Organ-on-a-chip helpt ziektes beter begrijpen

Het Leids Universitair Medisch Centrum werkt samen de Universiteit Twente aan een gestandaardiseerd systeem voor organs-on-chips, een soort kunstorgaantje waar ook bloed doorheen stroomt.

Trefwoorden: #chip, #Christine Mummery, #human Organ and Disease Model technologies, #Leiden Bio Science Park, #LUMC, #medicijnen, #Mimetas, #Ncardia, #organs-on-chips, #pomp, #regelsysteem, #toxisch, #UTwente

Lees verder

research

( Foto: By Vjsieben - Own work, CC BY 3.0 )

ENGINEERINGNET.BE - Bijna alle academische ziekenhuizen en veel universiteiten en instituten werken aan de ontwikkeling van organs-on-chips.

Om dit te coördineren en te zorgen dat niet elke universiteit alles alleen hoeft te doen, is in 2015 het human Organ and Disease Model technologies (hDMT) opgericht.

‘We laten ruimte voor ieders eigen creativiteit, maar proberen te voorkomen dat onderzoek dubbel wordt gedaan. Verder delen we technologie en stamcellijnen van bepaalde patiënten,’ vertelt Christine Mummery, hoogleraar Ontwikkelingsbiologie en Hoofd van de afdeling Anatomie en Embryologie aan het LUMC.

Mummery en haar team werken samen met onderzoekers van de Universiteit Twente – waar de Leidse hoogleraar nog een deeltijdaanstelling heeft – aan een gestandaardiseerd systeem voor organs-on-chips.

‘Nu moet elke chip zijn eigen pompjes en regelsystemen hebben. In Twente werken ze aan een systeem waarbij dat centraal geregeld is; de chips kun je er als een soort legoblokjes in steken,’ zegt Mummery. ‘En in Leiden kijken we vervolgens hoe de cellen het best overleven in dit systeem. Ook ontwikkelen we een manier om in real time uit te lezen op welke manier en hoe snel cellen reageren, bijvoorbeeld op toxische stoffen of medicijnen.’

Het onderzoek leidde ook tot spin-off-bedrijven zoals Ncardia en Mimetas, die onderdelen voor organs-on-chips ontwikkelen en beiden hun kantoor hebben op het Leiden Bio Science Park. Ook zijn farmaceutische bedrijven uit binnen- en buitenland geïnteresseerd in samenwerkingen. De organs-on-a-chiptechnologie is namelijk veelbelovend voor het testen van medicijnen.

‘Om een medicijn te testen zijn nu nog proefdieren, vaak muizen, nodig. Naast dat dit natuurlijk niet fijn is, kost het ook veel tijd en geld. En dan heb je nog de kans dat het geteste middel in een mens alsnog niet goed werkt, omdat die toch anders in elkaar zitten dan muizen,’ zegt Mummery.

‘Met de organs-on-chips willen we allereerst betere – realistischere – testsystemen ontwikkelen. Als daarmee het aantal proefdieren ook nog daalt, is dat mooi meegenomen.’