5 technologische trends die industrie in 2020 vormgeven

Volgens Hannes Niederhauser, CEO bij Kontron zijn edge computing, realtime netwerken inclusief 5G, nieuwe normen voor ingebedde platforms, cyberbeveiliging en AI de technologietrends in 2020

Trefwoorden: #AI, #Hannes Niederhauser, #IoT, #Kontron, #technologietrends

Lees verder

Columns

( Foto: Kontron )

ENGINEERINGNET.BE - Niederhauser is ervan overtuigd dat de aanhoudende trend naar digitalisering in bedrijven en de voortdurende snelle innovatiecycli in IT een groei garanderen, zelfs indien de economie uitdagender zou worden. Edge computing blijft onmisbaar voor de realisatie van de digitale transformatie in de industrie op basis van embedded en IoT-oplossingen.

Meer en meer concepten uit de cloud en het datacentergebied, zoals virtualisatie, modulaire software in containers en softwaregedefinieerde netwerken, maar ook kunstmatige intelligentie verschuiven naar het gebied van traditionele embedded systemen, waardoor applicaties flexibeler, schaalbaarder en eenvoudiger te beheren zijn.

Daarom nemen de eisen aan geavanceerde computerplatforms voortdurend toe en zijn nieuwe normen en producten nodig om hieraan te voldoen. Dit vereist eveneens moderne edge-platforms, die kunnen worden gebruikt voor krachtige edge-computing en als embedded edge-servers.

Met de uitbreiding van de gevestigde COM ExpressR-standaard voor Computer-on-Modules (COM) door de specificatie van de "COM-HPC"-standaard, worden nieuwe oplossingen met hogere verwerkingscapaciteit, grotere geheugencapaciteiten en verhoogde bandbreedtes voor gegevensoverdracht mogelijk.

De blijvende trend richting netwerken en digitalisering betekent verder dat er een grote vraag blijft naar modules, die gebruikt kunnen worden om machines, sensoren en actuatoren gemakkelijk te integreren. Om deze reden zijn ook standaardiserings­maatregelen gestart voor gesoldeerde System-on-Modules (SOM), die worden gebruikt in low-end / high-volume toepassingen. Een eerste specificatie door het SGET-standaardisatiecomité wordt midden 2020 verwacht.

Een belangrijke basis voor edge computing zijn realtime netwerk­infra­struc­turen die het ontwerpconcept een sterke boost geven. In de sector van de draadloze mobiele communicatie is de trend 5G en in de op standaarden gebaseerde real-time communicatie via de bedrade sector via TSN en OPC UA. 5G is een ideale aanvulling op de bedrade TSN-standaard.

In de mobiele communicatiesector maken virtuele radionetwerk-concepten (vRAN) en projecten zoals OpenRAN in TIP (Telecom Infra Project) de weg vrij voor puur softwaregedefinieerde, gecentraliseerde algemene netwerkplatforms.

De nieuwe edge-servers worden ook steeds vaker in deze omgeving gebruikt en helpen de laagste latenties te bereiken, bijvoorbeeld voor IoT-apparaten in de machine-omgeving, om de verbinding met het basisnetwerk te verlichten en de gegevensbeveiliging te verbeteren.

2020 wordt het jaar van TSN-toepassingsnormen. Nierderhauser verwacht dat de applicatieprofielen voor verticale markten, zoals Industrial Automation (IEC / IEEE 60802 TSN Profile for Industrial Automation) of Automotive In-Vehicle Communication (802.1DG), waaraan momenteel wordt gewerkt, vooruitstrevend zullen zijn. OPC UA zal steeds belangrijker worden als een fabrikant-onafhankelijk machine-to-machine protocol.

Dit jaar zal de vraag naar hard- en softwareoplossingen voor AI-applicaties met speciaal ontwikkelde processoren toenemen. Aanvankelijk verwacht ik dat de vraag vooral zal komen uit visiesystemen, intelligente patroonherkenning met video / beeldverwerking en autonome beweging van robots en voertuigen.

Tegelijkertijd met de stijgende eisen aan prestaties en mobiliteit van oplossingen en systemen, groeit ook de vraag naar meer beveiliging. Dit geldt niet alleen voor IT-systemen, maar ook voor IT-gerelateerde machines, sensoren en actuatoren uit de productieomgeving.


Door Hannes Niederhauser, CEO bij Kontron en Voorzitter van de raad van bestuur bij S&T AG