Gouddeeltjes maken eiwitten zichtbaar

Onderzoek & Wetenschap 16/12/2019 9:43:02

TU Eindhoven onderzoekt het zichtbaar maken van eiwit-interacties met behulp van gouddeeltjes, om zo te ontrafelen hoe het vouwen van eiwitten in zijn werk gaat als middel tegen Parkinson.

Lees hieronder verder   
Verwant

Amerikaanse investeringsmaatschappij pompt 50 miljoen euro in Univercells

MRM Health gaat met DuPont Nutrition & Biosciences samenwerken

Chinese proeven bevestigen werking chloroquine tegen coronavirus

Spin-off ontwikkelt nieuwe antibiotica tegen resistente bacteriën

Vlaamse kennisinstellingen ontwikkelen staprobot voor kinderen

Nieuwe nanosensor detecteert kanker-biomarkers in druppel bloed

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Workshop Industrial Security

Kortrijk, Wondelgem, Berchem en Diepenbeek

van 25/02/2020 tot 5/03/2020

Elektrisch voertuig: mobiele batterij of extra belasting net?

UGent Campus Kortrijk

dinsdag 25 februari 2020

Verbreed uw basiskennis over stoom

Spirax Sarco Gent en Westerlo

dinsdag 3 maart 2020

Tips & Tricks voor veilige werking stoominstallatie

Spirax Sarco Gent en Brasschaat

woensdag 4 maart 2020

100.000 ingrijpende energetische renovaties per jaar realiseren

(studiedag) Sint-Niklaas

donderdag 5 maart 2020

Haal het meeste uit uw ketelhuis

Spirax Sarco Gent en Westerlo

donderdag 5 maart 2020

Keuze van de redactie

(19/2) Start-ups scoren beter op gebied van jobcreatie en investeringen

(19/2) Vier nieuwe Vlaamse Fabrieken van de Toekomst bekroond

(18/2) Aquafin gaat energie leveren uit afvalwater

(17/2) ITMA 2019: Geen schering en inslag - artikel

(12/2) DEME Offshore en Herrenknecht bouwen samen onderzeese boor

(12/2) Winnaars Foreign Investment Trophy 2020 bekend gemaakt

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Eiwitten in het menselijk lichaam zijn zo gevouwen dat ze hun functie het beste kunnen uitvoeren. Gaat het vouwen verkeerd, dan kan dit leiden tot ziektes als Parkinson of Alzheimer.

Zogeheten chaperonne-eiwitten zorgen dat er zo min mogelijk fouten optreden bij het vouwen. Onderzoekers weten nog niet hoe die chaperonne-eiwitten hun werk doen.

Ze weten alleen dat verschillende chaperonne-eiwitten nauw samenwerken, op een bepaald moment binden aan het te vouwen eiwit en daarna weer loslaten.

TU/e-onderzoeker moleculaire plasmonica Peter Zijlstra wil dit proces zichtbaar maken door een gouddeeltje in te zetten als ‘zaklamp’.

Huidige microscopen kun je vergelijken met een grote lichtbundel, waarmee duizenden eiwitten tegelijkertijd belicht worden. Het is zo niet mogelijk om het gedrag van één van die eiwitten in de massa te volgen.

De onderzoekers gebruiken nu een gouddeeltje om een veel kleiner aantal eiwitten te belichten, als een zaklamp met een zeer smalle lichtbundel.

“We binden een te vouwen eiwit aan een gouddeeltje. Op die manier kunnen we heel gericht de chaperonnes die aan dát eiwit binden op laten lichten,” aldus Zijlstra.

Elk van de chaperonnes die nodig zijn om het eiwit te vouwen licht op in een andere kleur. Zijlstra: “Door te volgen welke kleur oplicht, zien we welke chaperonne eiwitten samenwerken. We kunnen zo ook zien in welke volgorde ze werken, en hoe lang elke chaperonne moet binden om het eiwit te vouwen.”

Zo kan Zijlstra ook vergelijken of het vouwen mét chaperonnes sneller gaat dan het vouwen zonder deze hulp-eiwitten.

Zijlstra’s techniek moet binnen drie jaar toepasbaar zijn op alle standaard optische microscopen. Daarna willen de onderzoekers aan het werk met het bestuderen van de chaperonne-eiwitten.

Ook willen ze de techniek beschikbaar maken voor andere onderzoekers. Zijlstra: “We willen andere onderzoekers een soort handleiding meegeven. Met deze microscoop, deze kleurstof en dit gouddeeltje kun je eiwit-interacties bestuderen.”

Zijlstra ontving een Consolidator Grant van 2 miljoen euro van de European Research Council voor dit onderzoek. << (Lydia Heida) (foto: kjpargeter - 123RF)

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Start-ups scoren beter op gebied van jobcreatie en investeringen

Uit een bevraging van Start it @KBC blijkt dat de werkgelegenheid, de verkoop en de investeringen bij start-ups sterk in de lift zitten. Gemiddeld scoren ze beter dan KMO's.

Vier nieuwe Vlaamse Fabrieken van de Toekomst bekroond

Audi Brussels, Kautex Textron Benelux, Total en Vandemoortele zijn de nieuwe Fabrieken van de Toekomst, maakbedrijven die dankzij strategische transformaties de grootste doorbraak boekten.

Belgian Offshore Days 2020 focust op geavanceerd data-gebruik

De Belgian Offshore Days 2020 conferentie in Oostende zal dit jaar in het teken staan van geavanceerd gebruik van ‘data’ doorheen de levenscyclus van offshore wind parken.

Omschakeling van aardolie naar hout in chemische industrie haalbaar?

Een interdisciplinair team van onder andere bio-ingenieurs en economen van de KU Leuven heeft in kaart gebracht hoe hout aardolie kan vervangen in de chemische industrie.

Fluvius realiseert technisch hoogstandje bij Katoen Natie

Fluvius heeft eind 2019 twee windturbines gekoppeld aan de elektriciteitscabine van de logistieke site. Gecombineerd met zonnepanelen gebruikt Katoen Natie nu voor 70% aan duurzame energie.

Chemische bouwsteen uit hernieuwbare grondstof ontwikkeld

De universiteiten van Antwerpen, Gent en Leuven zijn er in geslaagd om op een duurzamere manier catechol te maken, vertrekkende van een hernieuwbare grondstof.

Antwerp Space versnelt communicatie met ISS

Een onlangs gelanceerde Antares-raket vervoerde niet enkel benodigdheden voor de bemanning, maar ook een geavanceerde ARGO-modem van het Belgische Antwerp Space.

Vlaamse kennisinstellingen ontwikkelen staprobot voor kinderen

Het project MOTION wil kinderen met een neurologische aandoening helpen met een gepersonaliseerd en meegroeiend exoskelet: een combinatie van 3D-techniek, lichte materialen en slim textiel.

speedigus service: slijtvaste maatwerk-onderdelen

Om altijd snel de juiste glijlageroplossingen te kunnen leveren en te installeren, heeft igus meer dan 12.000 verschillende iglidur glijlagertypen gemaakt van tribo-polymeren in voorraad. Daarnaast produceert igus maatwerkcomponenten. Dit wordt bepaald door de motion plastics specialist op basis van de benodigde aantallen.

Partners