14 en 15 februari laatstleden de inspiration bootcamp ‘Make de Westhoek Great Again’.

Ontrafelen samenstelling van complexe moleculaire systemen

De twee Amsterdamse universiteiten werken met het Nederlands Forensisch Instituut, Genentech, Shell en DSM aan geautomatiseerde methoden voor de karakterisering van complexe monsters.

Start-ups scoren beter op gebied van jobcreatie en investeringen

Uit een bevraging van Start it @KBC blijkt dat de werkgelegenheid, de verkoop en de investeringen bij start-ups sterk in de lift zitten. Gemiddeld scoren ze beter dan KMO's.

Vier nieuwe Vlaamse Fabrieken van de Toekomst bekroond

Audi Brussels, Kautex Textron Benelux, Total en Vandemoortele zijn de nieuwe Fabrieken van de Toekomst, maakbedrijven die dankzij strategische transformaties de grootste doorbraak boekten.

Master Builders Solutions lanceert innovatieve Ucrete CS

Sinds begin 2020 wordt het Ucrete-vloersysteem van Master Builders Solutions geïntroduceerd. Dit systeem bestaat uit vloersystemen met een uitgebreid kleurenpalet, onder meer met pasteltinten, voor esthetische industriële vloeren. Het heeft een verbeterde weerstand tegen chemische verkleuring en UV-licht. >>

Partners