Evonetix schaalt samen met imec productie microchips op

Evonetix, dat een desktoptoestel voor DNA-synthese ontwikkelt op basis van een vernieuwende microchip, gaat samenwerken met onderzoeks- en innovatiehub imec.

Trefwoorden: #Evonetix, #imec, #microchip, #productie, #synthetisch DNA

Lees verder

Techniek

( Foto: imec )

ENGINEERINGNET.BE - Samen zullen ze het productieproces van de unieke microchips opschalen om het DNA-synthesetoestel van Evonetix op commerciële schaal te kunnen produceren. Het toestel zal een belangrijke vooruitgang betekenen in het snel groeiende domein van de synthetische biologie.

Door de evolutie in DNA sequencing is de kennis rond DNA en DNA-sequenties in de afgelopen tien jaar explosief toegenomen. Het wordt steeds duidelijker hoe interessant DNA is als basis voor nieuwe toepassingen, om inzicht te krijgen in het metabolisme, in organismen, in ziektes, maar ook om industriële processen te verbeteren, om nieuwe processen te creëren, of om genomen met nieuwe of verbeterde eigenschappen te ontwikkelen.

Dit ontwikkelingsdomein, dat bekend staat als de synthetische biologie, zal de komende jaren snel groeien en een enorme impact hebben op veel industrieën. Maar zover zijn we nog niet. Om DNA breed te kunnen toepassen in al deze verschillende domeinen is er nood aan een snelle, betrouwbare en kostenefficiënte manier om grote volumes synthetisch DNA te produceren.

De technologie van Evonetix maakt gebruik van een MEMS (micro-elektromechanische) siliciumchip die DNA synthetiseert op vele duizenden onafhankelijk gecontroleerde reactielocaties of 'pixels', en dat op een zeer parallelle manier. Na de synthese worden de DNA-strengen op de chip geassembleerd tot dubbelstrengig DNA, waarbij de fouten worden geïdentificeerd en verwijderd.

De nauwkeurigheid, de productieschaal en de snelheid van het unieke syntheseproces van deze microchip is enkele grootte-orden beter dan bij conventionele benaderingen. Samen met imec zal het proces voor de productie van de MEMS-gebaseerde chips nu opgeschaald worden naar 200 mm siliciumwafers zodat industriële productie mogelijk wordt.

Imec zal Evonetix ook ondersteunen bij de transfer van het productieproces naar een chipfabrikant voor de productie van chips in hoge volumes.