MICADO-instrument voor Extremely Large Telescope bereikt mijlpaal

Onderzoek & Wetenschap 23/01/2020 16:33:49

Het MICADO-consortium heeft met een internationale groep van deskundigen alle technische onderdelen van het instrument gecontroleerd en het voorbereidend ontwerp is nu goedgekeurd.

Lees hieronder verder   
Verwant

Belgische nanosatelliet met succes gelanceerd vanuit ISS

Antwerp Space versnelt communicatie met ISS

Sabca onder nieuwe vleugels

Solar Orbiter gaat zonnewind onderzoeken

Superversnellers met bundels muonen mogelijk door nieuwe koeltechniek

Neutrinodetector KM3NeT kreeg 2 nieuwe dectorlijnen

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Verbreed uw basiskennis over stoom

Spirax Sarco Gent en Westerlo

dinsdag 3 maart 2020

Tips & Tricks voor veilige werking stoominstallatie

Spirax Sarco Gent en Brasschaat

woensdag 4 maart 2020

100.000 ingrijpende energetische renovaties per jaar realiseren

(studiedag) Sint-Niklaas

donderdag 5 maart 2020

Haal het meeste uit uw ketelhuis

Spirax Sarco Gent en Westerlo

donderdag 5 maart 2020

INE (Indumation Network Event)

Brabanthal Leuven

donderdag 5 maart 2020

Wordt vakbekwaam persoon stoominstallatie

Spirax Sarco Westerlo

dinsdag 10 maart 2020

Keuze van de redactie

(19/2) Start-ups scoren beter op gebied van jobcreatie en investeringen

(19/2) Vier nieuwe Vlaamse Fabrieken van de Toekomst bekroond

(18/2) Aquafin gaat energie leveren uit afvalwater

(17/2) ITMA 2019: Geen schering en inslag - artikel

(12/2) DEME Offshore en Herrenknecht bouwen samen onderzeese boor

(12/2) Winnaars Foreign Investment Trophy 2020 bekend gemaakt

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - MICADO (Multi-Adaptive Optics Imaging Camera for Deep Observations) is het eerste speciaal voor ESO’s Extremely Large Telescope ontwikkelde camerasysteem. Het instrument is uitgerust voor het maken van opnamen, met name in het nabij-infrarood, en voor nauwkeurige en gevoelige spectroscopie.

Om het vertroebelende effect van de aardatmosfeer te compenseren, zal MICADO gebruik maken van twee verschillende adaptieve optische systemen. De vervormbare M4-spiegel wordt gebruikt voor scherpe opnamen met een klein beeldveld, de andere gebruiken de volledige capaciteiten van de MAORY-adaptieve optische modules voor een groter beeldveld.

MICADO zal de flexibiliteit hebben om vele soorten objecten aan de hemel waar te nemen en zijn spectroscopische capaciteiten zullen onze kennis van de samenstelling van deze objecten aanzienlijk vergroten.

Het instrument zal enkele van de meest fascinerende kwesties in de astronomie kunnen onderzoeken, waaronder de vragen hoe exoplaneten ontstaan, welke invloed de zwarte gaten in de centra van sterrenstelsels hebben op hun moederstelsels en hoe het heelal mettertijd is geëvolueerd.

Het consortium is onlangs, samen met een groep van externe deskundigen van over de hele wereld, een week lang bijeen geweest op het ESO-hoofdkwartier in Garching te Duitsland.

Dit om de optiek, mechanica, software en elektronica van het instrument, en het bijbehorende budgetplan onder de loep te nemen, om zo te kunnen vaststellen welke terreinen meer aandacht verdienden.

Na de bijeenkomst handelde het MICADO-team alle belangrijke vragen af die tijdens de review aan de orde kwamen. Het instrument is nu formeel geslaagd voor zijn voorbereidende ontwerpevaluatie. Een gedetailleerdere ontwerpfase, die moet leiden tot de uiteindelijke ontwerpevaluatie en de bouw van de vele componenten van het instrument, is in gang gezet. << (Lydia Heida) (foto: © MICADO consortium/ESO)

Partners in het project zijn onder meer:
het Max Planck Instituut (Duitsland), de Nederlandse Onderzoekschool voor Astronomie, CNRS/INSU (Centre National de la Recherche Scientifique/Institut National des Sciences de l’Univers, Frankrijk) en het Finse Centrum voor Astronomie (FINCA). <<

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

BAM krijgt opdracht voor bouw pps-gevangenis in Dendermonde

Het financieringscontract voor het ontwerp, de bouw, de financiering en het onderhoud van een nieuwe gevangenis in Dendermonde werd onlangs succesvol afgerond. Het PPP werd onlangs verleend.

Belgische nanosatelliet met succes gelanceerd vanuit ISS

Onlangs werd de nanosatelliet Qarman, die volledig door het von Karman Instituut uit Sint-Genesius-Rode ontworpen en opgebouwd werd, succesvol in een baan rond de aarde gebracht.

Maintenance en Pumps & Valves: grootste Belgische event voor de industrie

2020 staat meer dan ooit in het teken van digitaliseren en innoveren. De efficiëntste manier om uw kennis hierin bij te schaven, is een bezoek te brengen aan Maintenance en Pumps & Valves.

Spin-off ontwikkelt nieuwe antibiotica tegen resistente bacteriën

Onderzoekers van Rijksuniversiteit Groningen hebben stoffen ontdekt die de werking van bestaande antibiotica verbeteren, om zo nieuwe antibiotica te maken tegen multiresistente bacteriën.

Hackaton als extra boost voor dynamiek in de Westhoek

POM West-Vlaanderen en Voka - Kamer van Koophandel West-Vlaanderen organiseerden op 14 en 15 februari laatstleden de inspiration bootcamp ‘Make de Westhoek Great Again’.

Ontrafelen samenstelling van complexe moleculaire systemen

De twee Amsterdamse universiteiten werken met het Nederlands Forensisch Instituut, Genentech, Shell en DSM aan geautomatiseerde methoden voor de karakterisering van complexe monsters.

Start-ups scoren beter op gebied van jobcreatie en investeringen

Uit een bevraging van Start it @KBC blijkt dat de werkgelegenheid, de verkoop en de investeringen bij start-ups sterk in de lift zitten. Gemiddeld scoren ze beter dan KMO's.

Vier nieuwe Vlaamse Fabrieken van de Toekomst bekroond

Audi Brussels, Kautex Textron Benelux, Total en Vandemoortele zijn de nieuwe Fabrieken van de Toekomst, maakbedrijven die dankzij strategische transformaties de grootste doorbraak boekten.

Master Builders Solutions lanceert innovatieve Ucrete CS

Sinds begin 2020 wordt het Ucrete-vloersysteem van Master Builders Solutions geïntroduceerd. Dit systeem bestaat uit vloersystemen met een uitgebreid kleurenpalet, onder meer met pasteltinten, voor esthetische industriële vloeren. Het heeft een verbeterde weerstand tegen chemische verkleuring en UV-licht. >>

Partners