Waterstof voor het eerst zichtbaar op grensvlak titanium en titaniumhydride

Onderzoek & Wetenschap 7/02/2020 9:06:17

De Rijksuniversiteit Groningen ziet met een transmissie elektronenmicroscoop tegelijk metaal- en waterstofatomen, om zo theoretische modellen te toetsen over de structuur van een grensvlak.

Lees hieronder verder   
Verwant

VIB bouwt innovatieve bioincubator en nieuw hoofdkantoor

Wereldprimeur: DNA vouwt zich op in zigzag structuur

Wereldprimeur: cellen hebben ‘corvee’ binnen elektrische samenwerking

TU Eindhoven onderzoekt innovatieve argonmotor en 2D-nanomaterialen

Ontrafelen samenstelling van complexe moleculaire systemen

Eerste tewaterlating van nieuw onderzoeksschip RV Belgica

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Cursus Spoortechnieken - bijzondere projecten

Het Ingenieurshuis - Antwerpen

van 2/04/2020 tot 11/06/2020

Migratie van EPLAN 5 naar EPLAN Electric P8

EPLAN Webinar

vrijdag 17 april 2020

Global Manufacturing and Industrialisation Summit

Messegelände - Hannover

van 20/04/2020 tot 21/04/2020

Machinery safety awareness training

Pilz Academy - Herentals

dinsdag 21 april 2020

PNOZmulti programming

Pilz Academy - Gent

woensdag 22 april 2020

Cursus: stoom in theorie en praktijk

Armstrong - Herstal

vrijdag 24 april 2020

Keuze van de redactie

(25/3) Nieuw Antwerps-Duits pijpleidingtraject ecologisch en economisch goede zaak

(24/3) DEME tekent MoU voor bouw Japanse offshore windprojecten

(17/3) Vorig jaar werd recordaantal octrooien aangevraagd

(16/3) VIB boekt vooruitgang in onderzoek naar geneesmiddel tegen coronavirus

(12/3) UAntwerpen leidt Europees onderzoek naar Corona

(11/3) Microgenerator van nanodraden vervangt batterij

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Tot nu toe was niemand er nog in geslaagd om goede beelden te maken met daarin zware en zeer lichte atomen, zoals waterstof. Bart Kooi, hoogleraar Nanostructured Materials aan de RUG, wist dit met zijn collega’s te realiseren dankzij een nieuwe transmissie elektronenmicroscoop (TEM).

Verschillende innovaties waarover deze TEM beschikt, maakten het mogelijk om zowel titanium als waterstof zichtbaar te maken. Zware atomen zijn zichtbaar doordat zij de elektronen waarmee het monster wordt ‘belicht’ verstrooien. De verstrooide elektronen worden bij voorkeur opgevangen door hoge-hoek detectoren.

Kooi: ‘Maar waterstof is te licht om elektronen zo te verstrooien, voor die atomen moeten we gebruik maken van lage-hoek verstrooiing, via elektronengolven.’ Alleen veroorzaakt het materiaal interferentie van de golven, wat het tot nu toe zo goed als onmogelijk maakte om waterstofatomen goed te zien.

De golven zijn opgevangen door de lage-hoek detector. De nieuwe microscoop heeft daarvoor een ronde detector die in vier segmenten is opgedeeld. Door verschillen in de golven die de tegenover elkaar liggende segmenten passeren te analyseren en te kijken naar de veranderingen die optreden als de elektronenbundel langs het monster scant, is het mogelijk de interferentie weg te filteren zodat de waterstofatomen zichtbaar worden.

‘Je moet natuurlijk allereerst een microscoop hebben die kan scannen met een elektronenstraal die dunner is dan de afstand tussen de atomen. Vervolgens is er de combinatie van de gesegmenteerde detector en de software die de informatie analyseert waardoor het lukt de atomen te zien’, aldus Kooi.

De groep van Kooi voegde verschillende filters voor ruis toe aan de software en testte deze. Ze voerden ook computersimulaties uit die zijn gebruikt als vergelijkingsmateriaal voor de beelden.

Het onderzoek laat zien hoe de interactie van waterstof met het metaal verloopt, wat nuttig is voor onderzoek naar materialen voor waterstofopslag. Ook is het mogelijk om deze techniek toe te passen op andere lichte atomen, zoals zuurstof, stikstof of boor. Die zijn belangrijk voor allerlei nanomaterialen. << (Lydia Heida) (foto: screen YouTube - RUG)

Video:

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Met waterstof de lucht in voor zero-emission - column

De ‘Green Deal’ heeft ook bij technologen in de lucht- en ruimtevaart al heel wat stof doen opwaaien. Is luchtvaart zonder emissie mogelijk? Europa legt de lat erg hoog.

Guy Verstraeten nieuwe directeur ICS-divisie van SPIE

Bruno Borremans, die deze functie twee jaar lang uitoefende, gaf op 16 maart laatstleden de fakkel door aan Guy Verstraeten als directeur van de divisie ICS bij SPIE Belgium.

Explosieve toename cyberzwendel rond Coronavirus

SophosLabs, het onderzoekslab van Sophos, concludeert dat door het gebruik van ‘COVID-19’ en ‘coronavirus’ in domeinnamen het aantal spam, phishing-aanvallen en malware omhoog is geschoten.

Hannover Messe 2020 geannuleerd wegens coronavirus

Vandaag viel in onze mailbox het bericht binnen dat de corona-pandemie geleid heeft tot de annulering van de Hannover Messe. We willen de preview die we hierover reeds maakten niet weerhouden.

Investeringsronde van 14 miljoen euro voor miDiagnostics

Imec spin-off miDiagnostics, die silicium-gebaseerde chiptechnologie gebruikt om snelle en betrouwbare testen rechtstreeks naar patiënt en arts te brengen, haalde onlangs 14 miljoen euro op.

Corona als bron van inspiratie

Er gaat heel wat design en engineering om Covid-19: 3D-prints van ventielen, gelaatsschermen, beademingstoestellen, ... Vaak betreft het een fablab-gebeuren en gratis creativiteit.

COVID-19 houdt bouw SeaMade offshore-windpark nog niet tegen

Gisteren zijn de eerste 6 torendelen voor het SeaMade offshore windpark aangekomen in de haven van Oostende. Deze onderdelen werden geproduceerd in Noord-Spanje.

Building Information Modeling versus Building Information Management

De toenemende digitalisering is een feit. De bouwwereld wordt overspoeld met talloze initiatieven die deze digitalisering ondersteunen. BIM is één van de belangrijkste voor de bouwwereld.

Lybover investeert extra in 3D-scanning

De Lybover groep zet volop in op de technologie van 3D-scanning met extra investeringen. De uitgebreide ervaring van van 80 engineers in engineering, project management, productie en montage in combinatie met 3D-scanning en engineering heeft een enorme impact op tijd, kost en veiligheid. 3D-scans vormen de basis voor de engineering van hun projecten.

Partners