Doorbraak voor opgeschaalde perovskiet-zonnemodules

De opgeschaalde perovskiet-zonnemodules, ontwikkeld door Solliance-partners TNO, imec en de TU/e hebben drie kritische stabiliteitstests doorstaan. Een mijlpaal voor deze technologie.

Trefwoorden: #imec, #perovsiet, #Solliance Solar Research, #TNO, #TU/e, #zonne-energie, #zonnecellen, #zonnepanelen

Lees verder

Nieuws

( Foto: Solliance Solar Research )

ENGINEERINGNET.BE - Perovskiet zonnecellen en modules combineren een hoge efficiëntie (tot 25,2%) met een eenvoudige verwerkbaarheid en zijn gebaseerd op goedkope en niet-schaarse materialen.

Tandem-zonnemodules bestaande uit een semi-transparante perovskietmodule gestapeld bovenop een conventionele CIGS- of silicium-zonnemodule kunnen de algehele efficiëntie verhogen tot nieuwe recordwaarden.

Vanwege deze veelzijdigheid is er veel aandacht voor deze nieuwe zonne-energietechnologie. Er waren echter zorgen over hun stabiliteit, omdat de vroege apparaten slechts enkele minuten stabiel waren. Daarom werden deze modules nu aan 3 verschillende stabiliteitstests onderworpen: de light soak-test, de damp-heat test en de thermal cycle test.

Voor de light soak-test werden de modules tijdens 1.000 uur ononderbroken verlicht met een intensiteit gelijk aan die van de zon. In de eerste 100 uur nam de opbrengst toe, waarna dit stabiliseerde.

Na de damp heat test (1.000 uur blootstelling aan een hoge luchtvochtigheid (relatieve luchtvochtigheid van 85%) gecombineerd met blootstelling aan een temperatuur van 85°C) bleven de prestaties van de perovskietmodule op 95% van zijn oorspronkelijke niveau. Dit ligt binnen de limiet om van een ??succesvolle test te spreken.

De thermal cycling test (50 thermische cycli van -40°C tot 85°C) heeft geen efficiëntieverlies veroorzaakt, wat wijst op een uitstekende stabiliteit en een succesvolle encapsulation strategie om deze zware omstandigheden te weerstaan.

Deze succesvolle resultaten brengen de commerciële productie van perovskiet gebaseerde dunnefilmtechnologie alweer een stap dichterbij.